İnsan psikolojisi, kişilerin duygu, davranış, düşünce ve olaylara karşı verdikleri tepkileri olarak tanımlanabilmektedir. Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi insan psikolojisinin araştırma ve çalışma alanları oldukça fazladır. İnsan psikolojisinde bireylerin hal ve hareketlerinin altında yatan nedenler değişken bir yapıya sahiptir. İnsan psikolojisi adı altında bireylerin duygu ve düşüncelerinin, alanında uzman kişiler tarafından araştırılıp anlamdırılmasının yanı sıra verilen tepkilerin ve meydana çıkan rahatsızlıkların temelinin neye dayandığı da açıklığa kavuşturulmaktadır.
İnsan Psikolojisi Ne İşe Yarar?
İnsan psikolojisi birçok bilim dalına yardımcı olmasının yanı sıra bir suçun işlenişinin nedeninden anne karnındaki bebeğin duygularına kadar geniş bir araştırma kapasitesi vardır. Dünya sağlık örgütünün tanımında da olduğu gibi ruhen ve bedenen sağlıklı olmak insan psikolojisinin tıp ile iç içe olduğunun göstergesidir. Yani psikolojiden başta yararlanan bilim dalı tıptır.
Toplumsal sorunların oluşumundaki nedenlerin anlaşılmasında ve çözüme kavuşturulmasında diğer sosyal bilimler ile birlikte insan psikolojisinden yararlanılır. Kadına yönelik şiddetin, çocuk istismarlarının neden gerçekleştiğinin ve nasıl önüne geçileceğinin yanıtlarının bulunması gibi.
İnsan psikolojisi iş hayatında da kullanılmaktadır. Çalışanların işe alım süreçlerinden başlayıp nasıl motive edilebileceklerinin anlaşılmasına, nasıl daha verimli grup çalışmaları sağlanabileceğine kadar dayanmaktadır.
Yine insan psikolojisi okul hayatının da olmazsa olmaz bilim dalıdır. Daha etkili öğrenme yolları nedir, insan zihni nasıl öğrenir gibi sorulara yanıt verir. Aynı zamanda pedagoji olarak adlandırılan bilim dalı psikoloji ile iç içedir. Çocuklarla nasıl iletişim kurulacağı, öğrenme becerilerinin nasıl geliştirileceği, çocuklarda yaşanılan travmaların üstesinden nasıl gelinebileceği gibi çeşitli sorulara yanıt verir.
Siyaset alanında da insan psikolojisi kullanılmaktadır. Seçmenlerin halka nasıl daha fazla lider pozisyonunda olduklarını göstereceği, hangi kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiği, sloganların ve konuşmaların nasıl seçileceği gibi birçok önemli durumda insan psikolojisi kullanılmaktadır.
Market raflarının dizilişinde, sosyal medyaların renk yoğunluklarının seçilmesinde, ürünlerin ambalaj ve reklam karar aşamalarında yine insan psikolojisinden yararlanılmaktadır. Özellikle markaların hem kaliteli hem havalı hem de güvenilir olduklarını reklamlarda nasıl gösterebilecekleri konusunda psikoloji oldukça önemli bir unsur haline gelir.
Kişilerin yaşadıkları travma veya kazalar sonucunda ortaya çıkan ruhsal rahatsızlıkların çözümlenmesinde veya genetik aktarımla hangi ruhsal sıkıntıların yaşanabileceği veya önüne nasıl geçilebileceği konusunda da sizin de bildiğiniz üzere insan psikolojisinden yararlanılmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini arttırmak, günlük sorunlarla nasıl başa çıkabileceklerini veya nasıl birey haline gelebilecekleri anlamında da psikoloji devreye girer.
İnsan Psikolojisi Farklılıkları
İnsan psikolojisi tamamen kişilerin duygu, düşünce, davranış ve tepkileri üzerine çalışılan bir alandır. Her insanın yaşanılan olay ve durumlara verdiği tepkiler farklılık gösterir. Milyonlarca insan demek milyonlarca farklı duygu, düşünce, zihin hareketleri ve davranış anlamına gelir. Aynı olayı yaşamış bireylerin aynı tepkileri vermeyeceği gibi yaklaşılan tutumda aynı olmayacaktır. Tedavi süreçleri ve şekilleri de yine farklılık göstermektedir.
Psikologlar Ve Terapiler Hakkında Yanlış Bilinenler
İnsan psikolojisinin yaşamın her anında olduğunu ve ne kadar büyük önem taşıdığını artık biliyoruz. Her insanın belli zamanlarda zorluklarla baş ederken desteğe ihtiyaç duyması kadar doğal bir durum daha yoktur. Bilinçli kişiler bunun farkında olup ihtiyaç anlarında bir uzmana başvururlar fakat günümüzde hala psikologlar ve terapiler hakkında yanlış bilinen söylentiler dolaşmaktadır. Yazımızın bu bölümünde bu yanlış bilinenleri ve ön yargılarla meydana gelen söylentileri düzeltmek istiyorum.
Psikoloğa Deliler Gider
Bilinen en yanlış ve yaygın düşüncelerden birisi psikologlar deli doktorudur düşüncesidir. Bu düşünce sebebiyle terapi ve desteğe çok ihtiyaç duymasına rağmen gitmeyen çok sayıda insan vardır. İnsanın beden sağlığı kadar ruh sağlığı da büyük önem taşır. Sağlıklı olmayan bir zihinde sağlıklı beden var olamaz. Nasıl ki insan böbreğinde ağrı hissettiği sırada bir doktora başvuruyorsa, içinden çıkamadığı veya kendisinin halledemediği ruhsal durumlarda da bir psikoloğa başvurması gerekmektedir. Psikologlar sizin anlamlandıramadığınız davranışlarınızda ve içinden çıkamadığınız durumlarda size ayna olarak neyin neden kaynaklı gerçekleştiğini ve içinizdeki gücü size gösterir.
Psikolog Söylediklerimi Ya Başka Birine Anlatırsa
Psikolog eğitiminde birinci esas ‘’gizliliktir’’. Eğer siz psikoloğunuza her durumu tüm çıplaklığı ile başkasına anlatır korkusuyla anlatmaz ve saklarsanız, terapilerin uzamasının yanı sıra psikoloğunuzun da işini oldukça zorlaştırmış olursunuz. Psikologlar ahlak etik ilkeler çerçevesinde görevlerini yerine getirirler ve gelen kişilerin anlattıklarını başka bir kimseye anlatması mümkün olmaz.
Psikolog Bana Ön Yargılı Yaklaşırsa
Özellikle terapilerde görülen bir diğer durum ‘’psikoloğuma yaşadığım bu olayı anlatacağım ama ya şöyle düşünürse?’’ yukarıda da bahsettiğimiz gibi psikologlar ahlak etik ilkeler üzerine görevlerini yerine getirirler ve bir psikoloğun işi sırasında asla önünde bir ön yargı duvarı oluşmaz. Psikolog olan bir insanın en başta körelttiği duygu ön yargı duygusudur.
İlk Seanstan Fazla Beklenti
Bazı kişiler psikoloğa para ödüyorsam rahatsızlığımı ilk seanstan anlayıp çözüme kavuşturmalı olarak düşünürler. Böyle bir durum mümkün değildir. Psikoloğunuzun sizin ve yaşadıklarınız hakkında detaylı bilgilere ihtiyacı vardır. Tanı koyulmasının ardından ise tedavi sürecinin uzayıp kısalacağı sizin iradeniz ve isteğiniz ile doğru orantılıdır.
Terapiye Gitmek Yerine Alternatif Çözümler Aramak
Burada bahsetmek istediğimiz nokta; kişinin terapiye ihtiyaç duyması halinde bunu yakın çevresiyle dertleşerek çözmeye çalışması. Dertleşmek elbette insan psikolojisi için oldukça rahatlatıcı ve sağlıklı bir durum haline gelebilir fakat sorunlarınızı çözüme kavuşturmaz. Nerede nasıl bir tutum sergilemez gerektiğini ve çözüme en doğru nasıl gidebileceğinizi ancak bir uzman gösterebilir.