Son zamanlarda “Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı Nedir?” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve bu konu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımı Yapmak
Bizi içerisinde bulunduğumuz dünyanın, gelişmekte olan teknolojileri ile birlikte çok farklı yenilikler beklemektedir. Robotik mühendislik, giyilebilir teknoloji , 3D yazıcı mühendisliği, veri işlemciliği veri güvenlik uzmanı artık sektörlerde daha çok tercih edilen ve istenen meslekler arasında yer almaktadır. Teknolojik gelişmelere ayak uyduran sektörler arasında Tekstil gelmektedir. Dijital dönüşümün zorundalıkları dolaylı olarak tekstil dünyasını da yakından etkilemektedir. Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz oluşumlardan biri ise Nanoteknolojidir.
Gelişmeye yeni yeni başlayan Nanoteknoloji’nin 2025 yılına kadar ilerlemesini devam ettireceği düşünülmektedir. Bunun sebebi ve en önemli yöntemlerinden biri ise suyu itme özelliğinin bulunmasıdır. Bu teknoloji ile üretilmiş olan bir giysinin üzerine herhangi bir sıvı döküldüğü zaman, kıyafetin üstünden akıp gidiyor ve giysinin o an kirlenip ıslanmasını önlüyor. Nanoteknoloji ile üretilmiş olan giysiler, sıvı alanlarda çalışan ve sürekli olarak kıyafetlerinin ıslanması ile karşı karşıya kalan çalışanlar için kolaylık sağlamaktadır.
Tekstil Teknolojisi
Nanoteknik kumaşlarda bakteri üremesine izin verilmemektedir. Koku ve kir olmayacağından ötürü çamaşır makinelerinin harcadığı elektrikten, kıyafetlerimizi yıkarken harcadığımız sudan tasarruf edileceği düşünülmektedir. Gelecek dönemlerde, giydiğimiz kıyafetlerin neredeyse hiç yıkanmamasını öngören bir oluşum ile karşı karşıyayız.
Nanosensörler aracılığı ile giyilen kıyafetin esnek olması sağlanıyor ve giydiğimiz kıyafet daha kullanışlı hale geliyor. Teknolojik elbiseleri giydiğimiz zaman, içerisinde bulunan aygıtlar ve sensörler bizim ne yapıp ne yapmamız gerektiğini bize bildirecek ve o anki oluşabilecek tehlikelere karşı bizi koruyacak. Elbette bu sadece bir tahmin fakat gelişmekte olan ve dur durak bilmeyen teknoloji sayesinde bu kıyafetler ile iç içe olacağımız bir kesin.
Dijital çağın oluşturduğu imkanlar dahilinde giydiğimiz kıyafetler güneş enerjisini kullanmaya başlayacak ve kendi kendine şekil değiştirecek, sağlık durumumuzu kontrol edecek, kritik bir durumda bize uyarı verebilecek. Yeni gelişen teknoloji sayesinde iğne iplik boyutunda olan minik sensörler, zaman içerisinde hayatımızı yönlendirebilecek ve bize tahmin ettiğimizden daha çok yarar sağlayacak diyebiliriz. Nanoteknoloji, atomların ve moleküllerin en küçük yapılarını, atomik boyutta kontrol etmemizi sağlayacak. Maddenin moleküler yapısını değiştirebilmek ve yeni moleküler yapılar oluşturabilmek için halen çalışmalar devam etmektedir.
Moleküler yapının değiştirilebilmesi demek, birçok oluşumun şekil değiştirebilecek olmasının habercisi demektir. Nanoteknoloji, Tıp, Sağlık, Bilgisayar teknolojisi, Havacılık ve uzay çalışmaları gibi birçok alanda kullanılmakta ve daha pek çok alanda kullanılabilmesi amaçlanmaktadır. Akıllı tekstil çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği Ülkeleri, Çin, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerde başarılı bir şekilde ilerleme kaydedilerek sürdürülmektedir. Üretilen akıllı kumaşlar kendini temizleme ve kir, mikrop gibi unsurların yapışmasını engellemektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda 300 gram ağırlığında bir havlunun 7 Litrelik bir değer içerisinde mikropları ve kiri uzaklaştırdığı bilinmektedir.
Nano Nedir?
Nano Yunancada, küçük ve cüce anlamlarında kullanılmaktadır. Nanometre ise milyonda bir anlamında kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde, uzmanlara maddelerin en derinlerine inme ve araştırma yapma imkanı doğmuştur. Maddelerin derinliklerine inilmeye devam edildiğinde ise, daha kullanışlı ve daha farklı yapılar keşfedilmeye başlanmıştır.
Akıllı kol saatleri, akıllı ceketler, akıllı kıyafetler, akıllı şapkalar ve giyim araçları her geçen gün içerisinde hayatımızda daha büyük bir önem taşımaya başladı. Akıllı kumaşları üretecek, özel tasarımlar oluşturabilecek uzmanlar, bu işin eğitimini üniversitelerden almaya başlayarak, gelişen teknoloji çağına ayak uydurmaya devam etmektedirler.
Ayakkabı, mont, pantolon gibi bütün kıyafetlerde ve eşyalarda kullanılmaya başlayan bu akıllı teknoloji, bu tür eşyaları kullanan kişilerin kilo kontrollerini, vücut ısılarını ölçebilen ve kullanıma engel olmayacak tasarımlar sayesinde insanların hayatını kolaylaştırabilen bir hal almaya başladı.
Bilgi iletişim teknolojilerinin tekstil ürünlerinde kullanılmaya başlanması, bu giysilerin insanlar tarafından daha çok tercih edilmesi için bir yol açmıştır. Her gün yeni tasarımlar oluşturan moda dünyası, bu gelişime ayak uydurmuş durumda. Tekstil ürünleri üreten firmalar, bu teknolojik gelişmeleri ürünlerinde kullanabilmek için anlaşmalar sağlamış ve oluşturdukları tasarımları insanlara fuarlarda, özel tanıtımlarda sunmaya başlamıştır.
Giyilebilir Teknoloji Üretimi
Üretilmeye devam eden akıllı çantalar, çantanın en alt kısmına yerleştirilen akıllı bir sistem sayesinde kredi kartı harcamalarınızı takip ediyor, limit aşımı yapıldığında ise çanta sahibini uyarmaya başlıyor. LED ışık donanımına sahip şapkalar, günlük yapmış olduğunuz aktiviteleri ölçen kemeler gibi birçok teknolojik giyim aksesuarları atağa geçmiş durumda. Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü, Üniversitelerde yeni oluşturulmaya başlanan bir bölüm olarak 2 yıldır karşımıza çıkmaktadır. Giyim Üretim teknolojisi mezunları, giyim üretim teknikeri veya Giyim Üretim Teknisyeni unvanları taşıyarak sektöre adım atmaya başlıyorlar. Kaynaklarda yer verilen bilgiye göre, giyilebilen teknoloji pazarı 2013 yılında 4.6 Milyar Dolar olarak ölçülmüşken, 2019 yılına gelindiği zaman teknoloji pazarı büyüklüğünün 53 Milyar Dolara ulaştığı gözlemlenmektedir.
Teknolojiye Ayak Uydurun
Teknolojik gelişmeler ve yeni yapılan uygulamalar hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Akıllı arabalar, akıllı kapılar, akıllı mutfaklar, akıllı güvenlik sistemleri akıllı saatler, akıllı şapkalar derken oluşan bu gelişim ayakkabılara, akıllı bezlere ve nihayet güneş enerjisini emen, kendini ısıtıp soğutan ve yenileyebilen, acil durumlarda konuşabilen elbiselere kadar dayanmıştır.
Dijital dönüşümün tamamlanmış hali, insanlığı hangi noktaya taşıyacak ve ne gibi yenilikleri karşımıza çıkaracak merak etmemek elde değil. Dünya yeni bir endüstri oluşumunu sırtlıyor ve bunun sayesinde oluşabilecek bütün yeniliklere kucak açmaya başlıyor. Biz ise bu gelişimlere ayak uydurduğumuz sürece, hayatımızı kolaylaştıracak ve bizi daha mutlu hissettirecek olan bütün oluşumları tatmış olacağız.