Son zamanlarda birçok kişi “Doğalgaz Abonesi Başvurusu ve İptali Nasıl Yapılır?” aramasını oldukça fazla yapmaya başlamıştır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve detaylı bilgi almak istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
Doğalgaz Abonesi Abonelik Ücretleri
2022 yılında doğalgaz aboneliği için ücret hesaplaması 200 metrekare olan alanlar ve 200 metrekareden büyük olan alanlar olarak iki şekilde hesaplanmaktadır. Bu duruma göre doğalgaz fiyatlandırması şöyledir;
- 200 metrekare olan yerler için 749 TL + %18 KDV (768,18 TL + Damga Vergisi),
- 200 metrekareden fazla olan yerler için her 100 metrekarede 651 TL + %18 KDV ( 768,18 + Damga Vergisi) olarak hesaplanır.
Doğalgaz Aboneliği İçin Başvuruda Bulunma
Oturduğunuz yer kira ise doğalgaz abonelik başvurusu yapmak için istenilen belgeler ile yetkili olan kuruma başvurulur. Belirtilen abonelik ücreti ödenerek sizin sunulacak olan doğalgaz aboneliği kullanım sözleşmesini imzalayınız. Oturduğunuz yer kendinizi ait ise doğalgaz aboneliği için başvuru belgelerini hazırlayınız. Doğalgaz abonelik başvurusu yaparak anlaşma imzalaması yapın. Doğalgaz hizmeti almak istediğiniz firmayı seçin ve binadaki tesisatınızı yaptırın. Bununla beraber doğalgaz kullanım sözleşmesini imzalayarak doğalgaz hizmeti aldığınız firmadan gaz açma için randevu alarak gazınızı açtırın.
Doğalgaz Başvuru İçin İstenilen Belgeler
Kiracı iseniz;
- Kimlik Kartı,
- Kira Sözleşmesi veya Tapu Belgesi,
- Ev sahibinden temin edilecek abonelik dilekçesi,
- Binadaki tesisat numarası,
Ev sahibiyseniz;
- Tapu sahibinin kimlik kartı ya da kimlik fotokopisi
- Abonelik bağlantı işlemleri için bilgi beyan formu
- Vekaletname, doğalgaz abonelik başvurusu için mülk sahibi dışında başka birisi başvuruda bulunursa vekaletname istenir.
Merkezi sistem ise yukarıdakilere ek olarak;
- Karar defteri (noter onaylı),
- 8 daire ve daha az dairelerdeki binalar için kişilerin imzaladıkları dilekçe,
- 8 daire ve üzeri için karar defterine yazılmış olan kararlar,
- Yönetim vergi numarası,
Bu işlemleri 3 kişiler yapacaksa noter tarafından onaylı vekaletname de istenir.
Doğalgaz Aboneliği İçin Nereye Başvuru Yapılmaktadır?
Doğalgaz abonelik başvurusu için doğalgaz dağıtım şirketlerine başvuruda bulunabilirsiniz. bu dağıtım şirketlerinin bazıları internet üzerinden başvuru kabul edebilmektedir. firmanın şubesine gitmeden önce internet üzerinden başvuru kabul edip etmediğini kontrol edin.
Doğalgaz Aboneliğinin İptal İşlemleri
Doğalgaz aboneliğinizin iptali için bulunduğunuz yerdeki dağıtım şirketi abone merkezine giderek iptal başvurusunda bulunabilirsiniz. Aynı şekilde iptal işlemini de internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İptal işlemini yaparken güvence bedelinin de iade edilmesini talep ediniz. İptal başvurusu esnasında bu bedeli istemezseniz sonrasında almanız imkansız olabilir.
Doğalgaz Kullanım Bedelini Hesaplamak
Doğalgaz kullanımını hesaplamak için tüketimi ve bununla beraber fatura miktarı gibi faktörler değişkenlik gösterir. Hesaplamalardan şu şekilde bahsedilebilir;
- Oturduğunuz yerin metrekare büyüklüğü,
- Dış cephe izolasyonunun olup olmadığı,
- Kombi seçimi,
- Evin bulunduğu konum (doğu, batı, kuzey, güney),
- Dairenin bulunduğu kat (ara, zemin, çatı),
- Dairede ki radyatör sayısı,
- Radyatör seçimi,
- Sıcak su kullanımlarında kombi ve su hattın arasındaki mesafeye, bakılmaktadır.
Doğalgaz sayacının düzenli bir şekilde her ay okunması ile kaç metreküp bir gaz tüketildi ortalama olarak hesaplanabilir. Mevsimsel olarak havanın sıcaklığı ile bu kullanım miktarı değişkenlik gösterir. Bir aylık kullanım miktarını bilmiyorsanız o ay ki endeksi not alın. Bir sonraki ay bu endeksle karşılaştırma yapabilirsiniz. 2 endeksi birbirinden çıkararak tüketim miktarını metreküp olarak bulabilirsiniz. Evinizin metrekaresi ne kadar fazla ise ısınması için o kadar doğalgaz harcanır. Bu nedenle doğalgaz faturanız yüksek gelir. Evinizin dış cephe izolasyonu yoksa ev zor ısınacaktır. Bu da doğalgaz faturasını yüksek gelmesinin diğer nedenlerinden biridir.
Kalorifer Sayısına Göre Hesap
Evinizdeki kalorifer sayısının fazla olması ve radyatörlerin aktif kullanılması gaz tüketimini arttırır. Evinizdeki kullanmadığınız odalardaki veya mutfaktaki petekleri kapatmak gaz tüketimini azaltır. 2+1 ve 3+1 evlerde bulunan petek sayıları doğalgaz harcamalarında farklılık gösterir. Kombi ile çalışan 3 farklı ısıtma sistemi mevcuttur. Bu ısıtma sistemleri yerden ısıtma, radyatör ve fan coil üfleme şeklindedir. Yerden ısıtma sisteminde petek bulunmaz. Bu sistemde borular döşeme altına yerleştirilir. Her odaya eşit olarak dağıtılır ve böylece ısı eşit miktarda odalara yayılır.
Kombi Ayarına Göre Hesaplama
Doğalgaz faturasının yüksek gelmesinin sebeplerinden bir diğeri kombi ısısının 40 derece ve üzeri olmasıdır. 40 derece ve üzerinde doğalgaz tüketimi artar. Bu şekilde kombi yorgun bir şekilde çalışır. Satın aldığınız kombinin kilowatt tüketimi son derece önemlidir. Kombiler ikiye ayrılır. Bu kombiler premix yoğuşmalı kombi ve hermetik kombi olarak bilinir. Bu iki kombi türü de farklı ihtiyaçlara göre tercih sebebidir.
Ocak ve Su Kullanımı İle Hesaplama
Evinizdeki sıcak su musluğunu açtığınız her an ocağınızdaki büyük gözün 20 tanesinin aynı anda açıldığını düşünün. Sıcak suyu açıp kapadığınız her an 15 dakikada oda ısıtması için harcanan gaz tüketimini kullanmış olursunuz. Bu işlem ocağı her açtığınızda da geçerlidir.