Nalbur ve Hırdavat dükkanı açmak Türkiye gibi ülkelerde inşaat sektöründe aktif olan ve potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yerini almaktadır. Bu sektöre giriş yapabilmek için yüksek miktar da sermayeye ihtiyaç olduğu için sadece önemli miktarda sermaye sahibi olan yatırımcı ve girişimciler için uygundur.
Hırdavat Dükkanı Açarak Para Kazanma
Nalbur ve hırdavat çoğunluk olarak çivi, tel, kilit vb. metal ürünler ile inşaat, tesisat ve boya malzemesi gibi çok geniş ürün yelpazesine dayanan ürünlerin satışını yaparlar. Buna benzer işletmeler de ürün çeşitliliği 1000’i aşabilmektedir. Bu sebeple çok kapsamlı bir sektör olduğu için kazanç elde edebilmek için oldukça fazla ürün çeşidine sahip olmanız gerekmektedir.
Çoğunlukla buna benzer işletmeler 300 veya 400 metrekarelik bir alanda satış yapmaktadırlar. Bu nedenle bu tür işletmelere göre uygun dükkanlar bulmak bile oldukça zorlu bir süreçtir. Keza çok yüksek miktarlar da kire bedelleri ile karşılaşmak mümkündür.
Hırdavat ve Nalbur Dükkanı Kiralamak
Üstte de belirttiğimiz üzere bu tür işletme açabilmek için en az 300 metrekarelik bir satış alanı ihtiyacınız vardır. Bu genel olarak iki katlı bir dükkanın sahip olacağı bir özelliktir. Bunlara ek olarak işletmeniz ilçeden veya şehirden uzak bir yerde olması da oldukça büyük bir dezavantajdır. Rakipleriniz ilçe ve şehrin içinde bulunuyorsa bu sizi diğerleri karşısında 1-0 yenik başlamanız durumuna getirecektir.
İşletmenize yönelik tutacak olduğunuz dükkanın önünde mutlaka birkaç tane ticari aracın park edebileceği bir alana sahip olmasına dikkat edin. Bu tür işletmeler de çoğunlukla toplu olarak satış gerçekleşmektedir. Bu nedenle ön kısımlarında park alanı olmayan işletmeler ciddi bir problem yaşayabilmektedir.
Ürünlerin Temini
Nalbur ve hırdavat dükkanların da ciddi bir sorun olan konulardan bir diğeri de ürün temin etmektir. Doğru ürünlerin temin edilebilmesi için sektör üzerindeki ana üreticilerin hemen hepsinden fiyat bilgisi almanızı tavsiye ederiz. Bu ürünleri ne kadar çok uygun fiyata satın alırsanız o kadar fazla kar elde edebilme şansınız doğacaktır. Bu sebeple ürün temin ederken en uygun fiyata sahip avantajlı ve hesaplı olacak üreticileri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Türkiye’de hemen hemen tüm nalbur ve hırdavat ürün ve ürünleri üretimi yapan onlarca ana üreticiler mevcuttur. Bunların hepsinden fiyat listesi almayı gözünüzde büyütmeyin ve mutlaka fiyat bilgisi alın. Bu firmaların büyük oranda ki kısmı Gaziantep şehrinde bulunmaktadır. Kocaali’de de oldukça fazla işletme bulunmaktadır.
Gerekli Olan Belgeler
Bu türde bir dükkan açabilmek için çok da spesifik belgelere ihtiyaç duyulmamaktadır. Standart olan vergi kaydı oluşturduktan sonra bağlı bulunan il ya da ilçede ki belediyeye gidip buradan çalışma ruhsatı için başvuru yapmanız gerekmektedir.
Nalbur ve Hırdavat Dükkanı İçin Gereken belgeler;
- Vergi Levhası Fotokopisi
- Nüfus Kağıdı
- İkametgah
- 2 Adet (En Az) Fotoğraf
- Dükkan Kira Kontratı
- Ticaret ve Esnaf Odası Kayıt Belgesi (Kaydınız Önceden Yapılmalı)
- BAĞ-KUR ve Sigorta Belgesi ya da Eğer Emekliyseniz, Emeklilik Cüzdanı Fotokopisi
- İtfaiyeden “Yangın Önlemleri Alınmıştır” Belgesi Alınması Gereklidir
- Sabıka Kaydı
- İmza Sirküleri
Nalbur ve Hırdavat Dükkanı Açmanın Maliyeti
Yüksek miktarda sermaye ihtiyacı olan iş fikirleri arasında bulunmakta olan hırdavat ve nalbur dükkanı açabilmek için yaklaşık olarak 400 bin TL sermaye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu miktarın %70’lik kısmı ürünlerin temin edilmesine, %30’luk kısmı ise resmi belgeler, ilk dönemin kirası ve dükkanın dekorasyonu için kullanılır.
Bu tür bir dükkan için yaklaşık 1000 çeşit ürün çeşidi bulunmaktadır. Bu ürünlerden dükkanınızda en az 3 adet bulunmaktadır. Bu tür işletmelerde çoğunlukla 4 kişi çalışma sağlamaktadır. Nalbur ve hırdavat dükkanını daha dar kapsamda açabilmek için gerekli olan sermeye ise 100 bin TL’dir.
Bu tür bir dükkan da ise en az 200 çeşit ürün yelpazesi bulunur. Bu ürünlerin yedek olarak depoda bir adet daha bulunmaktadır. Bu tür işletme de ise 2 kişi çalışmaktadır.
Hırdavat Dükkanı Açmak Ne Kadar Kazandırır?
Nalbur ve hırdavat dükkanında satış yapmak karlı olan iş alanında yer almaktadır. Genellikle de müteahhitlerle anlaşma yaparak toplu satış yapma şansınız da oldukça yüksek ve çok ciddi miktarlarda getiri elde edebilirsiniz. Bu iş alanında perakendecilik olarak %40’lık bir kar marjı elde edebilirsiniz. Toplu satış yapınca kar marjı ise %20’yi bulabilmektedir.
2 yıl bir süre de oturmuş müşteri potansiyeline sahip olan bir dükkanın aylık olarak getirisi ise 30 bin TL’yi aşabilmektedir. Bu hasılat tutarı toplu satış yapılmadığını düşünülerek elde edilen gelirdir. Toplu satışlar da ise ciddi miktarlarda getiriye sahiptir. En önemli nokta saha da aktif olarak dolaşan bir eleman bulundurmaktır. Bu eleman sayesinde sürekli olarak yeni inşaatları keşfederek yeni müteahhitlere fiyat teklifi sunma olanağı tanımaktadır.
Hibe ve Destekler
İlk açılacak olan nalbur ve hırdavat dükkanı için KOSGEB üzerinden destek alma olasılığınız oldukça düşüktür. KOSGEB çoğunlukla yüksek istihdam sağlayan işletmelere destek vermektedir. Fakat işe alacağınız personeli İŞKUR platformu üzerinden temin ederseniz, SGK gibi primin bir kısmından 6 aylık süre ile kurtulabilirsiniz.