El Titremesi son zamanlarda görülen sağlık sorunlarından bir tanesidir. Halk arasında titreme olan geçen Tremor hastalığı genellikle vücudun ya bir kesiminde ya da el, ayak, bacak gibi uzuvlarda sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Titremeye bağlı olarak yaşamsal fonksiyonları oldukça kısıtlayan bu hastalık, oldukça rahatsız edici ve psikolojik baskı yaratan bir hastalığa dönüşmektedir. Fizyolojik tremor olarak tanımlanmakta olan titreme, özellikle ellerde daha çok görülmektedir.
Fakat daha ileri boyutta olan tremor yani titreme “Artmış Fizyolojik Tremor” olarak adlandırılmaktadır. Kişilerde özellikle ani durumlarda, heyecanlanınca, sinirlenince ya da korkunca daha çok nükse eden titreme, belirli bir süre boyunca kişiden gitmemekte ve o an çoğu hareketi kısıtlamaktadır.
Kahve tüketimi fazla olan bireylerde tiroid bezinin fazla çalışması, fonksiyonlarda bozukluk gibi nedenler titreme hastalığına neden olabilmektedir. Son zamanlarda ise Alkol kullanan kişilerde en çok sinirlendikleri zaman görülmeye başlayan titreme, tremor hastalığının net belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
El Titremesini Tipleri Nelerdir?
El titremesinin yukarıda bahsetmiş olduğumuz halinden daha farklı olarak birkaç sebebi daha vardır. Buyurun gelin bunların neler olduğunu sizler ile beraber detaylı bir şekilde inceleyelim. Fonksiyonel el titremesi özellikle heyecan, stres, korku gibi durumlarda kendini gösteren ve genellikle daha az kullanılan el ve kol gibi yerlerde titremeye sebep olan fonksiyonel el titremesi, birkaç dakika içerisinde de geçmektedir birkaç saat içerisinde de.
İstirahat tremoru genellikle uzuv bölgelerde görülmektedir. Kişi hareketsiz kaldıysa ve dikkatini başka bir noktaya verdiyse, vücudunun gevşemiş hale gelmesi harekete geçtiği anda titreme etkisi yaratmaktadır. Kol uyuşması ile karıştırılmamalıdır. Parkinson hastalarında sıkça görülen bu rahatsızlık ileri boyutlara ulaştığı taktirde tedavi edilmelidir. Aksi halde kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir ve yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesinde büyük bir engele dönüşebilir.
İntansiyonel tremor hedefe ulaşılmak istenildiğinde titremeye başlamaktır. Kişi hareket ederken bir noktaya ya da herhangi bir şeye odaklandığında o an titremeye başlıyorsa bu İntansiyonel Tremor olarak adlandırılmaktadır. Genellikle beyincik ile alakalı olan bu titreme çeşidi, çeşitli testler sonucunda fark edilebilir ve kişi ona göre tedavi edilmeye başlar. Ses tremorunda konuşma esnasında hastanın ses tonunda titreme ya da azalma olarak ortaya çıkar.
Distonik tremor tamamen kas kasılmasıdır. Kişi hareket edeceği sırada kasları kasılır ve hareketi kısıtlanırsa titremeye başlar: Bu ise tıp dalında Distonik Tremor olarak adlandırılır. Baş ve boyun kısmında daha sık rastlanan Distonik, o an içerisinde sağa doğru titreme olarak görülür. Etkisi kısa sürer ancak yine de bir uzman doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
El Titremesi Belirtileri Yaşayan Kişiler Ne Yapması Gerekir?
Kendi kontrolümüz dışında oluşan el titremesi, akıllara direkt olarak Parkinson rahatsızlığını getirmektedir. Ancak her titreme sorunu olan kişilerde Parkinson değildir. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi el titremeleri genellikle Esansiyel Titreme olarak adlandırılmaktadır. El titremesi ile sık karşılaşan biriyseniz, uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Hastanelerin Nöroloji bölümüne başvurmalı ve doktorunuz ile konuşmalısınız. Sonrasında ise yapılan tetkitler sonucunda bir tedavi yöntemi uygulanır ve titremeleriniz için çözüm aranmaya başlar.
Titreme Nasıl Tedavi Edilebilir?
Önemli olan bu noktada titremeye sebep olan hastalığın tedavi edilmesidir. Aksi taktirde titreme devam eder ve hasta bu süreç boyunca psikolojik olarak etkilenebilir.
İlaçlar
Titremeyi önleyebilmek için doktor kontrolünde verilen direkt olarak titreme ilaçları mevcuttur. Bu ilaçları temin edebilir ve düzenli olarak kullanabilirsiniz. Sonucunda ise bir değişiklik görünmüyorsa, tekrar doktor kontrolüne başvurmalısınız.
Botoks Enjeksiyonları
Bot0ks enjeksiyonları, titreme konusunda bizzat yardımcı olmaktadır ancak bu enjeksiyonlar daha çok yüz ve boyun kısmına uygulanmaktadır.
Fizik Tedavi
Fizik tedavi, kas yapısını güçlendirmek ve daha iyi duruma getirmek için uygulanan kesin yöntemlerden biridir. Bu tedavi sayesinde bir müddet sonra titremelerinizden kurtulabilirsiniz.