Kahvaltı salonu nasıl açılır sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Kahvaltı, hepimiz için günün en önemli öğünlerinden biridir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre, kahvaltı yapmak bütün günümüzü daha verimli geçirmemiz için oldukça önemlidir. Bundan dolayı, bütün öğünlerimizi atlamış olsak bile kesinlikle kahvaltı yapmayı ihmal etmemeliyiz. Türk yemek kültüründe bizim için kahvaltı çok daha önemli bir yer almaktadır. Hatta köy kahvaltılarının, ülkemize gelen turistler tarafından çok daha sık tercih edildiğini görüyoruz.
Özellikle organik ürünlerin içerisinde olduğu kahvaltı türlerini hepimiz daha çok seviyoruz. Kahvaltı alışkanlığı kişiye ve yaşam standartlarına göre değişiklik gösterir. Orta yaş insanlar daha sağlıklı kahvaltıları tercih ederken, gençler daha pratik ve hazır şeyleri tercih etmektedir. Bundan dolayı gelen müşterilerinizi iyi analiz etmeli ve ona göre sunumlar yapmalıyız. Yada, çoklu seçimler yaparak daha fazla çeşit ve imkan bulundurmalıyız.
Kahvaltı Mekanları
Kahvaltı dükkânı; içinde çeşit çeşit yiyecekler olan kahvaltıları yapmamızı, yada bunları paket olarak alıp gitmemizi sağlayan işletmelerdir. Bir de sadece kahvaltı yapabileceğiniz, genelde doğa ve eşsiz manzarayı içinde barındıran mekanlar vardır. Aileleri ile hafta sonları güzel vakit geçirmek isteyen, sağlıklı ve güzel bir kahvaltı ile hoş sohbet etmek isteyen insanlar, doğanın ve manzaranın içinde bulunduğu yerlere giderek kahvaltı yaparlar.
Kahvaltı Dükkanı Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Böyle bir işletme kurmak istiyorsanız, mekan seçimi öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey olacaktır. Şehir merkezine yakın mesafede bir kır alanı da olabilir, sahilin dibinde bir işletmede olabilir, plazaların olduğu bölgede de olabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ulaşımın kolay olması ve bulunduğu yerin insanlar için avantajlı olmasıdır. İşletmenin büyük oluşu, kira bedeli, amortisman, bilindik giderler sizin için daha külfetli olabilir. Bu yüzden hızlı hareket etmekten kaçınmalı ve mantıklı adımlar atmalısınız.
Kahvaltı Dükkanı Açmanın Temel Maliyetleri
- İşyeri kurulum işleri ve hazırlanması gereken evraklar için (vergi levhası ve belediye süreçleri) 5.000 TL yaklaşık olarak tutacaktır.
- Ortalama 150 m2 olan bir iş yeri için 5.000TL kira ödenmektedir. (Şehre göre değişiklik arz eder)
- Dizayn ve dekor için 20.000TL (minimum)
- Mutfak ekipmanları 15.000TL
- Stok bir halde ürün bulundurmanız gerekmektedir. 5000TL.
- Günlük ve taze ürün kullanmanız oldukça önemlidir. Müşterileriniz bunu önemseyecektir.
Elbette sadece bunları yaparak bitirmek yerine ilk 3-4 ay reklam çalışmalarına önem vermelisiniz.
Kahvaltıcı Açmaya Karar Vermek
Kahvaltı dükkânı kurmadan önce bunu hangi bölgede yapacaksınız, bulunduğunuz şehrin neresinde açacaksınız karar vermelisiniz. Herhangi bir kahvaltı dükkanına, normal bir müşteri gibi gidin. Müşteri kitlesini, personellerin tavırlarını ve dükkanın durumunu kendi içinizde iyice bir analiz edin.
Gördüğünüz bir hata olduğunda bunu aklınızda tutun hatta not alın. Bu notlar işletmenizi kurduktan sonra oldukça işe yarayacaktır. Ayrıca, devren satılık veya kiralık olan bir dükkan varsa maliyet konusunda biraz daha tasarruf yapmak için bunu değerlendirebilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz lokasyonu iyice analiz edin ve yetkili biri ile görüşme halinde olun. Eğer bulduğunuz dükkanın sahibi bir an önce elden çıkartmak istiyorsa, işte size fırsat doğdu demektir.
Müşteriyi Tanımak
İşletmenizi kurduğunuz zaman, öncelikle hem göze hem mideye hitap etmelisiniz. Müşteri kitlenizi iyi tanımalı, az çok neyi sevip neyi sevmeyeceklerini anlamaya çalışmalısınız. Mesela daha çok hangi yaş grubu sizin dükkanınızda kahvaltı yapıyor? Bunu belirlemelisiniz. Yani müşterinizi bilmek sizin odak noktanız olacaktır.
Gerekli İzinleri Almak
Kahvaltıcı açmak istediğiniz zaman, her işletmede olduğu gibi belli başlı izinleri almanız gerekecek. Vergi levhası, işletme sigortası ve dükkan ruhsatı almanız gerekmektedir. Her belediyenin ruhsat verirken uyguladığı prosedürler farklı olduğu için, işletmenizi açmak istediğiniz yerin belediyesine giderek ne yapmanız gerektiği hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ayrıca imar, emniyetten ve itfaiyeden alacağınız evrakları da, belediyeye götürüp teslim etmelisiniz. Çünkü müşterinizin her türlü durumundan sorumlu olacak olan kişi sizsiniz. El yapımı ürünler satmak isterseniz eğer, bunlar içinde ayrı bir izin belgesi almanız gerekecek.
Servis Personeli ve Aşçı Seçimi
İşletmenizde çalıştırmak için elemanlara ihtiyacınız olacak. Bundan dolayı bu konuda deneyimli olan kişilerle beraber çalışmanız sizin için daha avantajlıdır. Özellikle, Turizm Otelcilik mezunu olan ve servis konusunda daha önce çalışmış kişiler bulun. Siparişlerin yanlış alınmamasına, ürünlerin soğuk-sıcak servis edilmesine dikkat edecek kişiler, sizi ve müşterilerinizi mutlu edecektir. Servis elemanları iş yerinde giyimlerine, hareketlerine ve tavırlarına dikkat etmeli, her zaman sabırlı ve müşterilere karşı güler yüzlü olmalıdır.
Böylece müşterilerinizin sizi tercih etmeye devam edecekler. Aşçı, dükkanınızın en önemli personelleri arasındadır. Eviniz de yemek yapmayı iyi bilen eli yatkın biri varsa dükkanınızda çalıştırabilirsiniz. Çoğu aile işletmelerinde, mutfağın aşçısı tatlı mı tatlı annelerimizdir. Bu yüzden anneniz sizin aşçınız olabilir. İşletmenizi, belirli bir saat sonrası normal bir restoran olarak kullanmaya devam edecekseniz, bu noktada belirli izinleri almanız gereklidir.
Ayrıca, servis edeceğiniz yemekler için yine bir ustaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu arada yiyecek sektöründe olan her işletme, ürünlerinin taze ve temiz olmasına dikkat eder. Tarihi geçmiş ürünler asla kullanılmamalı ve güvenli bir şekilde imha edilmelidir. Yemeklerinizden dolayı herhangi bir müşteriniz sağlık problemi yaşarsa, çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Sosyal Sorumluluğa Sahip Çıkmak
Günümüzde sosyal sorumluluk projeleri ile ilgilenen ve sahip çıkan işletmeler daha çok ilgi çekmekte ve samimiyetlerinden dolayı daha çok tercih edilmektedir. Doğallığın hayranı olan bizler, yeşillik ve temizlik içerisinde kahvaltı yaparken, bir taraftan hayvanlarla ilgilenebilir ve onları besleyebiliriz. Artan yemekleriniz olduğu zaman bunları çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına vermek yada barınaklara göndermek sizin için tamamen iyi bir reklam stratejisi olacaktır. Kahvaltı dükkanı açtığınız zaman olabildiğince bu projelerde yer alın ve bu konuda hassasiyetinizi müşterileriniz ile paylaşın.
Kahvaltı Ürünleri Kendi Şehirlerinden Ismarlamak
Hemen her bölgenin mutlaka kendine özgü bir kahvaltı kültürü vardır. Mesela; Van’ın peyniri, Rize’nin kavurması, Kayseri’nin pastırması gibi. Eğer elinizde imkan varsa, kahvaltılarınızda sunacağınız ürünleri kendi topraklarınızdan alarak direk sofraya koymak, müşterilerinizin ilgisini daha çok çekecektir.
Kahvaltı Salonlarında Ek Gelir Nasıl Elde Edilir?
Kahvaltı sektöründe bir yandan da ek gelir sağlamak istiyorsanız, elbette kahvaltı bitiminde işletmenizi restoran haline dönüştürmek sizin için iyi bir fırsat olacaktır. Şayet dükkanınızın konumu uygunsa ve belirli bir müşteri kitlesine sahipseniz, kırsal alanda bulunan işletmenizi saat 15.00’dan sonra et-mangal alanına dönüştürebilirsiniz. Veya grup halinde misafir kabul ederek, çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapabilirsiniz. Ek gelir sağlamak amacıyla, kendi ürettiğiniz reçel, marmelat, meyve kuruları, balları vb. ürünleri satışa koyabilirsiniz. Genellikle 2 çeşit kahvaltı hizmeti vardır:
- Serpme köy kahvaltısı,
- Açık büfe kahvaltısı,
Bunlardan bazılarıdır.
Serpme Köy Kahvaltısında Bulunanlar
Kaşar peynir, beyaz peynir, tulum peyniri, siyah ve yeşil zeytin, en az 3 çeşit reçel, bal, acuka, domates, biber, salatalık, süzme yoğurt, tahin pekmez, omlet, sigara böreği, haşlanmış patates ve yumurta, köy ekmeği, büyük demlikte çay, sucuklu menemen vb. örnekler verilebilir. Bu menüde yaklaşık 15 – 20 farklı çeşit bulunur.
Açık Büfe Kahvaltıda Bulunanlar
Sizlere şimdi baya çeşit vereceğim. Sizlere verdiğim çeşitlerden istediğinizi açacağınız büfede kullanabilirsiniz. Beyaz peynir, acılı ezme, kaşar peyniri, çeçil peyniri, İtalyan salatası, sigara böreği, örgü peyniri, patates salatası, patates kızartması, burgu peyniri, tavuk salatası, kroket tulum peyniri, pembe sultan, soğan halkası, otlu peynir, beyaz lahana, haşlanmış yumurta, köy peyniri, yoğurtlu makarna, menemen, dil peyniri, mantarlı sosis, su böreği, dana jambon, yumurta salatası, poğaça, tavuk jambon, Amerikan salatası, simit, salam, zeytin salatası, siyah zeytin, acılı zeytin, ezme çizik zeytin, sivri biber domates salatalık, dolma biberli zeytin, kuru patlıcan, dolma, kaymak, kuru biber dolma, çömlek yoğurt, meyve çeşitleri, mercimek salatası, süzme bal, kereviz salatası, petekli bal, helva, fıstıklı helva, tahinli helva, ketçaplı sosis, tahin pekmez, yoğurtlu biber kızartması, üzüm pekmezi, şakşuka, kuru incir, havuç tarator vb. örnekler verilebilir.