İşe girerken dikkat edilmesi gereken 6 maddeyi sizlere bu yazımızda detaylı bir şekilde vereceğim. Yeni mezun olan kişilerin ve hatta mezun olmadan önce daha şimdiden “ben nasıl iş bulacağım” diye düşünen kişilerin son zamanlarda sayısında yüksek oranda artış olduğunu biliyoruz. Peki bu esnada sizler neler yapıyorsunuz? Kendinize neler katıyorsunuz? Sizler için çok güzel ipuçları hazırladık. Üniversite hayatınızın sonrasında kolayca meslek hayatına atılabilir ve hayallerinizin peşinden emin adımlarla gitmeye devam edebilirsiniz. Hadi gelin başlayalım.
Ama öncelikle şunu söylemek isteriz, “ben yapamam, beni almazlar, tanıdığım yok” gibi cümleler ile kafanızı meşgul ediyorsanız, üzülerek söylemeliyim ki baştan kaybettiniz. Siz emek verdiğiniz sürece ve işinizi en doğru şekilde yaptığınız taktirde, her zaman keşfedilmeye hazır bir birey olacaksınız. Şimdi gelin beraber bunun nasıl olacağına ve neler yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde inceleyelim
Özgeçmişini Düzenle
İşe girerken dikkat edilmesi gereken 6 Maddenin bir diğeri ise özgeçmiştir. Özgeçmişiniz sizce yeterli mi ? Yeterli değilse öncelikle bu konuda dürüst olmalısınız. Ayrıca asla ve asla size ait olmayan şeyleri belirtmemeli, olduğunuz gibi bir özgeçmiş hazırlamalısınız. Elbette insanlar sizin yeni olduğunuzu ve zamanla bu özgeçmişinizi başarılı deneyimlerle doldurmak istediğinizi biliyorlar. Dürüstlük en büyük prensibiniz olsun.
İş İlanlarını Düzenli Aralıklarla Takip Et
İşe girerken dikkat edilmesi gereken 6 Maddenin en önemli ikinci maddesi iş ilanı takibidir. İş ilanlarını mutlaka takip edin. Sıklıkla kontrol edin. Özellikle yeni girilmiş olan iş ilanları sizin için daha büyük bir fırsat olacaktır. Önemli olan sizi görüşmeye çağırmaları olacaktır. Sonrasında zaten bunu başarabilirsiniz. Özgeçmişiniz hazır bir vaziyette bulunmalı ve size uygun olan iş ilanlarına başvuruda bulunmalısınız.
Çalışanların Neler Yaptıklarını Araştırmaya Başla
İşe girerken dikkat edilmesi gereken 6 Maddenin üçüncü ve en önemlisi araştırmadır. Mutlaka araştırma içerisine girin. Sizin mezun olduğunuz bölümdeki insanlar şu an neler yapıyorlar, nerede çalışıyorlar, çalışma hayatları boyunca kendilerine ne kadar katkı sağladılar. Elbette bunu öğrenmek sizin için çok kolay olmayacaktır ancak sosyal medya platformlarında mezunların toplandığı ve fikir alışverişi yaptıkları ortamlar mutlaka olacaktır. Oradan size samimi gelen birkaç kişi ile görüşme sağlayabilir ve sohbet edebilirsiniz.
Elbette hal hatır sormaktan öteye gitmeli ve karşınızdaki kişiye sorular sormalısınız. Bundan asla çekinmeyin. Çünkü ileride sizlerde bir başkalarına öğrenmiş olduğunuz bilgiler sayesinde çok kolay bir şekilde yardımcı olacaksınız. Unutmayın ki öğrenmek asla ayıp olan bir şey değildir. Tam tersi sormayıp cahil kalmanız sizin için çok daha kötü olacaktır.
Sektör Hakkında Bilgi Edin
İşe girerken dikkat edilmesi gereken 6 Maddenin en önemlisi sektör hakkında bilgi edinmektir. İlgili olduğunuz alan hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz? Örneğin Otomotiv sektörü. Alanınızda ne kadar bilgilisiniz? Ya da düzenli olarak gelişmeleri takip ediyor musunuz? İşte tam bu noktada girişken olmanız gerekmektedir. Müracaat ettiğiniz firmanın bekleme süreci boyunca gelişmelerini takip edebilir ve bilgi toplayabilirsiniz. Eğer görüşmeye çağırılırsanız işte tam bu noktada siz rakiplerinizden bir adım öne geçmiş olacaksınız. Çünkü karşınızdaki yönetici, sizin ne kadar ilgili olduğunuzu ve öğrenmeye meraklı olduğunuzu tam o anda fark edecektir. Bu maddemizi kesinlikle atlamamalısınız.
Her Zaman Mülakata ve Görüşmelere Hazır Ol
İşe girerken dikkat edilmesi gereken 6 Maddenin en sonuncusu ise mülakatlara ve görüşmelere her daim hazır olmaktır. Mülakata ne kadar hazırsınız? Aslında kendinizi hazır hissediyor olabilirsiniz. Ancak içeri girdiğinizde durum böyle olmayacaktır. Öncelikle mülakata gitmeden önce bir aynanın karşısına geçerek kendinize bakmalısınız. Sizin başarılı olan insanlardan hiçbir farkınız yok. Ve siz bir deneyim kazanmak için o mülakata gideceksiniz. Mülakat günü mutlaka kıyafetinizin düzgün olmasına özen gösterin.
Tatile gidercesine tişört ve pantolon giymek yerine, şık bir gömlek ve uyumlu renklere sahip bir pantolon giyebilirsiniz. Temiz kokmalı ve güler yüzlü olmalısınız. Saç sakal tıraşı konusunda çoğu firma artık esnek olsa da siz yine de çeki düzen vermeyi ihmal etmeyin. Aynanın karşısında prova yapabilirsiniz. Utanmanıza ya da kendinizle dalga geçmenize gerek yok. Kim ne derse desin o mülakata siz gideceksiniz.
Size sorulacak olan sorulara akıcı bir şekilde cevap vermeli ve kelime aralarından gereksiz sesler çıkarmamalısınız. Size baktıkları zaman özgüveninizi ve kendinize olan saygınızı hissetmeleri gerekmektedir. Fazla samimi olmamalı, sizinle samimi olsalar bile saygı sınırını korumalısınız. Bu sizin için bir tuzak olabilir. Her detayı düşünmeli ve atlamamalısınız. Bu sizin hayatınız ve siz kazanacaksınız.
Mülakata gitmeden önce şirket hakkında detaylı bilgilere ulaştığınızdan emin olmalısınız. Mesela “Şu tarihte şu projede sergilemiş olduğunuz başarı, beni şimdiden gururlandırdı” gibi bir cümle kurmanız direkt olarak karşınızdaki yöneticiyi etkileyecektir. Maaş, çalışma stili, memnuniyet gibi konularda çalışanlarla kısa sohbetler kurabilir ve yöneticiniz sizinle bu konuları konuşmadan önce siz çoktan bilgi sahibi olmuş olabilirsiniz.