En karlı tarım ürünleri ve kazançları son zamanlarda merak edilmektedir. Bildiğimiz üzere artan maliyet sebeplerinden ötürü birçok çiftçi zor günler geçirmektedir. Sulama, gübreleme gibi detaylar çiftçilerimizi zorlamaktadır. Ancak bunun yanı sıra, karlı olacak şekilde susuz tarım planıyla devam eden girişimcilerde mevcuttur. Yeni teknolojik gelişmelerle en karlı tarım ürünleri tercih edilerek girişim sürdürülmeye devam etmektedir. Sizde eğer düşük maliyet yüksek kar oranı hesaplayarak bu işi yapmak istiyorsanız bu yazımız sizler için. Doğru yöntemleri ve alternatif seçenekleri sizinle paylaşacağız.
Maalesef küçük büyük fark etmeden çiftçilerimiz arasında hala ölçüm yaptırmadan ekim yapanlarımız mevcut. Ya da uygun maliyet ile yapılabilecek damla sulama sistemi yerine eski düzen sulama sistemiyle devam eden çiftçilerimiz hala mevcuttur. Hal böyle olunca yeni girişimciler farklı arayışlar içine girebilmektedir. Önemli olan çok şey ekmek değil doğru ekim ve doğru hamlelerle gelir artırımı sağlamaktır.
Şu anki genel sorunumuz marketten aldığımız ürün ile çiftçiden aldığımız ürünlerin fiyatının bir olmaması. Aracılar çok kazanıyor diyebiliriz. Ancak lojistik maliyetlerinin ve depolama tesislerinin ücretlerini de unutmamak gerekir. Organik, susuz, topraksız tarım bile yapmış olsanız bu gerçek değişmeyecek. Mesela tarladan sofraya adı altında bir girişimcilik hareketinden bulunmanız sizi şu anki durumdan ileri taşıyabilecektir. O zaman gelin size para kazandırabilecek tarım ürünlerini listelemeye başlayalım.
Muz Yetiştiriciliği
Ülkemizde ithal ve yerli olarak adını duyduğumuz ve satıcılarımızın para kazanmasında çok yardımcı olduğu bir üründür muz. Anavatanı Hindistan ve Çin olan muz Alanya bölgesine 1700’lü yıllarda süs bitkisi amacıyla gelmiştir. Tropikal iklime en çok ihtiyaç duyulan meyvedir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hasat zamanında 7TL civarına düşen muz,kış aylarında 15TL gibi rakamları görmektedir.
Zencefil Yetiştiriciliği
Zencefil satış fiyatının 75TL civarında olduğu bilinen en pahalı meyvelerden biridir. Tropikal iklimi seven bu bitkimizi, gerekli koşullar sağlandığı sürece yetiştirebilirsiniz. Ancak bu bitkiyi susuz tarım kategorisine sokamayız. Işığı seven bu bitki için gerekli sulama koşullarını oluşturduğunuz taktirde verimli bir üretim sağlayabilirsiniz. Zencefilin güncel hal fiyatı 35TL-45TL arasında değişiklik göstermektedir.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
Sıcağa ve soğuğa olan dayanıklılığı sayesinde üreticilerin tercih ettiği bitki türünden biridir. KG fiyatı toptan alım için şu an 40-80 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Gübrelemesi, hasadı ve bakımı maliyetli ve emek isteyen bir bitki olduğundan dolayı yüksek fiyatlardan alıcılarına ulaşmaktadır. Özellikle Avrupa’nın vazgeçilmez mutfak lezzetlerinden biridir. Son yıllarda devlet desteği ile birlikte Muğla,Aydın çevresinde yetiştirilmeye başlanmıştır.
Aloevera Yetiştiriciliği
Su istemeyen tarım dediğimizde aklımıza Aloevera gelmektedir. Anavatanı Afrika olan bu bitki türü özellikle kozmetik,gıda gibi alanlarda kullanıldığından ötürü çok tercih edilen bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Fide şeklinde ekilen aloevere akdeniz ve çevresinde yani sıcak iklimlerde yetiştirilmektedir. İçerisinde bulunan jel şeklindeki sıvının değerli olması da ekstra bir artı katmaktadır.
Çilek Yetiştiriciliği
Türkiye dünya üzerinde en çok çilek yetiştiren sayılı ülkelerdendir. Yıllık 400bin ton civarında üretimi vardır.Üretimin büyük bir kısmı dışarı ihraç edilirken, bir kısmı da seralardan çıkarılıp otellere satılmaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde serada yetiştirildiğini çok net görebiliriz. Yaz aylarının başı ve kış sonlarına doğru 15-20TL üzerinden çiftçiden satın alabilirsiniz.Devlet desteği bulunmasıyla birlikte sulama sistemi çok önemlidir bu bitki için.Topraksız tarımada elverişlidir.
Ayçiçek Yetiştiriciliği
Yağ üretimi için önemli bir bitki türüdür.Ülkemizde tarımının çoğu trakya bölgesinde yapılmaktadır. Toprak konusunda seçici bir bitki türü değildir. Ancak toprak verimi bu bitki için çok önemlidir. Sizde ayçiçek üretiminde bulunmak istiyorsanız, elverişli olduğu bölgelere yakın olmalısınız.Elverişli ve üretim noktalarına olan yakınlığınız size her açıdan kar ve getiri sağlayacaktır.
Papatya Yetiştiriciliği
Tıbbi bitkisel ürün denildiği zaman akla bu bitki türü gelebilir. Yetiştirilmesi için toprak,sulama, verimlilik gibi detaylar o kadar önemli değildir. Özellikle çay ve kozmetik ürünlerde aktif olarak kullanıldığını görmekteyiz. Ekimini ve hasadını gerçekleştireceğiniz papatyalarınızın kurutulup satışı yapılmalıdır. İsteğe bağlı olarak çay haline getirebilir, ya da kozmetik ürünlerde kullanılmak üzere yağı çıkarılabilir. Bunu yapmanız ekstra bir kazanç elde etmenizi sağlayacaktır.