Elektrik tasarrufu nasıl yapılır sorusu son yıllarda aratan elektrik faturaları ile beraber gündeme gelmiştir. Günümüzde en önemli enerji türlerinden olan ve insanlığa neredeyse çağ atlatan elektriği bugünlerde çok kullanır olduk. Artık diş fırçalarımız bile elektrikli. Hatta elektrikle çalışan otomatik evcil hayvan mama kapları, tuvaletleri ve sulukları bile bulunmakta. Günlük hayatta kullandığımız en basit bir ürünlerin bile artık elektrikli modelleri çıkmakta, bu ürünlerin fonksiyonları arttığı için de hayatımız daha konforlu bir hâle gelmektedir.
Durum böyle olunca artan elektrik kullanımı, faturalarımızda yazan miktarın artmasına da neden olmaktadır ve insanlar nasıl elektrik tasarrufu yapacaklarını sormaktadırlar. Bu yazımızda hem cebiniz için hem de gezegenimizdeki kaynakların sürdürülebilirliği için bu sorunun cevaplarını vermeye çalışacağız. Elektrik tasarrufu nasıl yapılır sorusuna detaylı bir şekilde bakalım.
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Gün geçtikçe artan elektrik faturaları tüketicileri rahatsız etmektedir. Bu miktarları düşürebilmek için yapılabilecek çeşitli yöntemler vardır. Mesela gereksiz ışık yakmamak, prizde cihaz bırakmamak, evinize ısı yalıtımı yaptırmak ve yüksek enerji sınıflı cihazları tercih etmek gibi yöntemleri hayatınıza entegre edebilirsiniz.
Elektrikli Aletlerde Elektrik Tasarrufu
En az A sınıfı elektrikli aletleri satın almaya özen gösterin. Genelde yüksek enerji sınıflı aletlerin fiyatları düşük enerji sınıflı olanlara göre daha fazladır fakat yüksek enerji sınıflı aletler daha az elektrik harcayacağı için zamanla daha karlı çıkacaksınız. Sahip olduğunuz elektrikli aletlerin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız önem arz etmektedir. Özellikle kombi, klima, su ısıtıcısı, buzdolabı gibi ürünlerin bakımı düzenli olarak yaptırılmazsa daha çok elektrik harcarlar. Eskimiş cihazların da yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar yeni cihazlar daha pahalı olsalar da daha az enerji harcadıkları için bu uzun vadede daha kazançlı bir yoldur.
Elde yıkama yerine çamaşır ve bulaşık makinelerini tercih edin. Elde yıkama yaptığınızda hem elleriniz yıpranır hem çok zaman kaybedersiniz hem de elektrik ve su yönünden çok harcama yaparsınız. Özellikle su kaynaklarının yalnızca yüzde 2.5’i tatlı su olduğu düşünülünce hem elektriği hem de suyu korumak için çamaşır ve bulaşık makinelerini mutlaka kullanın. Eviniz için bir elektrikli alet satın alacaksanız ürünün eko modunun olmasına dikkat edin. Evinizdeki cihazlarda bu mod varsa kullanın çünkü bu özellik sayesinde çamaşır ve bulaşık makineleri daha az elektrik ve su harcamaktadırlar. Bu durum da zamanla faturalarınıza olumlu bir şekilde yansır.
Eğer büyük bir ihtiyaç değilse klima yerine tavan pervanesi ya da vantilatör kullanabilir; fırın yerine mikrodalga fırın tercih ederek elektrikten tasarruf edebilirsiniz. Kışın evde kalın giysiler giyip oda termostatınızı daha düşük derecede tutarak yine elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Eğer prize takılı bir cihazı o anda kullanmamaktaysanız fişini çekin. Bunun sebebi, cihazlar kapalı gözükseler de bekleme modunda kalmak için belli bir miktar enerjiyi harcamalarıdır. TV, ses sistemleri, mutfak aletleri, bilgisayar vs. eğer kullanmamaktaysanız fişini çekin. Bu size zahmet verecek olsa da daha sonra faturanızdaki rahatlamayı görünce bunu yaptığınız için şükredeceksiniz.
Eğer kalabalık bir aileniz varsa ve çok fazla çamaşır birikiyorsa bunları biriktirip aynı anda makineye atın. Çok sık çamaşır yıkamak hem makinenin ömrünü azaltır hem de çok fazla elektrik ve su tüketimine yol açar. Fakat şunun altını çizmemiz gerekir ki makinenizi aşırı doldurmayın. Her makinenin belli bir kapasitesi olur, o kapasiteyi aşmayın. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız bu cihazı elinizden çıkartıp dizüstü bilgisayar alın. Çamaşır kurutma işlemi için çamaşır kurutma makinesi kullanmak yerine çamaşırlarınızı balkon iplerine veya kurutma askılarına asın. Eğer yemek pişirme için fırın kullanacaksanız aynı anda birden fazla şey koyarak hem zamandan hem de elektrikten tasarruf edin.
Aydınlatmada Elektrik Tasarrufu
Eğer eviniz güneş alıyorsa bunu mutlaka kullanın deriz. Lamba yakmak yerine güneş enerjisini kullanmak hem modunuzu yükseltecek hem de paradan tasarruf ettirecektir. Güneş batana kadar lamba yakmamaya çalışın. Avizenizde birden fazla ampul varsa birini yakın diğerini ise gevşetin ya da hiç ışık yakmayıp TV’den yayılan ışık ile de idare edebilirsiniz. Enerji tasarruflu LED ampuller kullanın. LED ampuller, diğer ampullere göre daha az enerji harcarlar ve daha çok ışık yayarlar. Aynı zamanda uzun ömürlü olmaları onlara bir artı puan daha kazandırmaktadır.
Gereksiz yere lamba yakmaktan kaçının. Odadan çıkarken yeniden gelecek olsanız bile lambayı söndürmeyi unutmayın. Işığın köşedeki duvarlardan yansıyıp daha çok alanı aydınlatma gibi bir özelliği vardır bu yüzden lambalarınızı odaların köşelerine yerleştirebilirsiniz. Dimmer yani diğer adıyla ayarlı anahtar kullanarak aydınlatmada daha çok tasarruf sağlayabilirsiniz. Lamba açıp kapatmak için kullandığınız düğmeleri dimmer anahtarlarla değiştirerek aydınlık ayarı yapabilirsiniz.
Evde Elektrik Tasarrufu
Kapı ve pencereleri kapalı tutup aralarına hava geçirmeyecek şekilde sünger yerleştirin. Bu şekilde ısı ve serinlik kaybının önüne geçebilirsiniz. Termosifon kullanıyorsanız ayarını iyi yapmalısınız. Olması gerekenden daha sıcak su elektrik harcamalarını artırır. Mutfaktaki elektrikli aletler stratejik bir biçimde yerleştirilmelidir. Örneğin fırın ile buzdolabının yan yana olması ısı verimliliğini oldukça düşürür. Fırının yaydığı sıcaklık buzdolabını etkileyeceğinden soğutma yapmak çok zorlaşacaktır. Buzdolabı ve fırınların kapakları gereksiz yere açılmamalıdır.
Evinize ısı yalıtımı yaptırmak çok ama çok önemlidir. Kalorifer petekleri ile duvar arasına alüminyum levha koymak ısının içeride kalmasını ve emilimi artırdığı için bunu uygulayabilirsiniz. Elektronik sayaç kullanıyorsanız ve eğer elektrik kullanımınız serbest kullanıcı limitinden daha az ise tek zamanlı veya çok zamanlı tarifelere geçebilirsiniz. Tek zamanlı elektrik sayaçları, enerji tüketimini tek birim fiyat üzerinden hesaplamaktadır. Çok zamanlı elektrik sayaçları da gündüz, puant ve gece olarak üç zaman dilimine ayrılmıştır ve dilimlere göre birim fiyat üzerinden hesaplama yapılmaktadır.