E-kitap yazarak nasıl para kazanılır sorusu son yıllarda sürekli olarak merak edilen konular arasındadır. Hep içinizde beslediğiniz duygular dışa vurmak istediniz ama yapamadınız mı? İşte size önemli bir fırsat. Kendi e-kitabınızı yazarak hem internet üzerinden satış yapabilir hem de duygularınızı harekete geçirebilirsiniz. Böylece severek yaptığınız bir iş imkanına kavuşmuş olursunuz. Üstelik hangi türde e-kitap yazdığınızın bir önemi yok. İnsanların ilgisini çekecek bir kitap yazdığınıza emin olun yeter. Sadece bir yemek kitabı yazsanız bile yüksek miktarlarda para kazanabilirsiniz.
Tabletlerin ve kullandığımız akıllı telefonların, günlük hayatta kullandığımız diş fırçası kadar gerekli olduğu bu dönemde e-kitap yazmak oldukça mantıklı bir ek gelir kaynağıdır. Bundan tam 10 yıl geriye gittiğimizde E-Kitap’a olan ilginin ne kadar az olduğunu baktığımız zaman net bir şekilde görebiliriz. Günümüz teknolojisinde ilerleyen gelişimler sayesinde e-kitap yazmak daha çok tercih edilir hale gelmektedir.
E-kitap Yazarak Nasıl Para Kazanılır?
Size Özgü Kaliteli Bir Kitap Yazın
Bu sizin en başta yapmanız gereken önceliğiniz olacaktır. Özgün ve kaliteli olarak fark yaratmak elbette sizi zorlayacaktır. Problem şu ki kitap yazarları bütün çıkardığı kitapların en iyi olduğunu düşünmektedir. En kötü durumda olan kitaplara bile sert eleştiriler yapılacak olsa bile yüksek paralar ödenebilmektedir.
Size önerimiz, yazar gruplarına katılmanız ve bu gruplarda aktif olarak yer almanız olacaktır. Övgü almaktan ziyade eleştiri almaya özen gösterin. Övgü bir çikolataya benzer, herkesin hoşuna gider fakat size bir katkı sağlamayacaktır. Yazdığınız metinlerin tamamen çelik bir yelek halinde olmasını istiyorsanız, öncelikle nerede yanlış yaptığınızı bulmalı ve o yanlışları teker teker düzeltmelisiniz.
Size diğer bir tavsiyemiz ise freelance bir editöre para ödemeyin. Bu işi kendiniz yapmayı öğrenin. Gerçekten bir editöre, danışmana ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız, mantıklı ve doğru kişilere ödeme yapın.
Kitabınızı Piyasaya Göre Doğru Fiyatlandırın
E-kitaplar yapısına ve türüne göre 10TL ile 100TL arasında değişiklik göstermektedir. E-kitabınız kısa bile olsa, içerisindeki yazılar insanların dikkatini çeker kıvamda olsun. Bazı kısa hikayeler, destansı yazılmış romanlardan bile daha iyi olmaktadır.
E-kitabınızı Doğru Format Haline Dönüştürün
HTML ve MS Word programlarını kullanmasını iyi bilen biriyseniz bunu kendi kendinize yapabilirsiniz. Ancak programı kullanmasını daha iyi bilen ve yaptığı her işin farkında olan kişiler tarafından yardım almanız sizin için daha iyi olacaktır. Kötü düzenleme yapılmış bir e-kitap, çok sert eleştiriler alabilir ve satılmaz.
İnsanlar Kitap Kapaklarını Önemserler
Hazırladığınız kitabın kapağı, özen gösterilmiş ve profesyonel bir şekilde hazırlanmalıdır.
İyi Bir ürün Açıklaması Yazın
Açıklamanız aşağıda sıraladıklarımız gibi olmalıdır.
- Tür,
- Kelime sayısı,
- Yazar biyografisi,
- Görüşler,
Kitabınızı Satacağınız Platformu Önceden Belirleyin
E-kitabınızı Google Play, shopier, iyzico, paytr gibi sitelere üye olarak tanıtabilir ve satışa koyabilirsiniz. Üyelik tamamen ücretsiz olup, kitap satışı yapabilmeniz için belirli bir ücret ödemeniz gerekecektir. Yada kitabınızın türüne göre diğer internet sitelerine tanıtım amaçlı reklamlar verebilirsiniz. Örneğin “101 salata tarifi” isimli bir yemek kitabı yazdınız ve bunu 20TL gibi bir fiyata satmak istiyorsunuz.
E-kitabınızın reklamını yemek ile ilgili olan sitelere reklam verebilir ve 20 tane kitap satışınız için 45TL komisyon ödeyebilirsiniz. Bunun sonucunda tatmin edici bir para kazanmış olursunuz. Anlaşma sağladığınız site sayısı artmaya devam ettikçe kazançlarınızda aynı oranda artmaya başlayacaktır. Ayrıca kitabınızın İngilizce versiyonunu yazmayı düşünebilirsiniz.
E-kitabınızın Reklamını Doğru Yerlerde Yapın
İnstagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında bir profil oluşturun ve kitabınız hakkında paylaşımlar, reklamlar yapmaya başlayın. E-kitabınızın reklamını yapmanız için şu yolları Da deneyebilirsiniz;
- Çeşitli e-kitap gruplarını ve topluluklarını mutlaka takip edin ve gruplarda paylaşımlar yapın.
- E-posta imzanızın olduğu yere, yazdığınız kitabınızın linkini koyabilirsiniz.
- Blog yorumlarına ve web sitelerine üye olun devamında ise aktiflik sağlayın.
E-Kitap Yazmak İçin 5 Pratik Adım
İçerik
İçerik sizin için her şeydir. Bu kadar açık ve net. E-kitabın güzel yanı ise tercih ettiğiniz bütün konularda kitap yazma imkanınız bulunmaktadır. Yayınevi yada özel editör gibi durumlar söz konusu değildir. Kitabınızın satışa çıkmadan önce “Burayı beğenmedim, burayı kaldıralım” gibi cümleler ile karşılaşmamış olursunuz.
Yazmak istediğiniz konu tamamen sizin içeriğiniz ile alakalıdır. Örnek olarak ahşap boyama konusunda bilgi sahibi biriyseniz, bunun hakkında bir e-kitap yazabilirsiniz. Instagram’da 30 günde organik takipçi yükseltme konusunda bilginiz varsa, bu konu hakkında kısa bir e-kitap yazabilirsiniz. YKS’de 60 net çıkarmanın ince detaylarına hakim biriyseniz, bilgilendirici bir kitap yayınlayabilirsiniz. Yani kendinize inandığınız herhangi bir konuda, insanlara yardımcı olmak için kitaplar yazabilirsiniz.
Bilmediğiniz fakat öğrenmeye çok meraklı olduğunuz bir konu varsa, bu konu hakkında birkaç kitap okuyarak, detaylandırma amaçlı e-kitap yazabilirsiniz. E-kitap yazmadan önce, yayınlanmış eserlerin yorumlarını okumak sizin için çok faydalı olacaktır.
Sizinle aynı konuda yada benzer konularda yazılmış kitapların yorumlarına ekstra bir önem vermelisiniz. Bu kitaplara insanlar ne tür yorumlar yapmış. 4 yıldızlı yorumlarda insanlar neyden bahsediyor? 2 yıldız alan bir kitap en çok hangi konuda eleştiri almış? Bunlar sizin kariyeriniz ve kitaplarınız için oldukça önemlidir. Sizinle aynı konuda yazılmış olan kitapların, eksik noktaları nelerdir öğrenmeye odaklanın. Kendi e-kitabınız da insanların eksiklerini kapatabilirsiniz.
Başlık
İlgi çekici bir başlık oluşturmak oldukça zordur. Bir e-kitabın kapaktan sonra en görünür elemanı eserin başlığıdır. İyi bir kapak ve başlık, insanların kitabınızı fark etmesini ve daha sonrasında satın almasını sağlar. Deneyimli blog yazarları, başlık bulma konusunda sizden daha deneyimli olabilir. E-kitabınıza iyi ve kaliteli bir başlık atmanın temel noktalarına değinecek olursak, Kitabın formatı nedir? Liste halinde mi yazılmış? İlginç bilgiler neler? Strateji var mı?
- Ahşap Boyama Yapmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Önemli 5 Unsur,
- YKS’ye Çalışmaya Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 4 Önemli Madde,
Yine kitabınızın insanlarını ilgisini çekmesi için, başlığınızın insanları yakalayıcı olması gerekmektedir.
- Mobilyalarınıza Yepyeni Bir Görünüm Kazandırmanın 5 İpucu,
- YKS’den 70 Net Yapmak Mı? Çok Basit,
İnsan beyni, vurgu yapılmış kelimelere daha çok odaklanır ve merak duygusu uyandırır. Ve elbette kitabınızın konusu çok önemlidir. Kitabınız zayıflama konusu ile mi alakalı? Nasıl para biriktirilir? Borsada yatırım yapmalı mıyız? Motosiklet sürmeyi öğrenmek? Aslında konunuzu, e-kitabınızın başlığında birkaç kelime sayesinde belirtebilirsiniz.
- 30 Günde 7 Kilo Vermenin İpuçları,
- Borsadan Bir Yıl İçerisinde 30.000TL Kazanmak,
Eğer e-kitap başlığınızı oluşturduğunuz sırada bunun blog yazılarına benzemesini istemiyorsanız, sizin konunuza yakın yayınlanmış olan kitaplara bir göz atabilirsiniz. En çok satan kitapların araştırmasını yapın ve bir liste oluşturmaya başlayın. Daha sonra bu kelimeleri kullanarak özgün ifadeler oluşturmaya çalışabilirsiniz.
Üreteceğiniz önemli temel başlıklar olacaktır. Bu başlıkları sosyal medya hesabınızdaki takipçileriniz ile paylaşın, ailenize ve dostlarınıza sorun. Aldığınız yorumlar sayesinde 2 tane başlık seçin ve bunu internet üzerinden oylamaya sunun. Sonuç itibari ile birine karar vereceksiniz ve bu içinize daha çok sinecektir.
Taslak
Kitabı yazmadan önce ufak bir plan, taslak oluşturmalısınız. Giriş, sonuç, tür, yazı şekli vs. En çok satan e-kitapları satın alarak, nasıl bir içerik ile yazılmışlar detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Taslağınız ne kadar düzgün ve yardımcı olursa, kitabınızı yazarken o kadar az yorulacaksınız. İyi bir taslak çıkarmak, kitapta yazmak istediğiniz konuları bir kağıda dökerek bunu duvarınıza yada masanıza asmak olacaktır. Bu sayede yazarken o kağıda bakarak ilham alabilir, devamlılığınızı sağlayabilirsiniz.
Böylece spesifik bir konu ile alakalı bilgiler aklınıza geldiği zaman, yine aynı şekilde kağıdınıza not alabilirsiniz. Gözünüzden herhangi bir detay kaçmamış olur. Daha sonra notlarınızın önem derecesine göre bir sıralama yapabilirsiniz. 3 yan konuyu tek bir noktada birleştirebilir, 5 ana konuyu ayrı ayrı ele alabilirsiniz.
Yazı Programı
Yazarlığın temel olayı devamlılık ve istikrar sağlamaktır. Bir günde 15 sayfa yazı yazmak mı, yoksa 15 günde tek bir sayfa dahi yazmamak mı daha iyidir. Yoksa 15 gün boyunca düzenli olarak her gün 1 sayfa yazı yazmak mı daha mantıklıdır. Açıkçası biz az ve öz düşüncesi ile, istikrarlı bir şekilde yazılan yazıları öneririz.
Kitabı yazmaya karar verdiğiniz andan itibaren, kendinize bir bitirme süresi ve tarihi koyabilirsiniz. Mesela bu kitabı 2 ay önce yazıp, yayınlamak gibi. Daha sonra oluşturduğunuz taslağınızdan kopya çekerek, kitabınızın bölümlerini oluşturmaya başlayabilirsiniz. 120 başlık / 60 gün = Bu da her gün mutlaka 2 başlık yazı yazmanız anlamına gelmektedir.
Ne olursa olsun, her gün mutlaka yarım sayfa bile olsa yazı yazmaya özen gösterin. İşinizin veya diğer yapmanız gereken şeylerin size ne kadar zaman bıraktığını ve zihninizin en berrak en sakin zamanlarını tespit ederek, kendinize yazma planı oluşturabilirsiniz.
Düzenleme
Kitabınızı yazdınız ve tamamen bitirdiniz.. Ancak kitabınızın bir kez daha gözden geçirilmesi, eksik kalan kısımların düzeltilmesi gerekmektedir. Aslında editörlük bunun için vardır. Google Docs yada Word gibi programları kullanarak, yazım hatalarınızı tespit edebilirsiniz. Kitabınız İngilizce bir dil ile yazıldıysa Grammarly gibi araçlar sayesinde, gerekli kontrolleri sağlayabilir, düzenlemeler yapabilirsiniz.
Özellikle İngilizce için Grammarly’nin çok daha iyi sonuçlar verdiğini belirtmek isteriz. Premium versiyonu kullanıldığı taktide noktalama, cümle yapısı ve hatta stil gibi unsurlara yönelik detaylı analizler yapabilir, hatalarınız varsa bunları kolay bir şekilde düzeltebilirsiniz. Kitabınızın bitirdikten sonra arkadaşlarınızla, katılmış olduğunuz gruplarla iletişime geçebilir ve bu kişilerin kitabınız hakkındaki düşüncelerini öğrenebilirsiniz.
Yapılan yorumlara göre gereken düzenlemeleri yapabilir, ekleme yada çıkartma işlemi yapabilirsiniz. Freelancer, BiOnluk gibi web sitelerinde özel editörlük yapan kişilerden belli bir ücret karşılığında profesyonel yardım alabilirsiniz. Bu da sizin için bir opsiyon olacaktır.