Yıllarca çalışıp didindiniz ve o düşlediğiniz emekliliği kazandınız. İşin yorgunluğunu üstünüzde hissettiğinizde artık dinlenme zamanım geldi dediniz ancak hem boş durmaktan canınız sıkılmaya başladı hem de ihtiyaçları gidermekte kullandığınız gelir kaynağınız azalmaya başladı. Bu gibi pozisyonlarda pek çok emekli birey bir iş kurma ya da hobilerini kazanca dönüştürmek isterler.
Yaşı geçkin olan kişiler, başka yaş grupları ile aynı güdülenme ve girişimcilik beceri vardır. Emeklilikte nasıl para kazanabileceğini öğrenmek isteyen bireyler, küçük bir iş işletme için hobilerine başvuruyorlar. Doğru hobiyi düzgün bir planla birleştiriyorsanız, sizde çalışmaya adım atabilirsiniz.
Emeklilikte Para Kazanma
Genç girişimciler ve emekli kişiler arasındaki iş kurma oranına göz gezdirecek olursak, genç girişimcilerin çok fazla engele takılmadıklarını görürüz. Emeklilerin ise, yaşa bağlı fiziksel kısıtlamaları ve daha sınırlı bir sermaye ile iş kurmak istedikleri görülür. En büyük avantajları, vakitlerinin çok olması sebebiyle hobilere yönelmeleri ve bu hobilerinde ustalaşmaları için kurslara giderler.
Düşük Sermaye Sahip İşler
Çok az yatırım bütçeniz, birikiminiz ya da düşük bir kredi puanına sahipseniz, küçük bir işletme açmak için maddi kaynak elde etmek zor olabilmekte. Düşük maliyetleri olan bir veya daha fazla hobi seçin ve sahip olduğunuz sermayeyi, malzemeleri ve bilgilerinizi değerlendirin.
Küçük Ölçekli İşletmeler
Çok fazla eşya, ekipman ve depolama gereksenmeyen bir iş kurmayı düşünün. İşletmeniz fiziksel ürünlere yer verecek iseniz, bulunduğunuz bölgede rağbet görebilecek içeriklere yönelin.
Evden Çalışmak
Kendi evinizin huzuru ve rahatlığıyla bir iş yapabilirsiniz. Fiziksel sorunları olan emekliler için ev tabanlı işler genel giderlerinizi azaltmanıza yardımcı olur. Ofis kiralaması, ekstra maliyetler olmayacaktır. Bu aşamada tıpkı bazı ev hanımlarının yapmış olduğu şekilde, ek gelir iş türlerine yönelebilirsiniz.
Hangi Hobiyi Seçmekte Fayda Var?
Öncelikle yeteneklerinizin olduğu hobileri seçmeniz sizin için faydalı olacaktır. Hatta mümkünse birden çok alana yayılarak, işinizi çeşitlendirebilirsiniz. Seramik yapmak, ahşap işçiliği, örgü işleri ve Blog açmak, kitap veya makale yazmak vb. gibi hobilerle iş yapmak sizin içinde eğlenceli olacaktır. Bulmacalarla aram iyi diyorsanız, bulmaca hazırlayabilirsiniz. Şiir okumayı veya yazmayı seviyorsanız kendinizi kayıta alarak Youtube kanalından yayınlayabilirsiniz.
Hobim İle Başarılı Olabilir miyim?
Bir hobiyi seçmeniz, iş haline getirebileceğiniz bir iş fikri olduğu tanısına gelmez. İnsanların arzuladığı ürün ve hizmeti üretmek için biraz uyarlama yapmanız gerekecektir. Birden fazla hobiniz, ilgi alanınız ve deneyiminiz varsa, bunlardan birkaçını deneyebilir ve küçük bir iş fırsatına çevirebilirsiniz. Diyelim ki ahşap işleri ile uğraşmayı seviyorsunuz ve ayrıca satranç hobiniz var.
Bu iki hobiyi karıştırarak, tasarımsal satranç tahtaları üreten bir işletme kurarak, online satış yapabilirsiniz. Doğaya karşı aşkınız var bunu fotoğrafçılık merakınız ile birleştirdiğinizde, doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Hatta bu fotoğrafları yarışmalara gönderip, birinci olarak prestij kazanmanızı sağlar.
Hobi mi, İşletme mi?
Hobinizi işe çevirmek istiyorsunuz ancak, bu emekliliğin size vermiş olduğu rahatlığı ve özgürlüğü bırakmak zorunda değilsiniz. Hobiler, malzeme maliyetine katlandığımız uğraşlar ve istediğimiz zaman hobilerimize geri dönebiliriz. Eğer küçük bir dükkan açmayı düşünüyorsanız, geçmiş hayatınızdan da tecrübe edindiğiniz gibi hobi işleri gibi kolay olmayacaktır. Kendinize bu konu hakkında soru sormalısınız:
- Ne kadar zaman harcayabilirim / yatırıma ihtiyaç duyacak mıyım?
- Ne kadar fazla gelire ihtiyaç duyuyorum?
- İş, aile ve arkadaşlarla geçireceğim süre nasıl etkilenecek?
- Tam zamanlı işletme açacak kadar başlangıç sermayem var mı?
- Yapacağım iş beni stres sahibi yapacak mi?
- Sonrası İşinize Nasıl Finans Sağlarsınız?
Kendi sermayenizi kullanmayı veya borç almayı düşünüyorsanız, kendi işinizi patronu olmak için muhtemelen bir miktar ön sermayeye gerek duyacaksınız. Yeni emeklilik girişimi için sponsor seçeneklerine ihtiyacınız varsa, değerlendirmeniz gereken birkaç nokta vardır. Hobilerinizde usta olduysanız, fazla miktarda ekipman ve bilginiz vardır. Bu nedenle başlangıç maliyetleri, kendi sermayenizle işinizin başına geçerek ve büyümek için işletme gelirlerinizi kullanarak düşük bir şekilde finans edebilirsiniz.
İşinizi bir adım daha ileri taşımak için bazı satın almalar yapmak zorunda kalırsanız ve sermayeniz bunun için yeterli gelmediyse, bireysel ya da ticari krediye başvurabilirsiniz. Aile üyeleri her zaman sizi destekleyecek ve önemseyecektir. Bu yüzden işiniz de her zaman arkanızı kollayacak birileri olacak, Bununla beraber işinizi kurma da, sermaye sağlamada ve işinizi yönetmekte yardımcı olacaklardır.
Emeklilikte Sermaye Gerektirmeyen İşler
Ülkemizde 1999 senesinden önce çalışma hayatına girenler erken emekli oluyor. Erken yaşta emekli olmak maaşının ihtiyaçlarını karşılamaması durumunda emekli bireyler yeni bir iş bulmaya ya da yeni bir işletme açmaya yönlendiriyor.
Bir iş yeteneği ya da bireyin önce ki çalıştığı yerde kazandığı deneyimler, seçeceği işin ne olacağı konusunda daha mantıklı kararlar alınmasında çok büyük rol oynamakta. Diyelim ki, iş hayatınızda bir şirketin üst düzey personeliydiniz ve bu şirketten emekli oldunuz. Bu iş bölümünden emekli olduktan sonra da devam edebilirsiniz. Şirketlere danışmanlık hizmeti vererek, işletme defterlerini tutarak ya da mentorluk yaparak iş deneyimlerinizle gelir elde edebilirsiniz.
Bir hastanede senelerce hemşirelik ya da hasta bakıcılık yaparak emeklilik verdiniz. Yaşadığınız çevrede ki hasta bireyleri ya da bakıma ihtiyacı olan hastalara bakarak, kendinize ek iş gelir imkanı yaratabilirsiniz. Bu ve benzeri gibi işlerde faaliyet göstererek, herhangi bir iş kurmaya ihtiyaç duyulmadan emeklilikte para kazanabilirsiniz. Ev yemekleri satmak, el işi örgüler satmak, tamir ve tadilat işleri yapmak, özel günler için küçük atıştırmalıklar hazırlamak da emeklilikte yapılabilecek işler arasında yer alır.