Son zamanlarda birçok kişi “Kağıt Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?” aramasını oldukça fazla yapmaya başlamıştır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve detaylı bilgi almak istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Atık Kağıt Geri Dönüşüm Aşamaları
Geri dönüşümün aslında kısaca tanımı atık olan her şeyin yeniden hayata kazandırılmasıdır. Yolda yürürken gördüğümüz cam, plastik gibi atık kutularının en büyük amaçlarından biri bunlardır. Çevreye zarar verme olasılığı yüksek olan bu atık maddeler, belirlenen tesislerde dönüşüme gönderilerek farklı birer malzeme ya da eşya olarak bizlere geri kazandırılmaktadır. Elbette bunun bizim ve yaşadığımız dünya için ne kadar önemli olduğunu atlamamız gerekmektedir. Özellikle kağıt, plastik gibi atıkların çevreye her anlamda zararlı olduğunu ve hatta büyük felaketlere yol açtığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki bu atık maddelerin geri dönüşümleri nasıl yapılmaktadır? Göründüğü gibi kolay mı? İşte bütün bu sorulara makalemiz içerisinde sizler için yanıtladık. Hadi gelin hep birlikte incelemeye başlayalım.
Atık Kağıtların Geri Dönüşümü İçin Belirli Aşamalar Nelerdir?
Öncelikle kağıt atıklarını diğer atık maddeleri ile karıştırmamak gerekmektedir. Kağıt atıkların nasıl geri dönüştürüldüğü konusunda herkes bir merak içerisindedir. Çünkü en çok atık kağıt maddelerden oluşmaktadır. Çevremizde görmüş olduğumuz atık kutularının üzerinde özellikle kağıt maddeler için ayrı bir bölüm oluşturulduğu hiç dikkatinizi çekti mi? Kağıt dönüşümü demek ağaçlarımızın daha az kesilmesi demektir. Ağaçlarımız ise ormanlarımız demektir. Yani aslında önem vermediğimiz bir kağıt parçasının bile aslında bizim için ne kadar kıymetli olduğunu bu noktada anlayabiliriz.
Atık Kâğıt
İlk başta atık kağıtların bizim için ne kadar önemli olduğunu anladığınızı düşünüyoruz. Bu noktada bu bilince herkesin varabilmesi için iş yerimizde, okulda, ofislerde, sokakta, yani kısaca her yerde kağıt atıklarının atılabilmesi için oluşturulmuş kutuların bulunması gerekmektedir. Düzenli olarak bu konuda çalışan belediye hizmetlileri her ay düzenli olarak bu atıkları toplamakta ve tesise ulaşmasını sağlamaktadır.
Atık Kağıtların ve Atık Maddelerin Taşınması
Geri dönüşüm kutularında toplanan atık kağıtların düzenli olarak ekipler tarafından kontrol edildiği ve belirlenen günler içerisinde bunları atık tesislerine ulaştırdığını biliyoruz. Bu noktada bizim için önemli olan atık kağıtlarımızın atık kutularında toplanmasına özen göstermemizdir. Atık tesisleri de, atık kutuları gibi bölüm bölüm ayrılmakta ve buna göre işlem yapılmaktadır.
Ayrıştırma
Kağıt dediğimiz zaman aklımıza sadece dosya kağıdı gelmemelidir. Kağıtlarında birçok çeşidi bulunmakta. İşte bu yüzden atık tesislerinde toplanan bu kağıtlar, birer birer ayrılmakta ve ayrıldıkları çeşitlerine göre işlenmektedir. Büyükşehirlerin çoğunda atık kutularının içerisinde kağıt türlerine göre alanlar oluşturulduğu son zamanlarda dikkatimizi çekmektedir.
Hamurlaştırma
Türlerine göre ayrıştırılmak üzere tesise gelen bu kağıtlar, çeşitli makineler aracılığı ile hamur haline dönüştürülerek saf bir madde haline gelir ve içerisindeki mürekkep ve diğer maddelerden tamamen arındırılır. Arındırılma işlemi sırasında birçok işlemden geçen kağıtlar, en sonunda saf ve temiz bir hamur kıvamına ulaşmaktadır.
Yeniden Hayata Kazandırma
İşte aslında bizim için en önemli noktalardan biri bu madde içerisinde yer almaktadır. Hamur haline getirilmiş olan saf ve temiz kağıt maddesi, sonrasında makineler aracılığı ile yepyeni bir kağıt olarak bize sunulmaktadır. Genellikle ambalaj kağıtları, tuvalet kağıtları gibi çeşitli şekillerde bizlere kazandırılan kağıtlar, aslında her seferinde geri dönüşümün bizim için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.
Atıklar İçin Başvurulacak Yerler
Ormanlarımızın ve yeşil alanlarımızın korunması konusunda ne kadar hassas bir ülke haline gelmemiz, tamamen bir gurur kaynağıdır. Bu noktada ağaçlarımızın korunması için ve çevremizin daha temiz kalması için sizlerde atık kağıtlarınızı ya da maddelerinizi bir yerde saklayabilir ya da toplayıp geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vasıtasıyla belediyelere ulaşarak bu atıkların toplanmasına ve hayata kazandırılmasına katkı sağlayabilirsiniz.