Egzoz gazı emisyonu araçların kullandığı yakıta göre egzozlarından havaya salınan kimyasal gazların genel adıdır. Düzenli ve zamanında kontrolleri yapılmadığı taktirde çevre kirliliği ve zehirli gaz olarak havaya karışmaya devam edebilir. Bunun sonucunda da insan sağlığına ve doğaya ciddi zararlar verebilir. Çünkü bildiğiniz üzere her geçen gün trafiğe çıkan araç sayısı artmaya devam etmekte ve bununla birlikte çevreye yayılan zehirli gazlarda aynı oranda artmaktadır. Bu noktada egzoz gazı emisyon ölçümünün önemini çok rahat bir şekilde anlayabiliriz. Az öncede belirttiğimiz gibi, sağlığımızı ve çevre kirliliğini düşünerek düzenli olarak emisyon ölçümlerini yaptırmamız gerekmektedir. Bize ait olan doğamızı ve kaybedersek geri dönüşünün çok zor olduğu sağlığımızı korumak adına bu başlığımıza önem vermenizi temenni ediyoruz. Dilerseniz gelin birlikte daha detaylı incelemeye başlayalım.
Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümü Nasıl Yapılır?
Araçlarda kullanmakta olduğumuz yakıtın motor içerisindeki döngüsü tamamlandıktan sonra katalitik konvertör yardımı ile doğaya salınan bu kimyasal gazların, emisyon ölçümleri sayesinde zararı minimuma indirilmeye çalışılmaktadır. Karbon monoksik, azot gibi gazların resmi değerler çerçevesinde havaya salınması gerekmektedir. Dizel araçlarda bu maddeler haricinden egzoz çıkışından doğaya partikül salınımı da gerçekleşmektedir. Elbette bu durum emisyon değerlerinin korunması konusunda bir farklılık meydana getirmemektedir.
Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümü Nerede Yapılır?
Egzoz gazı emisyonu ölçümü sadece ülkemizde değil bütün dünyada geçerli olan bir kuraldır. Emisyon ölçümü sadece yetkili kurumlar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde ise ilk olarak aklımıza gelen kurum Tüvtürk Muayene İstasyonlarıdır. Araç muayene istasyonlarında yetki belgesi olması durumda profesyonel cihazlarla egzoz emisyon ölçümü yapılabilmektedir.
Peki muayene istasyonunda egzoz gazı emisyon ölçümü nasıl yapılmaktadır? Öncelikle ilgili perona araç yanaştırılır. Sonrasında görevli personel aracın egzozuna cihazlarla bağlantı kurabileceği bir aparat takar ve ilk başta aracınızı rolantide çalışırken teste sokar ve daha sonrasında boş viteste 3000devire kadar gaz verilerek emisyon ölçümü tamamlanmış olur. Çıkan sonuçlara göre aracınızın egzoz emisyonundan geçip geçmediği netlik kazanacaktır. Elbette bu durum sadece dizel ve sadece benzinli araçlar için geçerli.
LPG’li araçlarda ise durum biraz daha farklı. Aynı ölçüm metotları hem benzinde hem de Lpg’de yapılmaktadır. Değerlerin hemen hemen aynı olması ve arada büyük bir sapma olmaması gerekmektedir. Eğer değerler olması gerekenin dışında bir sonuç ile karşımıza çıkarsa araçtaki sorunların giderilmesi gerekmektedir. Tüvtürk bu konuda müşterilerine 2. Kez muayeneye giren araçlardan ücret almayarak yardımcı olmaktadır.
Egzoz Gazı Emisyonu Ölçüm Süresinin Geçerliliği Ne Kadardır?
Egzoz emisyon ölçüm süreleri araç sınıflarına ve gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Sıfır KM alınan bir aracın geçerlilik süresi 3 yıldır. Araç 3. Yılını tamamladıktan sonra ilk kez genel muayene ve ardından egzoz emisyon ölçümüne girmelidir. Sıfır araç sahipleri ilk 3 yıl boyunca muayene ve egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorunda değildir.
Ticari araçlarda ise durum daha farklıdır. Bu araçların muayene geçerlilik ve egzoz emisyon ölçümü geçerliliği 1 yıldır. Her yıl düzenli olarak egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorundadırlar. Otomobil grubunda ise bu süre 2 yıl olarak belirlenmiştir. 2 yıl süresi dolan her araç egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorundadır.
Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Fiyatı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan egzoz emisyon ölçümünün fiyatı 2022 yılı itibari ile 110TL’dir. Eğer ölçüm yapıldığı gün aracınız muayeneden geçmezse ücretsiz bir şekilde tekrar muayene girebilir ve aracınızın ölçümünü yaptırabilirsiniz. 1 ay boyunca 2.kez ölçüme gelmeyen araçların ücretsiz ölçüm hakkı dolar ve tekrardan para ödenmesi gerekir.
Ancak egzoz emisyon ölçümü sırasında muayeneden geçmeyen araçlar, ilk 1 hafta içerisinde trafik denetlemesine yakalanırsa yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalabilir. Bu konuda dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Hangi Durumlarda Süresi Dolmadan Yenilenmelidir?
Eğer bir trafik kazasına karışırsanız, trafik denetleme ekipleri tarafından aracınızın egzoz muayenesinin yenilenmesi istenebilir. Ayrıca aracınıza sonradan LPG taktırırsanız ve motor sisteminde yasal bir şekilde tadilat yapılması gerekirse mecburi olarak tekrar emisyon ölçümü yaptırmanız gerekecektir.