İnsan neslinin vazgeçilmez eylemlerinden birisi olan dertleşmenin faydaları konusunu ele almak istiyoruz. İnsanın kendi kendisine konuşmasının dahi ne kadar rahatlatıcı bir şey olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta kendi kendine konuşan insanların daha yaratıcı kişiler olduğu da söylenmektedir. İnsanlar kendi kendilerine veya çevresiyle dertleşerek ruhsal olarak rahatlama sağlarlar. Tıpkı bir psikoloğa gidip yaşanılan olayların anlatılıp bir nevi akıl alınması, fikir paylaşımı yapılması durumundan ibarettir. Her insan başından can sıkıcı bir olay geçtiğinde ve özellikle ne yapacağını bilemez konuma geldiğinde bunu bir dostuna veya aile bireyine anlatıp rahatlamak ve nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında fikir almak ister. Peki dertleşmenin faydaları nelerdir aşağıda inceleyelim.
Dertleşmenin Faydaları Nelerdir
Rahatlama
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dertleşmenin faydalarından en önemli olanı tartışmasız bir şekilde kişiyi rahatlatmasıdır. Beyin yaşadığı, duyduğu sıkıntıları bastırma eğilimindedir. Bu yüzden diğer kişilere fikir alış verişinde bulunulmasa dahi derdini anlatma beyinde otomatik olarak önemli bir rahatlama sağlar. Bazı zamanlarda kişi uzun süredir bir derdini içinde tutup paylaşmadıysa, bu paylaşımın sonunda üzerinden yük kalkmış hissinin oluşması bununla ilgilidir çünkü evet gerçekten de beyin üzerinden dertleşme sayesinde bir yük kalkar.
Fikir Alış Verişi
Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi kişinin yaşadığı can sıkıcı bir olayda ne yapacağını bilememesi durumunda, fikir alış verişinde bulunma yani kişinin belki de göremediği yolları karşı tarafın görüp fikir beyanında bulunması dertleşmenin faydaları arasında yer alır. Çoğu zamanlarda akıl hocalığı durumu hayat kurtarıcı özelliğe sahip olabilmektedir.
Sosyalleşme
Dertleşmenin faydalarından bir diğeri ise sosyalleşmedir. Kişiler birbiriyle dertlerini paylaşıp, paylaşılan bu dertler üzerinde akıl alıp verme ile yakınlaşırlar. Özellikle aynı durumları yaşamış bireyler arasında yapılan dertleşme konuşmalarında yakınlaşmanın süresi daha da kısalır.
Güven Duygusu
Dertleşme esnasında karşınızdaki kişiyle olan güven bağınız da artma olur. Kişiler birbirleriyle dertlerini paylaşarak zaten var olan güven bağına bir düğüm daha atmış olurlar.
Strese Bağlı Gelişen Rahatsızlıkların Önüne Geçilmesi
Kişi, bir durumu dert edinip sürekli yaşanılan olay düşünerek kendini birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığın kollarına bırakabilir. Dertleşmenin faydaları arasında en az fark edilen durum belki de bu madde olabilir. Diğer bireylerle derdini paylaşan kişilere göre, paylaşımda bulunmayıp içine atan kişilerde strese bağlı olarak daha fazla fiziksel veya ruhsal rahatsızlıklar görülür.
Gibi maddeleri dertleşmenin faydaları olarak sıralayabiliriz. Fakat dertleşmenin faydalarının yanı sıra bazı durumlarda zararları da bulunmaktadır. Özellikle çok fazla dertleşen kişilerde sürekli olarak negatif duygular üzerine bir eğilim gerçekleşeceği için bu durum hem kendisi hem dertleştiği kişi için sakıncalı bir hal alabilmektedir. Gelin birde dertleşmenin bazı koşullardaki zararlarını inceleyelim.
Dertleşmenin Zararları
Dertleşmenin faydalarının yanı sıra bazı koşullarda zararları da olabilmektedir. Sizin için aşağıda bu zararları açıkladık.
Duygusal Çöplük
Hayatınızdaki bir kişinin derdini paylaşması ve sizden fikir istemesi elbette güzel hissettiren bir durumdur. Ancak bu kişinin sürekli aynı konular üzerinde durup dert yanması, çözüm odaklı olmayıp hayatındaki en ufak şeyleri dahi dert haline getirerek durmaksızın sizinle paylaşması bir süre sonra size zarar verecektir. Kişi bunu yaparak bir yandan kendisine de zarar vermektedir. Eğer sohbetleriniz sürekli olarak karşıdaki kişinin dertleri üzerine oluyor ve bunun dışına bir türlü çıkamıyorsanız unutmamanız gereken şey sizin bir duygusal çöplük olmadığınızdır.
Böyle bir kişiyle olan buluşmalarınızda bu durumdan kurtulmanızı sağlamak için elbette önerilerimiz var. Yineleyerek dert paylaşımına girmeye çalıştığı anlarda söze girerek odağı farklı bir alana çekebilirsiniz. Örneğin yakın zamanda izlediğiniz bir filmin ne kadar güzel olduğundan ve konusunun ne olduğundan bahsettikten sonra birlikte izlemeyi veya vizyonda olan bir film için sinemaya gitmeyi tercih edebilirsiniz. Bu kişiyle buluşmalarınızda bir yerlerde sohbet etmek için oturmak yerine hareketli olabileceğiniz aktiviteleri tercih edebilirsiniz. Ve eğer bu durumdan rahatsız olduğunuzu ve kendisi içinde sakıncalı bir durum teşkil ettiğini söyleyebilecek yakınlıktaysanız, çekinmeden ve kırmadan hissettiklerinizi ifade edebilirsiniz.
Mesleğiniz Dolayısıyla Sorgu Yağmuru
Yaptığınız iş dolayısıyla uzman olduğunuz alanda sizi soru yağmuruna tutan kişilere her an cevap vermek için kendinizi zorunlu hissetmeyi bırakmalı ve hayır diyebilmelisiniz. Sürekli olarak size mesleğiniz veya uzman olduğunuz alan sayesinde sorular sorup ‘’….. İle ilgili ne yapmamı önerirsin?’’ konuşmalarından sıkıldıysanız günün her saatinde mesai yapmadığınızı ve mesai saatleri içerisinde yardımcı olabileceğinizi söylemekten çekinmemenizi öneriyoruz.
Dert Dinlenir Konumu
Her daim kişilerin dertlerini dinleyen biri olmanız bir süre sonra yorucu hal alır. Elbette ihtiyaç duyulan zamanlarda sevdiğiniz kişilerin dertlerini paylaşmak ve fikir vermek güzeldir fakat bunu her tanıştığınız insanlar için yapmak zorunda değilsiniz. İyi bir dinleyici ve akıl hocası olmanız sizi dert babasına çevirebilir. Yeni tanıştığınız kişilerin bile size anında dertlerini anlatması bu konumda olduğunuzun bir göstergesi olabilir. Bu tarz bir durumda açık olmaktan çekinmemelisiniz ve sürekli bunun yaşanmasından rahatsızlık duyduğunuzu belirtmelisiniz.
Öte yandan konuşmaktan çekiniyor, karşınızdaki kişiyi inciteceğinizi düşünüyorsanız bunu hal ve hareketleriniz ile belli edebilirsiniz. Örneğin karşınızdaki kişi yine dert paylaşmaya başladığı an benzer bir derdinizi lafa girip anlatmaya başlayabilir veya acil bir işinizin çıktığını söyleyerek ortamdan uzaklaşabilir ya da yine aynı şekilde bir süre telefon görüşmesi yapıyormuş rolü oynayarak konuyu başka yere çekebilirsiniz.
Dertleşmenin faydaları ve birtakım zararları hakkında bilgi edindik. Hafiflemenin en iyi ve en eğlenceli yollarından birisi eminim ki dertleşmedir fakat bunu yaparken sadece kendinizi düşünerek yapmayın ve yukarıda ‘’ dertleşmenin zararları’’ başlığı altına yazdığımız maddeleri karşınızdaki kişiye yapıp yapmadığınızdan emin olun.