Etkili bir sunum nasıl yapılır sorusu son zamanlarda sıklık ile sorulup araştırmaya başlanılan konulardan biridir. İş hayatımızın yada öğrencilik hayatımızın belki de en stresli ve gergin işlerinden biri sunum yapmaktır. İnsanlar sunum yaparken, karşılarında onu dinleyen bir sürü insan olduğu için gerilebiliyor ve devamında ise hatalar yapabiliyor. Peki sizler bir sunum yaptığınızda nelerle karşılaşıyorsunuz. Daha önce sunum yapma deneyimine sahip oldunuz mu? Sizler bu soruları cevaplarken bizde sizin için hazırlamış olduğumuz “Etkili bir sunum nasıl yapılır” İsimli makalemize başlayalım.
Öncelikle sunum yapacağınız ortam her nerde olursa olsun sizin kalitenizi değiştirmemeli. Ayrıca sunum yapacağınız kişilerde buna dahil. Sunum yaparken uymanız gereken kurallar ve oluşturmanız gereken bazı düzenlemeler mevcut. İlk önce sizlere bunlardan bahsedelim.
Taslağınızı Oluşturun
İster okulda isterse iş yerinde size bir sunum yapmanız söylendiyse öncelikle kendinize bir taslak oluşturmalısınız. Sunum yapmanız istendiğinde size bir metin verilebilir ve bu metin üzerinden sunum yapmanız istenebilir. Yada sadece konu verilir ve sunumu tamamen siz hazırlarsınız. İkisi de sizin için sorun olmamalı. Her ne olursa olsun öncelikle hazırlamış olduğunuz bir taslak bulundurmanız çok daha iyi olacaktır.
Gerektiğinde eklemeler ve çıkarmalar yapabilir, sunum öncesinde tamamen aşinalık kazanabilirsiniz. Eğer konunuza çok hakimseniz ve tamamen ezbere biliyorsanız dahi önünüzde hazır bir taslak bulundurmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Dinleyicilerinize Dikkat Edin
Herkesin karakteri farklıdır. Elbette düşünce yapıları da öyle. Sunum yapmadan önce karşınızdaki kişileri analiz etmeniz gerekmektedir. Sizden ne bekliyorlar, neler duymak istiyorlar öncelikle bunu anlayın. Bu maddemizi hazırlarken şunu hatırlatma ihtiyacı duyduk; Çizginizi bozmayın. Sırf dinleyici kitlenizi memnun etmek için konuşmanızı, konunuzu yada hazırlamış olduğunuz taslağı değiştirmeyin. Ama kitleniz sizden ne duymak istiyorsa, yönelimleriniz o yönde olsun. Böylelikle bütün dikkatleri üzerinizde toplayabilir ve sunum sırasında kendinize olan güvenini en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
Örneklemeler Yapın
Genellikle sunum yapılan ortamlarda ya bir bilgisayar yada projeksiyon olur. Mutlaka bu araç ve gereçleri kullanın. Herhangi bir konuda sunum hazırlarken, kısa bir slayt hazırlayabilir ve insanlara görsel anlamda da sunum yapabilirsiniz. Böylelikle anlatmış olduğunuz her detay, belgeli bir şekilde kitlenize ulaşacak ve ikna kabiliyetiniz daha üst seviyelere çıkacaktır. Eğer konunuz çevre kirliliği ise, geçmiş yılların grafiklerini ve gelecekte oluşacak olan kirliliğin tahminlerini görsel üzerinden gösterebilirsiniz. Önemli olan kitlenize tam anlamıyla ulaşmak için onların kafasında herhangi bir soru işareti asla bırakmamaktır.
Tasarıma Özen Gösterin
Sunum sırasında kullanacağınız materyaller düzenli ve tertipli olmalı. Eğer uzun bir slayt üzerinden uzun sürecek bir sunum hazırlayacaksınız, slaytınız insanları sıkmamalı ve anlaşılır şekilde hazırlanmalıdır. Karşınızdaki insanlar sizi hem dinleyecek hem de izleyecektir. Dinlerken sıkılmayan kitleniz, izlerken sıkılmaya başlarsa bütün verdiğiniz emekler boşa gidecek demektir. Tasarımlarınız özgün ve şık olmalı.
Karmakarışık Slaytlardan Uzak Durun
Slayt üzerinden sunum yaparken, sayfa üzerinde birçok nesnenin ve yazının olması daha ilk bakışta dinleyicilerinizi sıkacaktır. Bu tamamen kanıtlanmış bir gerçek. Eğer okulda arkadaşlarınıza yada iş yerinizdeki arkadaşlarınıza sunum yapıyorsanız onların sıkılması direkt olarak sizin modunuzun düşmesine sebep olacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına, hazırlayacağınız slayt sayfaları sade ve kısa kısa olmalıdır.
Evet belki uzun bir slayt olacak ancak insanlar sizi dinlerken bütün odağını size verebilecek. Uzun süren fakat pür dikkat sizi dinleyen bir kitle mi tercih edersiniz yoksa kısa süren ama sizi asla dinlemeyen bir kitle mi aradığınızın cevabı direkt olarak bu maddemizi sizlere daha öz ve sade bir şekilde açıklamıştır diye düşünüyoruz.
Önceden Pratik Yapın
Gerek slayt üzerinden gerekse sadece konuşma usulü ile sunum yapın hiç fark etmez. Daha önceden kısa çalışmalar yapmalı ve hatta ayna karşısında kendinize sunumunuzu anlatmalısınız. Bu ilk başlarda size saçma yada işe yaramaz gibi gelebilir. Ancak sunum yapmaya başladığınızda durumun öyle olmadığını daha iyi anlayacaksınız. Sunum yapmaya başladığınızda önceden pratik yaptığınız için daha sakin bir şekilde kitlenize hitap edecek ve bu sayede en ufak bir hata dahi yapmamış olacaksınız.