Son zamanlarda doku tespiti fiksasyonu en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Fiksasyon genel olarak anlamı, dokuda bulunan parçaların protein ve karbonhidrat gibi maddeleri inceleyip araştırmak için yapılmasına denmektedir. Doku vücuttan ayarladığı zaman zararlı bakteriler tarafından müdahele edilemez duruma gelmektedir. Yani doku parçası vücuttan ayrıldığı zaman dirençsiz hale gelmektedir.
Doku tespiti fiksasyonu ise dokuların önlemek için gerekli süreyi kazandırmaktadır. Kısaca Fiksasyon dokunun bozulmasını önleme görevini üstelemektedir. Bunun yanı sıra bu işlem ile dokuya bulaşabilecek bakteri ve mantarlara karşı koruma görevi üstlenmektedir. Doku tespiti fiksasyonu, dokuların parçalarını çürüme gibi şeyler olmadan sertleşmesini sağlamaktadır.
Kısaca dokuların hacim ve şekillerin aynı kalması Fiksasyon işlemi ile sağlanmaktadır. Fakat bu işlemi sağlamak için gereken ortamlar sağlanmalıdır. Son olarak doku parçasına Fiksasyon işlemi uygulanabilmesi için gerekli özelliklerin sağlanması gerekmektedir. Gelin sözü daha fazla uzatmadan doku tespiti fiksasyonunun ne olduğunu, fiksatifin ne olduğu, dokuların patolojik incelenmesinin nasıl olacağı ve doku takibinin prensiplerinin ne olduğuna bakalım.
Doku Takibinin Prensipleri
Doku takibinin genel olarak amacı, dokudan kesitler alınması için ona gereken sertliği vermesine denilmektedir. Bunun yanı sıra dokuyu yeterince desteklemek için katı bir ortama gömmesi gerekir. Fakat bu işlemi yaparken bıçağa en az hasar verecek durumda(sertlikte) olması gerekmektedir. Dokunun parafine yeteri kadar gömülmeden önce 3 aşamadan geçmesi gerekmektedir. Bu aşamaları düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gereken en önemli konuları yapmalısınız. Doku takibi prensibi aşamaları başlıca şu şekildedir;
- İlk aşama olarak fiksasyona bırakılan dokunun tamamlanması gerekmektedir.
- İkinci adım olarak doku sıvısı ve sulu fiksasitifi için gerekli miktarda dehidrasyon yapılması gerekmektedir.
- Üçüncü ve son adım olarak dehidrasyon ve daha sonradan uygulanacak olan gömme ile tam olarak karışabilen bir madde ile kullanarak şefflaştırma.
Doku tespiti fiksasyonu en ana 3 prensibi başlıca bu şekildedir.
Fiksatif Nedir?
Genel olarak anlamı canlılardan alınmış olan parçaların bozulmalarını tamamı ile engellemek için yapımına Fiksatif nedir. Bunun yanı sıra canlı hallerini olabildiğince korumak için kullanılan Bouin, Zenker, ozmiyum tetroksit, glutaraldehit gibi kimyasal maddelere denir.
Dokuların Patolojik İncelemesi Nasıl Olur?
Dokularda patolojik incelenmesi çok ciddi ve bilgi isteyen bir iştir. Dokular, organlar ve sistemler Mikro yapılar el alınarak tartışılır. Çeşitli hayvan türleri arasında Yapısal farklılıkların dikkate alınması ve fonksiyonel önemlerine göre ilerlemektedir.