Günlük yaşantımızda gerek eğitim hayatınız da gerek iş hayatınızda etkili konuşma yapmanızı gerektirecek durumlar meydana geliyor. Bir toplum karşısında konuşma yapmak bazı insanlar için oldukça zor ve sıkıcı bir duruma gelebiliyor. Bazılarımız için bu konuşmayı yapmaktan kaçmak pek mümkün olmuyor. Konuşma yaparken çekinmenizi gerektirecek ya da sizi sıkıntıya düşürecek bir durum yok. Dikkat etmenizi gerektirecek bazı noktalar bulunmaktadır.
Etkili Konuşma Sanatının Beş Etkili Yolu
Yapacağınız konuşma etkili bir konuşma olmalı ki amaç yerini bulsun. Etkili bir konuşma yapmak için iyi bir çalışma yapmış olmanız gerekir. Etkili konuşmak için iyi bir şekilde çalışıp bir de bazı önemli noktalara dikkat ederseniz yapacağınız konuşmanın daha akıcı bir konuşma olacağı ve etkili olacağı kaçınılmazdır. Etkili bir şekilde konuşma yapabilmeniz için gerekli olanları sizlere altta belirtmeye çalıştık. Etkileyici konuşmaları örnek olarak dinlemek isterseniz Ted konuşmalarına bir göz atabilirsiniz.
Etkili konuşmanın en önem arz edem noktası, anlatılacak olan konu ile ilgili olarak dinleyicilerin dikkatini çekmektir. Eğer mizah yeteneğiniz güçlü bir insansanız bu özelliğinizi kullanabilirsiniz. Sözlerinizi fazla uzatmayın. Uzatılan her konuşma hem inandırıcılığını yitirmeye hem de dinleyicinin dikkat ve ilgisinin azalmasına sebep olur. Bu nedenle lafınızı uzatmadan dinleyicinin dikkatini üst noktada tutmaya çalışarak devam edin konuşmanıza. Konuşma esnasında konudan uzaklaşmamaya dikkat etmelisiniz aynı zamanda.
Erken Başlama
Etkili konuşma yapmanı gerekiyorsa yapılması gereken ilk şey, konuşma yapmaya karar verdiğiniz ilk andan itibaren çalışmaya başlamaktır. Bahane üretmeden, erteleme yapmadan hemen ilk fırsatta başlayın. Erken başladığınız zaman dikkatli ve rahat bir şekilde hazırlanmanız için zamanınız olur. Etkili konuşma yapmak için yapacağınız konuşmaya ne kadar vakit ayırırsanız, konuşmanıza o kadar odaklanma imkanınız olur.
Dinleyici Kitlesini Analiz Etmek
Konuşma yapacağınız kitle, konuşmanızı hazırlarken sizlere bilgi verecek en büyük değerdir. Konuşma yapacağınız kitleyi iyi derece de analiz edin. Dinleyicilerin mutlaka ortak bir noktası vardır. Eğer mümkünse bu ortak noktadan ilerlemeye çalışın. Dinleyicilerin ortak alanlarını konuşma içeriğine eklerseniz dinleyicileri konuşmaya rahatlıkla çekebilirsiniz.
Bunun yanı sıra dinleyicilerin eğitim düzeyini de göz önünde bulundurun ve bilgi edinmeye çalışın. Kuracağınız cümleler, soracağınız sorular, size yöneltilecek soruların her biri dinleyicilerin eğitim seviyesine göre değişkenlik gösterir. İlk önceliğiniz her zaman onların duymak istediğini söylemeye yönelik olsun. Özellikle de konuşmanın ilk bölümlerinde ne duymak isterlerse onu analiz edin ve o noktaya odaklanın ki tüm ilgileri sizin üzerinizde olsun.
Farklılık Yaratma Peşinde Olmayın
Farklılık yaratmaya çalışmak için kendinizi kasmamalısınız. Farklılık yaratmak beraberinde her zaman riskleri de yanında getirir. Sizler farklılık yaratmayı sağlayamayabilirsiniz. Dinleyici sizlerin yapmış olduğunuz farklı anlatım tarzına uyum sağlayamayabilir. Önemli nokta dinleyicileri kendinize çekmenizdir. Bu durumu sağlamak için yapacağınız tüm konuşmaları içtenlikle yerine getirmelisiniz. Herkes aynı cümleleri kursa dahi her biri birbirinden farklı olacaktır. Burada farklılığı sağlayan nokta sesinizin tonudur. Ses tonundan sonra da ikinci sırada farklılık sağlayan etken ise diksiyonun, jest ve mimiklerdir.
Dinleyici Kitleyi Konuşmaya Dahil Etmeye Çalışmak
Dinleyicilerin dikkatlerini çekmenin diğer yollarından biriside budur. Konuşmanızda diyaloglara da yer vermelisiniz. Konuşmanızda örnek vermeniz gerekliyse mümkün oldukça dinleyicilerin günlük hayatlarından örnekler olsun. Konuşmanızı dinleyen her bir dinleyici kendi hayatlarından bir cümle dahi bulsalar konuşmanızı sonuna kadar dinlemeleri için yeterli olacaktır.
Dinleyicilere sorular yöneltin. Sormuş olduğunuz sorular onların anında cevap verebileceği sorular olmasına özen gösterin. Bu şekilde onlar kendilerini konuşmaya dahil olmuş şekilde bulacaklar. Kendilerini konuşmanızın içerisinde bulan dinleyiciler konuşmaya sizin gözünüzle bakmaya başlayacaklardır.
Bol Bol Prova Yapmak
Bu bahsetmiş olduğumuz işlevleri yerine getirmek için yapmanız gereken tek şey notlarınızı elinize alıp bol bol prova yapmaktır. Yapacağınız her provada bir hatanızı silersiniz. Böylece konuşmanıza bir artı değer katmış olursunuz. Bol bol prova yapmamanız durumunda etkili bir konuşma yapmanız pek de mümkün değildir. Prova yapmayı iş gözüyle görmeyin. Provalarınızı eğlenceli bir hale getirmeye çalışın.