Girişimci dediğimiz kişiler arkadaş sohbetleri arasında ortaya atılmış olan fikir, evimize giderken veya iş çıkışı yolda giderken fark etmiş olduğumuz ihtiyaçlar, final sınavlarına hazırlanırken, bir proje üzerinde çalışırken, kitap okurken ve buna benzer anlarda aniden bir şimşek gibi çakan fikirler. Gelecek zamanlarınızın sizler için sunmuş olduğu çılgınca fikirleri ve sizler global şirketlerde veya firmalarda çalışma hayali kurarken dijitalleşmekte olan dünya, kariyerimiz ile bambaşka planlar yapıyor olabilir. Belki Bir Girişimcinin Yaşam Defteri adında kitabınızı yazmak için adım atmanın zamanı çoktan gelmiş demektir.
Girişimcinin Kilometre Taşları Nelerdir?
Bir girişimde ilk adımı attıktan hemen sonra yapılacakların yazılı olduğu listede en önemli maddelerden birisi hedefinize odaklanmaktır. Diğer bir yönden ise, ihtiyacınızın olmadığı çok fazla verilere sahip olmanız; dikkatinizin dağılması ve hedefinize ulaşmanıza engel teşkil edebilir.
Hedeflerinizi gerçekleştirme yolunda adım adım ilerlerken işlerinizi bölümlere ayırmak akıllıca olacaktır. Bu bölümleri sıralama mantığı şöyledir; iş modeli, hizmet veya ürün, müşteri ve pazarlamadır. İş geliştirme sürecindeki yapılacaklar listesinde; tüzel kişilik oluşturmak, banka hesaplarınızı oluşturma, web sitenizi açmak gibi tüzel var oluşunuzu ortaya koyacak şartlar bulunmaktadır.
Ürünler ve hizmetler alanında ise; denetleme ve çalışma metotlarını belirlemek, hizmet ve ürün testlerini yerine getirmek temel görevleri arasında bulunmaktadır. Satış yapmaya başlandığı zaman da vaktinizin önemli bir miktarını müşterilerin memnuniyeti için ayırmalısınız. Müşteri memnuniyetini geliştirmek için çalışmalar sağlamalısınız.
Bunu sağlamak için güncel Pazar araştırması yapmalı, güven çerçevesinde müşteri ilişkisi oluşturmak ve belirli aralıklarla müşteri datanızı kontrol edip, denetlemek gibi yapılacak işleriniz olmalıdır. Pazarlama kısmında öncelikli adım strateji oluşturmak, sektör takibi yapabilecek paydaşlara ulaşmak, eğer yapabilme imkanı varsa hedef kitleye erişim için e-posta listesi hazırlamak sizleri diğer bir aşamaya yükseltebilir.
Son olarak şunu da ekleyelim, kişisel planlarınızın arasına yöneticilik ve liderlik özelliği ve de iş çevre gelişimini de eklemeniz sizin için faydalı olacaktır. Farklı alanlar üzerinde girişimcilikten bahsetmek mümkün. İş yeri, kamu sektörü, sanat, okul ve sanal ortamda iş fikirleri geliştirilebilir. Bu nedenle kendi içinde farklı kategorilerde yer almaktadır. Bu türler şunlardır;
- Ticari
- Kamu (Devlet)
- Kurum İçi
- Sosyal
- Sanal
- Teknolojik
Bir girişimci; hizmet ve ürün üretimi yapma amacı ile kazançlı koşulları ve üretim unsurlarını bir arada toplayan kişidir. Girişimci risk almaktadır. Bu şekilde iş planını hayata getirir. Girişimci hem kazanç sağlar hem de ekonomik değer üretebilmek için çalışmalar yapar. Diğer insanlara da istihdam sunar.
İş kurmak isteyen kişiler bazı kararlar almalıdır. Bu sebeple girişimci, bilgi sahibi olduğu ve kendine güvendiği alanda iş kurmalıdır. İş kurduktan sonra ortaya çıkan sonuçları değerlendirmeli, yaratıcı fikirlerle yeni ürünler ortaya koyan birisi olmalıdır. Başarıya aç olan insanlar, başarıya olan tutkusu sayesinde çok iyi girişimciler olmaktadır.
Girişimcilik Evreleri
İnovasyon ve yenilik frekansının azalma gösterdiği günümüz çağında, girişimcilik herkes için hayatta kalma yöntemi olduğu söylenebilir. Sizlerin de gelecek girişimcilerden birisi olduğunuzu varsayalım, ne tür aşamalardan geçeceksiniz bir göz atalım.
Daydreamers Safhası
Girişimcilik de ilk adımdır ve de en önemli safhasıdır. Bu aşama gelecekte yapacağınız girişim fikrinizin ilk tohumlarının ekildiği kısımdır. Bundan hemen sonra kaynak bulma, araştırma aşamalarında da ilerleme sağlanarak başarılı ve sağlam iş modeli oluşturmanın temelleri atılır. Bu süreçte atmış olduğunuz adımları rasyonelleştirme ve sonrası hamleleri planlı bir şekilde uygulamak, girişimin bir hayal olarak kalmaması için önemli bir noktadır.
Side Hustlers Safhası
Yapmış olduğunuzun girişiminizin ortaya çıkışı için yavaştan kutlama yapmaya başlayabilirsiniz. İnternette web sitenizi kurduysanız ve ilk kez iş bağlantınızı geçekleştirme imkanı bulduysanız ikinci aşamaya atladınız demektir. Böylece kendi paranızı kendiniz kazanmaya başladınız demektir. Bu noktada aklınızda olsun ki halen ödemekle yükümlü olduğunuz faturalar mevcut. Şimdiden sonrası daha da çok ciddiyet gerektirmektedir.
Entrepreneurs Safhası
Bir profesyonel olarak kendinizi insanlara tanıtabileceğiniz konuma geldiğinizi gösterir. Bu sürece kadar geldiyseniz başaralı bir girişime adım atmış oldunuz. Bu süreçten sonra başarı ve başarısızlıklar elbette ki olacak. Çevrenizden birçok soru alıp bazen de hor görüleceksiniz bunlar sizi yıldırmasın başarılı bir gelecek sizleri bekliyor.