Son yıllarda korona virüsün etkisinin azalması ile beraber pek çok kişi İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almaya çalışmaktadır. Çünkü bu belgeyi almadan her hangi bir yerde maalesef bir işletme açması mümkün değildir. Sizlere bu yazımızda İşyeri açma ve çalışma ruhsatı belgesinin ne olduğunu, almak için neler yapmanız gerektiğini ve gereken belgelerin neler olduğunu sırası ile vereceğim. Gelin sözü daha fazla uzatmadan aklınıza takılan bu soruların cevaplarını sırası ile verelim.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Nedir?
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, ülkemizin her hangi bir bölgesinde açacağınız dükkan, şirket veya bir işletmeyi resmiye dökmek için gereken belgeye denir. Yönetmelik gereği gerekli evrak ve koşulları sağlayan kişilere verilen bu belgeyi almak son zamanlarda zorlu bir hale gelmiştir. Pek çok yeni kuralın gelmesi ile beraber işletme açacak kişilerin aklında ne yapmam lazım tarzında pek çok soru oluşmuştur.
Bir işletme açmak için yetkili yerlerden yasal bir ruhsat almadan açılamaz. Bazı kişiler ruhsatı olmadan açtıkları işletmeleri, gerekli kurumlar tespit edip kapatmaktadır. Bu yüzden İşyeri açma ve çalışma ruhsatını mutlaka almanız gerekiyor. Peki bu ruhsatı almak için ne yapmalıyım tarzında sorulara gelin şimdi sizlere vereceğim maddeleri sırası ile uygulayın.
Çalışma Ruhsatı Kaça Ayrılır?
işyeri açma ve çalışma ruhsatı dediğimiz zaman tek 1 kategoriye ayrılmamaktadır. Çalışma ruhsatı 3 ana kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler başlıca şu şekildedir;
- Gayri Sıhhi Müesseseler
- Sıhhi Müesseseler
- Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri
Olarak 3 ana konuya ayrılmaktadır. Gelin şimdi sizlere verdiğim bu 3 belgede bulunan işletmelerin neler olduğunu adım adım anlatalım.
Sıhhi Müesseseler Nelerdir?
Sıhhi Müesseseler içerisinde pek çok işletme bulundurmaktadır. Bu işletmelerden bazıları elbise, ayakkabı satış, bakkal, Market, reçel satış yerler, muhallebici ve mobilyacı olarak örnek verebiliriz. Şimdi gelin Sıhhi Müesseseler için gereken evrakların neler olduğuna bakalım.
Sıhhi Müesseseler İçin Gereken Belgeler
- Kimliğinizin fotokopisi
- Vergi lehvası fotokobisi
- Esnaf odası kaydı
- İmar durumuna ait belge
- Yangın tüpünün son kullanma tarihine ait belge
- Kira sözleşmesi veya tapu evrakının fotokopisi
- Ustalık belgesi
- Gerekirse portör muayenesi kartı
Sıhhi Müesseseler için gereken evraklar başlıca bu şekildedir.
Gayrisıhhi Müesseseler Nedir?
Gayrisıhhi Müessesler içinde aynı şekilde onlarca işletme bulunmaktadır. Bu müesseslerin içindeki işletmeler başlıca tarım ürünleri paketleme işi, bal dolum ve paketleme işletmeleri, Yumurta üretim ve paketleme işletmeleri ve Hurda deposunu örnek olarak verebiliriz. Gayrisıhhi Müessesleri açmak için gereken evrakları adım adım verelim.
Gayrisıhhi Müessesler İçin Gereken Belgeler
- Ustalık belgesi
- İşletmenin içinde bulunan yapının sağlam olması
- Portör muayne kartı
- Kira veya tapu belgesine ait fotokopi
- Nüfüs cüzdanın fotokopisi
- İtfaiye raporu
- Esnaf odası kaydı
- Vergi levhası
Gayrisıhhi Müessese açmak için gereken belgeler başlıca bu şekildedir.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence İşletmeleri Nelerdir?
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence yerleri pek çoğumuz tahmin edebiliyoruz. Bu işletmeler ise başlıca gece kulüpleri, tiyatro yerleri, hamam, sıhhi banyo ve sinemaları örnek olarak verebiliriz. Şimdi gelin umuma açık istirahat ve eğlence İşletmesini açmak için gerekli evrakların neler olduğuna bakalım.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence İşletmeleri İçin Gereken Belgeler
- Binanın imar durumu için belge
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İşletmenizin cami veya okullara olan mesafesi
- Kira veya tapu sözleşmesine dair belge
- Vergi levhasının fotokopisi
- İşletmenizdeki yapıların sağlam olduğuna dair belge
- Esnaf odası kaydı
İşletmenizi açmak için bu belgeler Umuma Açık İstirahat ve Eğlence İşletmeler için hazırlamanız gerekmektedir.