Dokuların bloklanması ve kesit hazırlığı işlemi son zamanlarda en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu yazımızda sizlere dokuların bloklanması ve kesit hazırlığı işleminin nasıl yapıldığı merak edilmektedir. Gelin şimdi sözü daha fazla uzatmadan bu konunun ne olacağını detaylı bir şekilde verelim.
Doku Takibi Yöntemleri
Doku takibi yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamak için yapmanız gereken bazı önemli maddeler bulunmaktadır. Mesela dokuyu prepat haline geltirilmesi ve doğru tanıya ulaşabilmek için bazı maddeleri uygulamanız gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi dokunun en doğru olacak şekilde işlenmesi ile mümkün olmaktadır. Doku takibi yöntemlerinden olan histoteknolojik işlemlerini uygularken büyük bir beceri ve bilgi gerekmektedir. Bu işi düzgün bilmeyen birisi histoteknolojik işlemlerini, maalesef doğru bir şekilde yapması mümkün değildir. Dokuyu laboratuvara ulaştırdıktan sonra ilk olarak fiksasyon işlemi yapılır. Ardından doku takibini yapmak için doğru olacak şekilde hazırlanır.
Doku kesitleri, Makroskobik değerlendirmeleri yapıldıktan sonra doğru olacak şekilde lezyon altına alınmaktadır. Alındıktan sonra doku takibi yapmak için dengeli bir şekilde kasetlere yerleştirilir. Doku kasetlerinden sonra yapılan en önemli işlem ise doku takibi bloklamasıdır. Dokunun bütünlüğünü korumak için yapılan bu işlemin asıl amacı ise, dokunun içerisinde bulunan suyu doğru bir şekilde çıkartıp serleşme özelliği olan maddeleri yerleştirme ile yapılmaktadır. Doku takibi bloklamasını yapma işlemi genel olarak 3 maddeye ayrılmaktadır. Şimdi bu maddelerin neler olduğuna bakalım.
- İlk olarak Dehidrasyon işlemi yapılır.
- İkinci aşamada ise şeffaflanma işlemi uygulanır.
- Üçüncü ve son aşamada ise infiltrasyon yapılmaktadır.
Doku takibi bloklamasının aşamaları sırası ile bu şekildedir.
Dokuların Bloklanması ve Kesit Hazırlığı
Dokuları mikroskop altında detaylı bir şekilde incelemek için pek çok adımdan geçmesi gerekmektedir. Bu işi yapmak için ciddi bir bilgi ve beceri gerektiğinden dolayı dokunun parafine gömülmemesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra mikrotomda kesilmesi gerekmektedir. Ardından doku bloğunu soğutmak için yapmanız gereken adımlar bulunmaktadır. İlk olarak soğuk bir plaka ile birlikte sabit sıcaklıktaki sıvı parafini dengeli bir şekilde alın. İkinci aşama olarak ise, dokuyu gömmek için gömme sistemlerini doğru bir şekilde kullanmak bulunmaktadır.
Dokuların Bloklanması ve Kesit Hazırlığı İle İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler
Dokuların bloklanması ve kesit hazırlığını yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu önemli noktalar sırası ile;
Dokuyu parafine gömüp dondurduktan sonra optimum tekniklerinin kullanılması gerekmektedir.
- Kesit almadan önce hata yapmamaya özen gösterin.
- Dokuya gömme ve kesit alma aşamalarında yapılan hatalardan dolayı artefakt olmaktadır. Bu yüzden dokuyu gömerken ve kesit alırken çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Bu işlemler ciddi beceri ve bilgi gerektirmektedir.
Dokuların bloklanması ve kesit hazırlığı işleminin yapılma aşamalar başlıca bu şekildedir.