İnsanların en iyi anlaşabildiği araç iletişim dilidir. İnsanlarla konuşarak anlaşmak ya da sorunlarımızı birbirimize anlatarak dile getirmek için iyi bir dil kullanarak anlaşılabilir ve sadece bir konuşma gerçekleştirebiliriz. Öncelikle bu kısımda iletişimin ne olduğu hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıyız.
İletişim Ne İşe Yarar?
Sağlıklı bir iletişim öncelikle hem konuşma hem de dinleme üzerine kurulmuş bir düzen ve alıntı sürecinden geçen bir beceridir. İletişim dediğimiz husus, sadece tek bir kişinin konuşması, diğer tarafın ise dinlemesi olarak algılanmamalıdır.
Karşılıklı konuşma esnasında söz alışverişi yapılmalıdır. Düşünceler iki taraflı bir şekilde birbirine aktarılmalıdır. İyi bir iletişim için sadece konuşma üzerine değil, diksiyon, mimik ve hareketler adına da eğitim alınmalıdır.
Fakat, günlük olarak konuştuğumuz insanlarda, kurmuş olduğumuz samimiyetler doğrultusunda konuşma üslubu ve hareketlerimiz değişkenlik göstermektedir. Burada asıl önemli olan kısım iletişimin devam edebilmesi ve kopukluk yaşanmaması için konuları yarıda bırakmak veya kesik atmak yerine güzel ve yerinde sorular sorup, abartılı olmayacak derece de tepkiler vererek kurulan iletişimin sürekliliğini sağlamak olacaktır.
İletişim Engelleri
İletişim, baktığımız zaman fark edemediğimiz noktalardan ötürü kopabilir, bozulabilir. Özellikle oturmuş bazı inançlarımızdan ötürü, küçüklükten gelen yaşantılarımızı, anılarımızı anlattığımız esnada, kendi yorumlamalarımızı katarak veya karşı tarafın düşüncelerini önemsemeden konuşursak, bu iki taraf için yanlış anlaşılmalar ile bozulmaya sebep olabilir.
Bu yüzden bir konuşma esnasında ön yargılı davranmak, o iletişimin bozulmasına ve hatta daha büyük sorunlar çıkmasına sebep olabilir. Eğer biri size bir düşüncesini, fikrini ya da inanışını söylerse siz o kişiye ilk başta yargısız bir şekilde yaklaşmalı ve saygıyla dinlemelisiniz. Unutmayın, kimsenin görüşü ya da düşünceleri sizinki ile aynı olmak zorunda değildir, böyle bir kural yoktur. Bu yüzden anlayışlı ve dinlemeyi bilen bir birey olmalısınız.
Bir diğer kounşma problemi ise karşımızdaki kişiyi küçümsemek, kendinizi onun karşısında üstün görmek olacaktır. Herhangi bir konu hakkında karşınızdaki kişiden daha bilgili olabilirsiniz, hatta o konu hakkında tecrübe edinmiş de olabilirsiniz, fakat bu durum sizin üstün olduğunuz anlamına ya da karşınızdaki kişiyi küçük görme hakkına sahip olduğunuz anlamına gelmeyecektir.
Eğer siz, bu durumda karşınızdaki kişiyi küçük görmeye ve bilgi sahibi olmadığı bir konu hakkında hor görmeye devam ederseniz, o kişi sizinle bir daha asla iletişim kurmayacaktır. Bu sebeple iletişim esnasında “sen ne anlarsın, sen bu konu hakkında bir şey bilmezsin, sus” gibi kırıcı ve sert cümlelerden uzak durmalısınız.
Diğer bir iletişim engeli ise sürekli sizin konuşmaya çalışmanız olacaktır. Karşınızdaki kişi ile konuştuğunuz sırada, sürekli araya girip, konuşmayı keserseniz ve karşınızdaki kişinin düşüncelerini dinlemezseniz, iletişiminiz kısa süre içerisinde kopacaktır ve o kişi bir daha sizinle iletişim kurmak istemeyecektir.
Zaman zaman çok önemli bir konu hakkında konuşuyor olsanız dahi, karşınızdaki kişinin konuşması için susmalı ve o kişinin fikirlerini dinlemelisiniz. Böylelikle önemli kararlar vermeniz gereken bir konuşma içerisinde olsanız bile, karşılıklı konuşma size daha iyi kararlar verebilmeniz için yardımcı olacaktır.
Konuşma esnasında başka bir engelden bahsedecek olursak, karşınızdaki kişinin konuşmalarına, söylediklerine tepkisiz kalmanız olacaktır. Çünkü, siz konuşma sırasında karşınızdaki kişiye tepki vermezseniz, ya da karşılıklı bir konuşma esnasında susmayı tercih ederseniz, o kişi sizin onu dinlemediğinizi düşünecektir ve bu, iletişim kopukluğuna hatta daha ileri boyutlarda sorunlar çıkmasına sebep olacaktır.
Bu yüzden karşınızdaki kişi size bir şeyler anlatıyorsa, onu dinlediğinize dair bir tepki vermeli, gerektiğinde beden dilinizi kullanarak bunu ona yansıtmalısınız. Basit bir şekilde kafanızı aşağı yukarı sallamanız bile, sizin onu dinlediğini gösterecektir. Aksi taktirde karşınızdaki kişi sizin umursamadığınızı düşünebilir ve bu durum kırıcı olabilir.
Belki de hepimizin günlük hayatımızda farkında olmadan yaşadığı bir engel ise kodlama taktiğini bilmiyor oluşumuzdur. Günümüzde kadınlar ve erkeler arasında kullanılan “Sen beni asla anlamıyorsun” cümlesinin nedenine kodları anlayamamak diyebiliriz aslında.
Kod; Asıl söylemek istediğimiz şeyi başka türlü ifade etme, yada anlaşılır olmayacak derecede kısa kesme. Kodun ne olduğu hakkında bir örnek verecek olursak; Örneğin, bir dostunuz yada arkadaşınız size gelip “Sınavlar hangi tarihte başlayacak?” diye size bir soru yöneltti. Eğer siz bu soruya cevap olarak yarın başlayacak dediğinizde o iletişim anında bitecektir ve siz o kişinin asıl anlatmak istediği şeyi anlamamış olacaksınız.
Eğer size karşı buna benzer bir soru yöneltildiği zaman, cevap olarak “Seni sanki biraz endişeli gördüm” gibi bir cümle kurduğunuzda aslında aranızda olan konuşmanın daha da arttığını ve devamlı hale geldiğini göreceksiniz. Çünkü siz verdiğiniz bu cevap sayesinde onun kodunu çözmüş oldunuz ve o kişi, sizin ona yardım edeceğinizi yada bir sorunu olduğunda size anlatabilecek olmasını hissettirmiş olacaksınız.
Son olarak size iletişime engel olan faktörden birini daha anlatacak olursak, karşımızdaki kişiye sohbet esnasında ya da normal bir durumda odaklanmak ve dikkatimizi o kişiye vermek olacaktır. Aslında odaklanmadan bahsettiğimiz şey şudur; Eğer karşılıklı konuşma esnasında karşımızdaki kişi ile göz teması kurmazsak yada karşımızdaki kişi konuştuğu sırada biz başka yerlere bakmaya başlarsak, bu karşımızdaki kişiyi dinlemediğimiz anlamına gelir ve kırıcı bir durum oluşturur. Bazı hususlarda “Bana yapılsaydı, ne hissederdim?” sorusunu kendimize sorarsak, yaşadığımız bir sorun olduğunda buna daha pratik ve daha kolay çözümler bulabiliriz.
Günümüzde çevremizde de birçok örneğine rastladığımız bir örnek vermek istiyoruz. Telefonla oynama. Karşımızda oturan kişi size bir şeyler anlattığı sırada, siz onu dinlemeyerek telefonla oynarsanız, hatta bazen uzun aralıklarla bunu sürdürürseniz, o kişi sizin onu önemsemediğinizi ve onu dinlemediğinizi düşünecektir. Bu, aralarında en çok dikkat etmemiz gereken hususlardan biridir.
Bundan dolayı karşılıklı konuşma sırasında, dikkatimizin karşımızdaki kişide olması ve doğru orantılı bir şekilde iletişim kurmamız gerekmektedir. Ayrıca, iletişiminizin bittiği esnada yada konuşmanızın sonlandığı sırada, o kişinin yanından hemen ayrılıp gitmeyin. O an konuştuğunuz konudan farklı olarak bir konu açabilir, gidecekseniz de tatlı bir selamlaşma yapabilirsiniz.