Ticari bir işletmeye sahip olanlar ve ticaret ile uğraşanların sık olarak duymuş oldukları ve kullanıyor oldukları terimlerden bir tanesi de envanter kelimesidir. Kuruluşların her biri, işletmelerin kar elde etmek en temel amaçlarındandır. Kar elde etmek, farklı şekiller de gerçekleştirilebilmektedir. Bu yol doğru şekilde belirlenmeli ve en uygun şekilde uygulanması gerekmektedir. Genel olarak verimliliğin üst düzeylerde olması gereklidir. Bunu sağlayabilmek için iyi derece de envanter yönetimi gerekmektedir. Bizlerde sizler için bu yazıda envanter yönetimine yönelik merak edilen detayları etraflıca araştırdık.
Envanter Nedir?
Fransızca bir kökene sahip olan envanter kelimesi, bir şirketin üretim esnasında kullanmış olduğu, satmış olduğu kalemlerin, hammadde ve diğer tüm parçaların muhasebesi olarak bilinmektedir. Envanter kelimesinin anlamı sayım yapmak ve listelemek olarak bilinmektedir. Envanter de çoğunlukla iki konu ifade etmektedir. Bunların ilki muhasebedir. Şirket veya işletmenin mali durumu ile ilgilenir.
Bunlar alımlar, satımlar, mal ve parasal değerlerdir. Bir diğer konu ise şirketteki üretimde ki operasyonel süreçtir. Bu şirketin üretim esnasında kullandığı ürün, mal, ara parçaların tümünü ifade eder. Envanter çoğu şirket için hayati öneme sahiptir. Envanter ile stok kayıtları tutulur ve ürün hazırlıkları tespit edilmektedir.
Envanter Yönetimi
Envanter yönetimi, şirketin üretim yapmak istediği ürün için ihtiyaç duyulan hammadde siparişi, ürün depolanması ve benzer ürünlerin üretim boyunca kullanıldığını ifade etmektedir. Şirketlerde envanter yönetimi büyük bir önem taşımaktadır çünkü stoğun fazla veya yetersiz olması büyük sıkıntılar doğurabilmektedir. Stok aslına bakarsanız yöneltilecek bir risktir. Envanter yönetimi bu hususta meydana gelecek bu riskleri engellemektedir.
Envanter Yönetiminin Önemi ve Avantajı
Envanter yönetimi, şirketin büyümesi ve gelişmesi, istikrar sağlaması, düzenli olması için gerekli denetim olarak düşünülebilir. Bu yönetim, maliyeti oldukça düşürmektedir. Bununla beraber zaman ve iş gücü yönetimi gibi unsurları da kolaylaştırmaktadır. Uygun bir envanter yönetimiyle satışlarınızı arttırmanız oldukça mümkün. Bazı online işletmeler fazla satıştan meydana gelen stok yetersizliği sorunu ile karşılaşabilir. Bu yöntem sayesinde bu sorunu ortadan kaldırabilmektedirler.
Birçok şirkete sorun yaratan raporlama süreci ise oldukça pratik bir hal alır. Talepleri daha doğru bir şekilde belirleyip üretmek de daha da basit olur. Bunlar dışında depolama maliyetinin de düşürerek oldukça fazla tasarruf etmenizi de sağlar. Bir işletmede depolama maliyetleri büyük bir harcama kalemi olarak görülmektedir. Doğru ve uygun bir şekilde yapılacak olan bu yöntem sayesinde maliyet düşürülür.
Envanter Yönetiminin Yapılışı
Büyük ölçekli veya küçük ölçekli fark etmeden bir envanter yönetimi her işletme için önemlidir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için uygun envanter yönetimini bulmak gerekir. Bazı işletmeler bu yönetim için Excel tablolarına ihtiyaç duyarken bazı işletmeler kurumsal veya özel yazılımlar kullanır. Bir envanter yönetiminde, satış, hammadde, stop gibi unsurların tümünü takip etmeli ve de kapsamalıdır.
Envanter Yönetim Modelleri
Birden çok model bulunmaktadır. Bu modeller işletmenin büyüklüğü ile değişiklik göstermektedir. Bu modeller şunlardır.
Ekonomik Sipariş
Bu model en çok tercih edilmekte olan bir model olarak bilinmektedir. Burada ki temel amaç ise stok maliyetlerini en aza indirgemektir. Ortaya çıkış fikriyse siparişler için gerekli olan birim veya ürün malzeme miktarlarını hesaplama fikridir. Bu modeli ağırlıklı olarak küçük ölçekli işletmeler kullanır.
Stok Üretimi Miktarı
Ekonomik Siparişin daha geniş bir versiyonu olarak bilinen Stok Üretimi Miktarı, gelişmiş bir model olarak bilinir. Bu modelde stok talebi ticareti yapan kişi tarafından kısmen veya tam olarak karşılanır.
ABC Analizi
Bu modelde gerekli olan malzemeler kategorize edilmektedir. İsminde de anlaşıldığı üzere ihtiyaç olunan malzemeleri A, B, C olarak üç grupta toplanır. Bu durumda kaynaklar ve iş gücü daha verimli olarak kullanılır. Yüksek maliyetli mallarla iş yapmakta olanlar bu yöntemi tercih etmektedir. Nedeni ise zarar oranının düşük olmasıdır.
Anında Yönetim
Bu modelde sıfıra yakın olarak stok tutma amacı bulunur. Malzemeler ise sadece ihtiyaç duyuldukları durumda tedarik edilmektedir ve fazla stok bulundurulmaz. Böylece maliyetler çok ciddi miktarlarda düşüş gösterir.