En büyük 4 yatırımcı son zamanlarda sıklık ile merak edilmektedir. Adını yatırım tarihine altın harflerle yazdırmış kişilere şöyle bir baktığımız zaman çoğunun iyi okullarda okuduğunu, sabretmeyi bilen ve şanslı kişiler olduklarını görürüz. Gerçekten de yatırım tarihi incelediğinde böyle insanlara sıkça rastlarız.
Finans tarihine adını başarılı bir şekilde yazdırmış 4 yatırımcının ticari düşüncelerini inceleyecek ve ilham almanız için sizlerle paylaşacağız. Şimdiden hatırlatmakta fayda var, bu kişiler yaptıkları yatırımlar ve gösterdikleri azimleri ile şu anki konumlarına ulaşmış insanlardır. Üstelik bu yatırımcılar sadece kendilerini değil, çoğu insanı da bilgi ve deneyimleri ile zengin etmeyi başarmışlardır.
En İyi ve En Büyük 4 Yatırımcı
Elbette hepsinin benimsediği farklı yöntemler ve düşünceleri var. Mesela bazıları piyasada fark yaratan yöntemleri geliştirirken kimisi de hislerine güvenerek yatırımlarını sürdürmeye devam etmişlerdir. Lakin aralarındaki bütün farklılıklara rağmen hepsinin ortak bir noktada buluştuğu yer vardır; Piyasalar ne kadar dalgalı bile olsa bütün zorluklara rağmen başarıya ulaşmak. Kısa bir giriş yaptığımıza göre, hadi gelin bu isimleri hep birlikte inceleyelim.
John (Jack) Bogle
Bulunduğu en önemli pozisyon Vanguard Group (kurucu) poziyonudur.
Yatırım Felsefesi
Geniş tabanlı yatırım fonlarının yaratıcısı Bogle, yatırım kariyeri boyunca pasif olan ve az gelirli yatırım fonları ile ilgilenmiştir. Varlıklarını arttırmaya ve para kazanmaya çalışan insanlara her zaman yardımcı olmuş ve bu konuda onları çok iyi bir noktaya taşımıştır.
- Yatırım stratejisi son derece basit olmalı ve yapılan yatırımlardan iyi bir sonuç elde edene kadar yenileri eklenmemelidir.
- Yatırımlardan dolayı oluşan masraflar mümkün mertebe en aza indirilmelidir.
- Yatırım, uzun vadeli bir süreç olarak düşünülmeli ve yapılan yatırımların gelecek vadedeceğinden emin olunmalıdır.
- Yatırım konusunda kritik kararlar alınacaksa mutlaka iyi analizler yapılmalı, asla işin içine duygular katılmamalıdır.
- Borsa endeks yatırımları, bireyler tarafından mantıklı bir hamle olarak görülmelidir.
Bogle’nin kendi portföyünün sadece ve sadece ABD piyasalarında olduğunu, yani ünlü yatırımcının ülke sınırları dışında herhangi bir yatırım yapmadığını belirtmekte fayda var. Tabii bu durum her noktada yatırım yapmak isteyen kişilerin eleştirisine maruz kalmaktadır. Fakat Bogle tüm eleştirilere rağmen asla kararlarından vazgeçmemektedir ve sadece ABD piyasalarına hakim bir şekilde ilerlemeye devam etmektedir. Zaman dostunuz, duygularınız ise düşmanınızdır demiştir.
Warren Buffett
Daha önce de kendisinden birçok kez söz ettiğimiz Warren Buffett, yatırımcılarıyla iyi anlaşmayı ve olabildiğince sade ve düşük riskli yatırımlar yapmayı hedeflemiştir. Ayrıca uzun vadede kesinlikle yatırım yapılmaması gereken birçok şirketin olduğunuda unutmamak gerekir. Genellikle çoğu şirket yatırımcıların paralarını hak etmez. Bazen bir bakarsınız, geleceği olduğu düşünülen şirketlerin hisseleri çöp parasına satışa sunulur.
İşte tam bu durumda Warren devreye girer ve bonkör bir şekilde alım yapmaya başlar. Hata bunu yaparken dönemin ekonomisinin iyi yada kötü olduğunu değerlendirmez. Buffett’e göre bir şirketin “mükemmel” olabilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar ise sırası ile şu şekildedir;
- Büyük miktarlarda borç oluşturmadan sermaye artışı sağlanmalıdır.
- İş modeli kolay anlaşılır olmalıdır.
- Nakit akışında devamlı olarak kar oranının yüksek olması gerekmektedir.
- Franchiseları güçlü olmalı ve kaliteden asla ödün vermemelidir.
- CEO gibi sadece bir yöneticiye bağlı kalınmamalıdır.
- Şirketin kazançları tahmin edilebilir derecede akıcı olmalıdır.
- Firmanın sahibi her konuda söz sahibi olmalı ve aktif bir şekilde hareket etmelidir.
- Piyasalardaki dalgalanmaları en kötü düşmanınız değil, dostunuz olarak görün.
David Einhorn
- Bulunduğu önemli pozisyonlar: Donaldson, Lufkin & Jenrette
- SC Fundamental Value
- Greenlight Capital
Yatırım Felsefesi
Einhorn, henüz SC Fundamental Value isimli yatırım şirketinde görev alırken başından geçen olaylardan ötürü önemli derecede deneyimler kazandı ve ilerideki hamleleri için kendine şu 3 soruyu sordu;
- İlgilendiğim şirket bulunduğu sektörde ne kadar rekabetçi?
- Şirket, rakiplerine nazaran nasıl bir performans sergiliyor?
- Yönetimin menfaatleri ile hisse sahiplerinin çıkarları ortak bir noktada buluşuyor mu?
Einhorn, kendi yatırım taktiğini şu şekilde yorumlamaktadır; Herhangi bir menkul kıymetin sahip olduğu değerin neden yanlış bir şekilde değerlendirebileceğini sorgulamakla başlıyoruz yatırım hayatımıza. Kendimizce bir tahmin yürüttükten sonra bu menkul kıymet hakkında tahlil oluşturarak değerinin altında veya üstünde işlem gördüğünü ve ne durumda olduğunu anlayabiliyoruz. Neticede yatırım yapmak için öncelikle karşımıza çıkan hissenin ne durumda olduğunu ve bize satış yapacak olan kişiye karşı her türlü avantajlı bir konumda olduğumuzu belirlememiz gerekmektedir demiş David Einhorn.
David Dreman
Dreman, yatırım camiasında “mualefet – akıntıya karşı yüzen adam” olarak tanınmaktadır. Gençken yaptığı hatalardan dolayı pekçok para kaybetmiş, dolayısıyla çevresinde bulunan yatırımcılardan çok daha farklı hareket etmeye başlamış ve deneyim kazanmıştır. Dreman, 1969’da genç bir analist olarak görev almış. Günün birinde çevresinde duyduklarına inanarak yükselmekte olan bir hisseyi satın almış.
Bu firmaların elde etmiş olduğu gelirler, akıllarda soru işareti oluşturmaya başlamış. Bu konu hakkında ileriki dönemlerde bir yazı yayınlayan Dreman “O dönem popüler olan hisselere güvenip yatırım yaptım ve elimdeki sermayenin %75’ini bir anda kaybettim.” Bu tatsız olaydan kendine ders çıkaran Dreman, yatırım yaparken psikolojinin ne kadar önemli olduğunu anladı ve akıntıya karşı yüzmenin ona avantaj sağlayacağını fark etti.
2001’de kendisiyle yapılan bir konuşma sırasında şu sözleri dile getirdi; “Hisseler tepetaklak düştüğünde orada devreye girer ve alım yaparım’’ Bu konuda asla taviz vermem. Fiyat-kazanç ve fiyat-defter oranı düşük olsa bile yaptığım her yatırımdan kazanç sağlamadan çıkmam. Neticede yapılan araştırmalara göre tepe taklak olan hisselere yatırım yapan kişiler uzun vadede daha çok kazanç sağlamaktadır.