Ekmek fırını nasıl açılır sorusu son zamanlarda sıklık ile merak edilen konulardan birisidir. Öncelikle dediğimiz gibi en başında kendinize bir iş planı oluşturmalısınız. İş planı sadece kredi alacağınız kurumlara ve yatırımcılara gösterilmek için hazırlanmaz. Aynı zamanda işletmenizin amaçlarını hem kendinize hem başkalarına göstermiş olursunuz.
İş planınız, yapacağınız harcamaları, satışa koyacağınız ürünleri, dükkan tasarımınızı vb. bütün unsurları içermelidir. Bununla beraber zamanla genişlemeyi ve kendinizi büyütmeyi amaçlamalı, not almalısınız. Eğer bir ekmek fırını açmayı düşünüyorsanız, bütün bu saydıklarımız eksiksiz bir şekilde elinizde hazır not halinde bulunmalıdır. Ürünlerinizi yerel pazarlarda, farklı dükkanlara satma gibi bir düşünceniz varsa, buna göre hazırlık yapmalı, plan oluşturmalısınız.
Bu iş için oluşturmak istediğiniz bütçenizi ele alın. Eğer dükkanı açmak istediğiniz sırada krediye başvurmak istiyorsanız, kredi puanınızın yeterli olması gerekmektedir. Yeni açacağınız işletmenizi finanse ederken bir çok noktaya dikkat etmelisiniz. Örnek verecek olursak kredi kartları, küçük işletme kurmak için alınan krediler, yerel yapılan bağışlar, devlet destekleri vb. durumlar.
Hizmet vermek istediğiniz kitlenizi araştırmalısınız. Çoğu market satmak istediği unlu mamulleri, fırınlardan temin etmektedir. Çevrenizde bulunan marketlerle anlaşma yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra uzun süre boyunca faaliyet gösteren fırınlar bulunmakta. Daha önceden kullanılmış olan bir fırını, emekliye ayrılmış sahibi tarafından devralabilirsiniz. Bu size bir tasarruf sağlayacaktır. Sıfırdan bir fırın kurmak size maliyetli olacağı gibi ekstra zaman kaybı yaşamanıza sebep olacaktır.
Ne tür ürünler pişirmek istediğinizi önceden belirlemelisiniz. Bazı fırınlar sadece ekmek, kek ve kurabiye yaparken, bazı fırınlar ise pasta, börek, tatlı gibi ürünler çıkararak satışa koymaktadır. Eğer bütün bu saydıklarımızı bir arada yapıp, satmak isterseniz sizi bu sektörde kimse tutamaz. Bununla beraber düğünlerde ve özel günlerde pasta ve pasta süsleme gibi ek faaliyetler yapabilir, kazancınızı daha fazla arttırabilirsiniz.
Ekmek fırınınız için uygun bir yer bulduğunuz andan itibaren düzenlemeler ve planlar yapmaya başlayın. Yapmak istediğiniz düzenlemeleri, ticari bir avukat ya da gayrimenkul danışmanı yardımıyla halledebilirsiniz. İl Sağlık Müdürlükleri, yeni bir dükkan kurulumu sırasında, gerekli izinleri size vermek için önceden gelip detaylı bir araştırma yapıyor mu bunu öğrenmenizde fayda var. Ekipmanların nasıl koyulması gerektiği, mutfak kısmının düzenlemesinin nasıl olacağı konusunda onlar size yardımcı olacaktır.
Bulduğunuz dükkan daha önce fırın niyetine kullanılmamışsa gerekli ekipmanları yeni bir şekilde alabilirsiniz. Ancak bu noktada maddi durumunuz yeterli gelmiyorsa, daha önce kapanmış bir dükkan araştırabilir yada ikinci el malzemeler alabilirsiniz. Bazı e-ticaret sitelerinde satışa konulan 2.el ekipmanları araştırmanızı öneririz. Ekipmanlarınızı aldıktan sonra son denetleme için hazır olmalısınız.
Öncelikle bir sağlık denetiminden geçeceksiniz. Sağlık denetimi yapılmadığı taktirde gerekli izinleri alamayacaksınız. Eğer daha önceden kullanılmış olan bir işletmeyi satın alacaksanız zaten gerekli belgeler daha önceden alınmış olacaktır. Böyle bir durum olduğunda direkt izinlerinizi alabilirsiniz. Mobil bir gıda işletmecisi olacaksınız, (Tezgah, fırın vb.) bunun içinde ayriyeten gerekli izin başvurularını yapmalısınız.
Yeni ekmek fırınınız için tanıtım amaçlı ürünler tasarlayın ve bir internet sayfası kurarak bu ürünlerinizi tanıtmaya başlayın. Fırınınız için gereken bütün izinler sonrası, işletmeniz için bir isim bulmalı ve logo tasarımı oluşturmalısınız. Kartvizitler ve broşürler bastırabilirsiniz. Tasarlamış olduğunuz internet sayfasında, ürünleriniz hakkında bilgiler verin ve iletişim numaranızı mutlaka koyun. Eğer farklı faaliyetler yapmak isterseniz, bunu internet sitenizde mutlaka paylaşmalısınız. Logonuzu, poşetlerinizde, kutularınızda kullanmayı unutmayın. Sizin için iyi bir reklam olacaktır.
Açılışınızı yapmadan hemen önce, çevrenizde bulunan insanları bilgilendirin. Yerel gazetelere kurmuş olduğunuz işletmenize dair bilgiler gönderin ve yayınlanmasını talep edin. Sunduğunuz hizmetler ve farklı faaliyetleriniz hakkında ara ara reklam yapmayı, broşür dağıtmayı unutmayın.
Yerel işletme sahipleriyle, yeni kurmuş olduğunuz işletmeniz hakkında görüşmeler sağlayın. Ticaret odasının yapmış olduğu toplantıları takip edin ve bu toplantılarda yerinizi alın. Bu sırada yapmış olduğunuz ürünlerini toplantı sırasında ikram olarak sunabilirsiniz. Size pozitif bir getiri sağlayacaktır. Sokak etkinliklerinde, panayır ve kermes gibi etkinliklerde bulunmaya ve ürünlerinizi halka ikram etmeye özen gösterin. Bu sayede çok iyi bir reklam yapmış olacaksınız.
Fırın Açmak İçin Gerekenler
- Fırın için gereken tüm ekipmanlar,
- Ekmek, kurabiye, pasta malzemeleri,
- Promosyon için hazırlayacağınız ürünler,
- Paketleme malzemeleri ve kutular,
Ekmek Fırını Açma Şartları
- Kapalı alanı en düşük 60 m2 olmak zorundadır.
- Bay ve bayanlar olarak iki ayrı tuvalet olmalı, ayrıca bedensel engelliler için hazırlanmış olan bir tuvalet gerekmektedir.
- Özel bulaşık makinesi ve lavabo altına takılacak olan yağ tutucu aparatı.
- Klima ve jeneratör olmalı. Ocak davlumbazı direkt olarak bacayla bağlantılı bir şekilde ayarlanmalı
- Mutfak kısmında bütün duvarların fayans olması
- Mutfak hijyeni konusunda bütün gerekli işlemler hazır olmalı
- Binanın dışına baca çıkarılmamalı, eğer çıkarılacaksa, belediye gibi kurumlardan gerekli izinler alınmalı ve binada oturan kişilerin tek tek rızası alınmalı. Daha sonrasında bacanın çirkin bir görüntü oluşturmaması adına, bina rengiyle eşit bir şekilde boyanması gerekmektedir.
- Fırıncılık usta belgesi alınacak.
- Mutfakta sıcak su adına bütün tertibat hazır olmalı ve sıcak su aktif bir şekilde kullanılmalı.
- Salondan ayrı bir kısımda hizmetliler için soyunma odası gerekmektedir.
- İşyerinin durumunu ve yapısını gösteren bir kroki çizilmelidir. Bu kroki, gerekli yerlerden izin alınmadığı sürece değiştirilemez.
- İşletmenin su tertibatının su sayacına bağlı olması gerekmektedir.
- Kat sahiplerinden muvafakat belgesi alınmalı ve noter onaylı olmalıdır.
Ekmek Fırını Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah belgesi,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Tapu ve tapu fotokobisi,
- Yapı kullanma izin belgesi,
- Dükkan kiralık ise kira sözleşmesi ve kopyası,
- Vergi levhası,
- Esnaf ve ticaret odası kaydı,
- Fırıncılık usta belgesi,
- Sigorta veya bağkur belgesi,
- Çöp konteynır alınmalı ve bu faturası ile beraber olmalı,
- İşyerinde kartlı su aboneliği ve sayacı olmalı,
- İtfaiyeden yangın önleme adına gerekli düzenlemelerin yapıldığına dair evrak,
- Emniyete kimlik bilgilendirilmesinde bulunacak ve bu belgelendirilecek,
- İmza sirküleri,
- Cumhuriyet Başsavcılığından alınan adli sicil kaydı,
Şunu hatırlatmakta fayda var. Yukarda istenmekte olan evraklar tamamen bilgilendirme amaçlı yazılmıştır, bu belgeler değişkenlik gösterebilir.
Ekmek Fırını Açma Maliyeti
Ekmek fırını açma maliyeti, açmak istediğiniz lokasyona ve içerisinde vermek istediğiniz hizmetlere karşılık değişkenlik göstermektedir. Kesin ve net bir rakam söylemek doğru olmayabilir .Ama ortalama bir maliyet söylemek gerekirse bu 40.000- 500.000TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bu sizin işletme içerisinde ne planladığınıza göre değişiklik gösterecektir.
Ekmek Fırını Karlı mı ve Ne Kadar Kazanırım?
Fırıncılık size iyi bir kazanç sağlayabilir fakat sadece iyi bir fırın ustası olmak sizin için yeterli olmayacaktır. Bir fırın açmak için öncelikle, hukuki ve ekonomik anlamda yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Bu konularda şu an için yetersizim diyorsanız, gerekli kurumlardan bilgi alabilirsiniz.
Ekmek fırını açmak diğer iş fikirlerine nazaran daha karlı bir iş sektörüdür. Aylık net kazancınız, fırınınızın bulunduğu yer ve işletme içerisinde göstermiş olduğunuz faaliyetlere göre değişkenlik gösterebilir. Ortalama bir fırın dükkanının aylık kazancı 5.000 – 50.000TL arasında değişiklik göstermektedir.