Gemi makineleri işletme mühendisliği tercih eden kişilerin merak ettiği sorulardan biri de maaş konusudur. Bu bölüm yeni yeni adını duyurmaya başlamış olsa da, ülkemiz için ekonomi yönünden çok önemlidir. Askeriye, deniz turizmi gibi bir çok alanda bu meslek grubuna ihtiyaç duyulmaktadır. Gemilerin bakımını, onarımını ve inşasında çalışmak için görevlendirilirler. Sizlere bu yazımızda gemi makineleri işletme mühendisliği ile ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını bulmanız için yardımcı olmaya çalışacağız.
Gemi Makineleri İşletme Mühendislik Mezunları Hangi Görevleri Yapar?
Türkiye dört bir yanı denizlerle çevrili bir ülke olduğundan dolayı deniz alanında ve dolayısıyla gemilerle ilgili meslekler oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple gemi makineleri işletme mühendisleri de ülkemiz için kıymetlidir. Gemi makineleri işletme mühendislik mezunu kişilerin sorumluluk ve görevlerini listeler halinde sizlerle paylaşacağız:
- Deniz araçlarının işleyişi, bakım ve onarımında görev alırlar.
- Deniz araçlarının elektrikle ilgili tüm işlevlerinden sorumlu tutulurlar.
- Teknolojiyle beraber gelişen gelişmeleri gemiler ve deniz taşıtları için uyarlarlar.
- Deniz işletmelerinin, tersanelerin, gemilerin işleyişlerini takip ederler.
Gemi Makineleri İşletme Mühendislik Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Genel olarak tüm mühendisliklerdeki gibi bu bölümde de özel sektör ve devlet maaşları farklılık göstermektedir. Bundan dolayı gemi makineleri işletme mühendisliği bölümü mezunlarının maaşlarını da özel sektör ve devlet olarak iki başlıkla anlatacağız. Bu bölümde 4 yıl eğitim aldıktan sonra özelde ve devlette çalışma imkanına ulaşabilmektedir. Devlet atamalarıyla alımlar maalesef biraz zor olduğundan özel sektörde çalışma imkanı daha fazladır.
Sizlerle gemi makineleri işletme mühendisliği maaşlarını paylaşmadan önce paylaşmamız gereken önemli bir detay olacak. Meslek seçiminizde, sadece maaşı iyi diye bir mesleği tercih etmemenizi öneririz. Sebebi ise ömrünüz boyunca sevmediğiniz bir meslek yapmak zorunda kalmamanızdır. Meslek seçimi yapmadan önce kendi isteklerinizi, yeteneklerinizi değerlendirmenizi ve sonucunda en doğru mesleğe karar vermenizi öneririz.
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Mezunlarının Özel Sektörde Ne Kadar Kazanır?
Bu bölümden mezun olduktan sonra gireceğiniz iş yerinde çoğunlukla asgari ücret bir maaşla işe başlayabilirsiniz. Düşük bir maaşla başlayacağınızı düşünüp moralinizi bozmayın. Bu meslekte çalışmaya başladıktan sonra kendinizi geliştirmek için yapacaklarınız, tecrübeleriniz ve meslekte geçen süreyle beraber maaşınızda da artışlar olacaktır. Bunun için öğrenmeyi kendinize hedef haline getirmelisiniz. Özellikle yabancı dil öğrenmek kendiniz için yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Bu meslek grubunda 5 yıl ve daha fazla süre çalıştıysanız en az 7000 en yüksek ise 30000TL maaş alabilirsiniz.
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Devlette Alacakları Maaş
Devlet kuruluşlarında gemi makineleri işletme mühendislerinin çalışabileceği birçok kadro bulunmaktadır. Fakat devlet bünyesinde çalışmak için KPSS sınavından çok yüksek bir puan almak gerekir. Bundan dolayı sınava hazırlanırken planlı bir şekilde program yapmak gerekmektedir. Eğer siz de gemi makineleri işletme mühendisliği okuduysanız KPSS’den en düşük 90 puan almanız gerekir. İlk başta zor görünse de sıkı bir çalışmayla bu puanı elde edebilirsiniz.
Devlet bünyesinde çalışmak isteyen gemi makineleri işletme mühendislerinin aldığı maaşlar ortalama 8.000 ve 10.000 arasındadır. Maaşınızın artmasında yabancı değil çocuk sayısı eş durumu ve yapmış olduğunuz yüksek lisans gibi etkenler rol oynayabilir. Yani devlet kadrosunda çalışmak isterseniz bu meslek bölümünde kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Mezunlarının Çalışma Koşulları
Bu bölümden mezun olan kişiler gemilerde, marinalarda, yatlarda ve limanlarda çalışabilmektedir. Bakım ve onarımdan sorumlu kişilerdir. Mezun olduktan sonra yönetici ve mühendis dallarında çalışabilirler.
Devlet ve özel sektör karşılaştırıldığında çalışma koşulları açısından yine bir takım farklılıklar olmaktadır. Elbette devlet kadrosuna atanmak zor olsa da çalışma koşulları çok daha rahattır. Özel sektörde gemi makineleri işletme mühendisliğinin çalışma koşulları;
Eğer küçük bir işletmede çalışacaksınız;
- 8.30-19.00 çalışma süresi,
- 1 gün izin,
- Öğle yemeği avantajı,
- Resmi günlerde tatil,
Eğer büyük bir işletmede çalışacaksınız;
- 9.00 -18.00 çalışma süresi,
- Hafta sonu tatil,
- Servis ve öğle yemeği imkanı,
- Resmi günlerde tatil,
- Ek olarak mesai ücreti,
Devlet bünyesinde gemi makineleri işletme mühendisliğinin çalışma koşulları;
- 9.00-17.00 çalışma süresi,
- Hafta sonu tatil,
- Resmi günlerde tatil,
- Öğle yemeği kurumdan verilir,
- Servis imkanı,
- Kurum kapsamındaki sosyal haklar,
Sizlere bu yazımızda gemi makineleri işletme mühendisliği bölümüyle ilgili araştırmalarımızın sonucunu aktardık. Umarız ki yardımcı olabilmişizdir.