Eğitimde eksiklikleri konuşacağımız makalemize hoş geldiniz. Eğitim konusunda hangi noktaya vardığımızı hala tam olarak kestiremiyor olsakta, sokağa çıktığımız zaman birçok öğrencinin yakındığı konular mevcut. Bizler bugün bunları burda dile getirmezsek, zamanı geldiğinde çok daha geç kalabiliriz. Bu gibi konuları konuşacağız makalemizi sizler için hazırladık.
Eğitimde Eksiklikler
Özellikle lise ve üniversite konusunda ciddi eksikliklerin olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunun yıllardır değişmediği ve hala bazı noktalarda yanlış yaptığımızı da söylemek mümkün. Özellikle istihdam konusunda ülke olarak çok büyük eksikliklerimiz bulunmakta. Şimdi dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayalım.
İstihdam
Eğitimde eksiklikler konusunda öncelikle biz istihdama değinmek istiyoruz. Evet, gençler okuyor çabalıyor iyi yada kötü bir üniversiteden mezun oluyor da, sonucu ne oluyor diye bir düşünelim. Sonuç, asgari ücretli bir iş. Ee o zaman bu kadar genç boşuna okuyor diyebiliriz. Ülkede milyonlarca üniversite ve binlerce bölüm var. Ama hepsi boş ve hepsi gereksiz.
Evet acımasız bir şekilde söylüyorum, gereksiz. Bunun yerine her şeyi daha düzenli ve gençlerin önünü açabilecek şekilde tasarlamak ve hem ülkenin kalkınmasında çok daha etkili olacak hem de bu kadar genç rahatlıkla istihdam edilebilecek. Yanlış yerden gidiyoruz ve önceliğimiz kesinlikle istihdam olmalıdır.
Üniversite Fazlalığı
Eğitimde eksiklikler konusunda öncelikle kendimizi bir kıyaslama içerisine sokalım. Avrupa ülkelerinde üniversite sayısının çok fazla olmaması ve aynı zamanda okumak istediği bölümü seçen öğrencilerin 2 yıllık bir eğitim sonunda direkt olarak istihdam edilmesi, ülkemizin ne kadar geride olduğunu bir kez daha bizlere kanıtlıyor. Haliyle yanlış yaptığımız şey bina diker gibi üniversite açmaktır. Hakkari de su ve su ürünleri adlı bölümün tek bir kişiye bile faydası olmayacaktır. Denizli de 2 yıllık elektrik bölümünün tek bir kişiye dahi faydası olmayacaktır. Zaten elektrikçi olmak isteyen bir kişi çıraklık eğitimini aldıktan sonra okul okumaya gerek duymamaktadır.
Bölüm Fazlalığı
Adının x olduğu bir bölümün en son istihdam edildiği tarih 2015. Bu bölüm neden hala var ve öğrenciler okuyor anlamak mümkün değil. Bölümü bitirip diplomasını eline almış bir öğrencinin en son 2015 yılında istihdam edildiğini duyduktan sonra gerçekten üniversitelerin boşa zaman kaybı olduğunu düşünmeye başlamak üzereyim. Özellikle de bunu bir üniversite öğrencisi olduğum halde düşünmekteyim. Fazlalık ve istihdam edilmeyen tüm bölümlerin kapatılması ve genellikle ihtiyaç olan bölüm ve mesleklerin eğitimine odaklanılmalıdır.
Yukarıda sıraladığımız maddelerde yazan tüm problemler aslında sokağa çıktığınızda öğrencilere sorduğunuz problemlerin birebir aynısıdır. Bu noktada ne kadar çabalıyoruz bir muamma ancak, üniversiteler konusunda ciddi bir düzenleme yapılmadığı taktirde, ülke olarak hem batmaya hem de işsiz kalmaya devam edeceğiz. İstihdam edilmeyen gençlerin şu an sağda solda asgari ücretle çalışması, durumun ne kadar vahim olduğunu bizlere bir kez daha göstermekte. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.