Eğitim Sisteminin Kalitesi Nasıl Arttırılır, Eğitim siteminin kalitesinin belirlenmesinde incelenmesi gereken bir çık husus vardır. Doğru kaynak kullanımı, zaman yönetimi, çalışma şekli ve planlı çalışa gibi birçok kriter sayılabilir. Eğitim sistemi her yaştan bireyi etkileyen bir konudur. Zamanın etkin ve verimli kullanılmasıyla eğitim kalitesi artacağı gibi öğrenilen bilginin kalıcılığında da artış sağlanabilmektedir. Şimdi sizlere Eğitim Sisteminin Kalitesi Nasıl Arttırılır onu detaylıca anlatacağız.
Zaman Yönetimi
Eğitim sürecinde zaman yönetimi verim açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle birden fazla derse ağırlık verilmesi gereken süreçlerde zaman yönetimi daha fazla önem kazanmaktadır. Aylık, haftalık ve günlük ders planı yapılması kişinin karasızlığını ortadan kaldıracaktır. Ayrıca kısa ve verimli çalışmanın uzun çalışma saatlerle kıyaslandığında aynı başarı oranının gözlendiği ispatlanmıştır. Bu nedenle çalışma ve dinlenme sürelerinin belirlenmesi ve planlı şekilde çalışılması daha verimli olacaktır. Çalışılacak konunun planlanması stresi azaltacak ve motivasyonu da arttıracaktır. Kişiler çalışma ve dinlenme saatlerinin yani sıra spor, beslenme ve aktivite saatlerini de planlayarak daha kapsamlı bir süreç sağlayabilmektedir.
Çalışmaların Materyallerle desteklenmesi
Eğitim sistemi kalitesi yediden yetmişe toplumun her sınıfını kapsayan bir tabirdir. Eğitim sürecine yeni başlayan bireyleri yani çocukları ele alacak olursak; ilk eğitim sürecinde genellikle adaptasyon sorunu yaşamaktadırlar. Ebeveynlerinden ve evlerinden ilk defa farklı bir ortamda bulundukları için stres yaşamaktadırlar. Eğitim sürecine adapte etmek ve daha faydalı kılmak adına materyaller yararlı sağlamaktadır. Kitap, defter ve silgi gibi materyaller eğitim sürecine yeni başlayan çocuklarda motivasyonu arttırmaktadır. Ayrıca sorunluluk bilincinin gelişimine de olumlu etki yaratmaktadır. Eğitim sürecine adaptasyonda bu şekilde desteklenmesi çocuklarda yaratıcılığı arttırdığı da bilimsel olarak ispatlanmıştır. Eğitim sürecinin kaliteli ilerlemesi için bu huşulara dikkat edilmeli ve süreç iyi yönetilmelidir.
Derse Hazırlık Yapılması
Derse hazırlık yapılarak gidilmesi başarı oranı oldukça arttıran bir etmendir. Ayrıca ders öncesi konu tekrarı yapıldığı için kalıcılık açısından daha faydalı olmaktadır. Ders çalışılacak konunun öncesinde tekrar edilmesi kavrama yeteneğinin gelişimi açısından oldukça etkili bir kavramdır. Öncesinde yapılan hazırlıktan sonra ders esnasında aynı konu pekiştirilmiş olacaktır. Diğer yandan matematik, geometri ve fen bilimleri gibi sayısal içerikli derslerde önceden hazırlık yapılması verimli çalışma açısından yüksek öneme sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre derse hazırlık yapan öğrencilerin diğer öğrencilere göre motivasyon oranının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Uygun Çalışma Ortamı
Eğitim sisteminin kalitesini belirleyen bir diğer etmen ise uygun çalışma ortamına sahip olmaktır. Ders çalışma ortamı olabildiğince sade bir şeklide dizayn edilmelidir. Çalışma ortamındaki duvar renklerinde göz yormayan soft ve açık renkler kullanılmalıdır. Çalışma ortamı karmaşık tablolardan ve dekorlardan arındırılmalıdır. Isı ve ışık yönetimi de ders çalışma verimini belirleyen konular arasındadır.
Eğitim sisteminin kalitesini yüksek tutmak için yatak ve koltuk gibi rahat ürünler yerine masa ve sandalye kullanılmalıdır. Çalışma ortamı olarak gürültüden uzak ve sakin yerler tercih edilmelidir. Örneğin kalabalık oturma yerlerinden ziyade kütüphane gibi ortamların tercih edilmesi daha verimli olacaktır. Eğitim sisteminin kalitesini arttırmak adına bu hususlar dikkate alındığı takdirde maksimum verim sağlanmakta ve başarı oranında artış görülmektedir.
Not Tutma
Ders çalışma esnasında not tutmak her zaman verimi attıran etmenler arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara incelendiğinde yazıya dökülmeyen bilginin kalıcılığının az olduğu gözlenmiştir. Bu yüzden işitme duyusuyla alınan bilgi not tutma işlemiyle tekrar edilmelidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kısa ve öz şekilde not tutulmasıdır. Yazıların düzgün ve okunabilir olması da oldukça önemlidir.
Renkli kalemler ve materyallerle not tutma işlemi daha eğlenceli hale getirilebilir. Renkli materyal kullanımı kalıcılık açısından da görsel hafızanın kavrama kapasitesini de attıran etmenler arasındadır.
İnternet Kullanımı
Eğitim sürecinin kalitesini ele alacak olursak günümüzde en çok başvurulan kaynak internet erişimidir. Her yaş grubundan birey inceledikleri konularla alakalı tüm bilgilere internet sayesinde kolayca erişim sağlamaktadır. İnternetin kaynak olarak kullanımında yararlarının yanı sıra zararları da olduğu unutulmamalıdır.
Bu bağlamda özellikle küçük yaş gruplarının internet kullanımı ebeveynlerinin gözetimi altında sağlanmalıdır. Eğer ebeveynlerin kontrolüyle sağlanması mümkün değilse çocuk kilidi gibi akıllı uygulamalarla kontrol sağlanmalıdır. Bu konulara gerekli özen gösterildiğinde eğitim kalitesini arttırmak adına büyük bir adım atılmış olacaktır. Eğitim Sisteminin Kalitesi Nasıl Arttırılır sorusunun cevabını vermiş olduk.