Kalp çarpıntısı neden olur sorusu son zamanlarda pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Kalbimizin çok hızlı veya çok yavaş atıyor olması ve bizim bunu hissetmeye başlamamız kalp çarpıntısı belirtisidir. Devamında ise ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Günümüzde çoğu kişi uzun süreli kalp çarpıntıları yaşıyor ancak bunları önemsemiyor. Genellikle daha önce kalp rahatsızlığı geçiren kişilerde, kalp yetmezliği şikayeti olanlarda ve kalp krizi geçiren insanlarda daha sık rastlanmaktadır.
Kalbin düzgün çalışmaması, kalp kapakçığı rahatsızlığı olanlar ve ritim bozuklukları çarpıntıyı daha fazla tetiklemektedir. Sizlerde sık sık bu tarz rahatsızlıklarla karşılaşıyor ve kalp atışlarınızda anormallik olduğunu hissediyorsanız zaman kaybetmeden acilen bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve tedavi olmalısınız.
Bunların yanında ara ara nefes darlığı, göğüs ağrıları, bayılma ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklarla karşılaşıyorsanız kalp çarpıntısı yaşıyor olabilirsiniz. Gün içerisinde insanlar neden kalp çarpıntısı yaşadığını ve bunların çözümlerinin neler olduğuna gelin sizler ile birlikte incelemeye başlayalım.
Su Tüketimindeki Eksiklik
Sağlıklı bir bireyin vücudunun %60’ı sudan oluşmaktadır. Vücudumuzda bulunan su miktarı azalmaya başladığında dengemiz bozulmakta ve akabinde şeker oranımızda da dengesizlikler başlamaktadır. Özellikle yaz sıcaklarında aşırı terleme ve egzersiz yaparken su kaybediyor oluşumuz, suya daha çok ihtiyaç duyduğumuzun kanıtıdır.
Yeterli miktarda su almadığımız zaman vücudun su ihtiyacı daha fazla artıyor ve önce tansiyon düşmesine daha sonrasında kalp çarpıntısına neden oluyor. Ekstra bir durum olmadığı sürece günde en az 2 litre su içmeye ve vücudun su dengesini korumaya özen göstermelisiniz.
Fiziksel Olarak Yorulma
Aşırı tempo halinde olan vücut, kalp çarpıntısına sebep olmada ilk sıralarda bulunuyor. Fiziksel anlamda yorgun ve yoğun olan kişilerin gerek çok fazla hareket halinde olması gerekse bir anda vücutlarını yorması kalbin düzensiz çalışmasına ve çarpıntı yapmasına neden olmaktadır. Gün içerisinde hangi konumda olursak olalım düzenli olarak egzersiz yapmalı ve kalbimizi yormamalıyız.
Bunun yanında kalp rahatsızlığı yaşayan ve kalbinde bir problem olduğunu düşünen kişilerin öncelikle bir uzman tarafından muayene edilmesi ve günlük yaşamlarına uygun bir şekilde kalp egzersizi için hazırlanan programlarına uymaları gerekmektedir.
İş Hayatındaki Stres ve Yoğunluk
Son zamanlarda özellikle 30-40 yaş arası kişilerde kalp çarpıntısı rahatsızlığı oldukça sık duyulur hale geldi. Bunun yanında yoğun iş temposundan dolayı yeme düzeninde bozukluk, ağır çalışma şartları, sağlıksız içecekler, su tüketiminin azlığı gibi sebepler insanların belli başlı rahatsızlıklar yaşamasına neden olmaktadır. Çalışma hayatınız boyunca uyku düzenine önem vermeli ve kalbinizi yoracak bütün hamlelerden kaçınmalısınız. Aksi taktirde ciddi kalp rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.
Anksiyete
Herhangi bir konuda huzursuz olduğumuzda, korktuğumuzda ya da strese girdiğimizde kalbimiz ani tepkiler verebilir ve çarpıntı yapabilir. Özellikle panik atak geçiren kişilerde daha sık rastalanan kalp çarpıntısı, yoğun korku sebebiyle kalbin hızlı şekilde hareket etmesine ve çarpıntı yaparak kişiyi sarsmasına neden olmaktadır.
Anksiyete rahatsızlığı olan kişilerin öncelikle bir uzman tarafından muayene edilmesi ve akabinde kalp rahatsızlıkları için bulunan ilgili bölümlerde tedavi olmaları gerekmektedir. Kalp çarpıntısının sadece beden sağlığı ile alakası olmadığı gibi, psikolojik anlamda da kalbi birçok noktada tetiklediği bilinmektedir.
Kullanılan Ağır İlaçlar
Kış aylarına girmeye başladığımız şu günlerde, soğuk algınlığı için verilen ilaçların ve bitkisel olduğu söylenen takviyelerin kalp çarpıntısı yaptığı ve hatta kalp krizine yol açtığı bilinmektedir. Bundan dolayı geçmişinde kalp rahatsızlığı geçiren ya da devamlı olarak kalp rahatsızlığı olan kişilerin doktora gittiğinde daha önce rahatsızlık geçirdiğini belirtmeleri ve ona göre ilaç rica etmeleri gerekmektedir.
Alkol ve Sigara Tüketimi
Alkol ve sigara kullanan kişilerde zamanla kalp çarpıntısı riski oldukça hızlı bir şekilde artmaktadır. Düzenli olarak alkol içen kişilerde ritim bozukluğu akabinde ise çarpıntı oluşmaktadır. Özellikle tatile giden kişilerin yoğun bir şekilde alkol tüketmesi ani kalp krizlerine kadar gitmektedir. Alkol ve sigara tüketimini azaltmalı, eğer kalp rahatsızlığınız varsa bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Sigara kullanan kişilerde daha uzun süreli oluşan bu rahatsızlık, önce göğüs ağrısı, nefes darlığı sonrasında ise kalp sıkışması olarak belirtiler göstermektedir.
Sınav Kaygısı
Son 3 yılda özellikle lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençlerin kalp çarpıntısı yaşadıkları ve bundan dolayı hastanelere başvurdukları görülmektedir. Bazı kişilerde aşırı stres çarpıntıya sebep olurken, bazılarında ise bu ritim bozukluklarına neden olmaktadır. Bunun yanında sınava hazırlanan öğrencilerin devamlı olarak kahve içmeleri, yeme ve içme düzenine dikkat etmemeleri gibi sebeplerde kalp çarpıntısını tetiklemektedir. Ebeveynlerin, gençlere öncelikle sağlığın daha önemli olduğunu ve sınav için strese girmemeleri gerektiğini hatırlatmaları gerekmektedir.