Yaz ayının yaklaşması ile beraber pek çok kişi dağ çileğinin faydalarını merak etmeye başlamıştır. Bu yazımızda sizlere dağ çileği faydalarını, zararlarını, besin değerini, nerede yetiştiğini ve ne zaman toplandığını detaylı bir şekilde vereceğim. Yaz ayların en popüler meyvelerinden birisi olan dağ çileğinin bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Dağ çileğinin faydalarının yanı sıra hem kökü hem de suyunun pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle ödem atmak isteyen kişiler için alternatif tıp tarafından tercih edilmektedir. Dağ çileğinin sağlık açısından faydalarının olmasının yanı sıra tadının güzel olması ile kendine hayran bırakmaktadır. Şimdi gelin dağ çileğinin faydalarını ve zararlarına bakalım.
Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir?
Halk arasında yaban çileği olarak bilinen dağ çileğinin pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle C vitamini yönünden zengin olmasından dolayı sıklık ile tercih edilmektedir. Tam bir vitamin deposu olan bu meyvenin faydaları başlıca şu şekildedir;
- Damar sertliği olan kişiler için ideal bir meyve olarak bilinmektedir.
- Damar tıkanıklarını önler.
- Kalp sağlığına iyi gelir. Kalbe iyi gelmesi dağ çileğinin bilinen en büyük faydasıdır.
- Sindirim sistemine iyi gelmektedir. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan bu meyve sindirim sisteminin düzenlemesini ve daha iyi çalışmasını sağlar.
- Dağ çileğinin içerisinde doğal lifler bulunmaktadır.
- Midede oluşan ağrılara karşı etkilidir.
- Cildimize ne kadar bakım yapsak da, beslenmemize dikkat etmediğimiz sürece pek bir işe yaramayacaktır. Cilt için en iyi besinler arasında olan dağ çileğinizi düzenli olarak tüketmeniz durumunda cildi besleyerek canlandıracaktır.
- Bağırsakta oluşan kramp ve gazları önleme etkisi bulunmaktadır.
- Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
- Ciltte bulunan akne izlerinin giderilmesini sağlar.
- Sivilcelerden kurtulduktan sonra pek çok kişide izler kalmaktadır. Dağ çileği bu izlerden kurtulmanıza yardım etmektedir.
- Yaşlanmadan dolayı oluşan kırışıklar gibi ciltte olan belirtileri önler.
- Kanser hastalığına karşı etkili bir meyvedir. Bunun asıl sebebi ise içinde bulunan antioksidanlardır.
- Serbest radikallerin oluşturduğu pek çok hasarın engellenmesini sağlar.
- Zararlı hücrelerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Ameliyat sonrasında oluşan ödemlerin atılmasını sağlar. Göbek kısmında oluşan şişkinlerin (ödemin) azaltılmasını sağlar.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- Vücutta bulunan fazla suların sağlıklı bir şekilde atılmasında yardımcı olur.
- Safra kesesinde oluşan rahatsızlıkların önüne geçer.
- Ağız ve düş sağlığı için olukça etkili bir meyve olarak bilinmektedir.
- Ağızda bulunan bakterilerden dolayı gerçekleşen yaraların iyileşme hızını arttırır.
- Sağlıklı lifler barındırır.
- Ciltte bulunan elastikiyet kaybından dolayı zarar gören hücrelerin iyileşmesine destek olur.
- Kuru halde tüketilmesi durumunda yaşlanmayı geciktirir.
- C vitamini yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Bu sayede günlük alınması gereken C vitamini miktarının belirli bir kısmını dağ çileği tüketerek karşılayabilirsiniz. Fakat unutmayın ki aşırı tükettiğiniz zaman vücudunuzda çeşitli hasarlara sebep olabilirsiniz.
Dağ çileğinin faydaları başlıca bu şekildedir.
Dağ Çileği Ne Kadar Tüketilmeli?
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre günlük en fazla 1 avuç kadar dağ çileği tüketilmesi tavsiye edilir. Fazla tüketildiği zaman vücutta çeşitli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Dağ çileğini kurutup tüketecekseniz günde en fazla 1 avuç tüketmeniz tavsiye edilir.
Dağ Çileğinin Zararları
Dağ çileğini faydaları olduğu kadar zararları da olmaktadır. Dağ çileği fazla tüketildiği zaman vücutta pek çok vitamin, mineral, lif ve yağlar depolanacaktır. Fazla dağ çileği yediğiniz zaman midede ağrılara sebep olabilir.
Dağ Çileğinin Çilek İle Farkı
Dağ çileğinin çilek ile arasında ki en büyük fark boylarıdır. Çilek dağ çileğine daha büyüktür. Bunun yanı sıra çilek özel olarak yetiştirilirken dağ çileği dağlarda, ormanlarda veya yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir.