Çorba Dükkanı Açmak Ticari bir faaliyete adım atmak istiyorsanız, derseniz de çok para da gerekmesin, düşünceniz az bir sermaye ile kazanç sağlayabileceğiniz bir işiniz olsun ve de istiyorsunuz ki işiniz gıda sektörü üzerine kurulu olsun. O zaman bir çorba dükkânı açmaya ne dersiniz? şimdi gelin sizlere detaylı bir şekilde nasıl yapılacağını anlatalım. İşte Çorba Dükkanı Açmak için gereken şeyler..
Çorbacı İşini Neden Yapmalısınız?
Çorba satmalısınız çünkü; Türk vatandaşlarımız çorba içmeye bayılır, beslenme kültüründe ve damak tadında çorba, yemeğe başlangıç için ilk aşamadır. Boş bir midede hazmı zor yiyeceklerle doldurmak olmaz Türk yemek kültüründe. Öncelikle sıcacık, midenizi yumuşak tutmanızı sağlayacak lezzetli bir başlangıç yapılır yemeğe.
Türklerin beslenme kültür alışkanlıkları dışında çorba satmak için sebeplerden bir diğeri ise maliyetinin düşük olmasıdır. Birkaç dilim ekmek ile bir kâse çorba içmek karnınızı güzelce doyurur ve yanında servis olarak sunacağınız az sebze garnitürü ile beraber lezzetli, hafif, ekonomik ve besleyici bir öğün hazırlamış olursunuz.
Çorba içmenize yönelik bir diğer neden ise besleyici özelliğe sahip olmasıdır. Paça Çorbası, İşkembe Çorbası, Mercimek Çorbası, Tavuk Çorbası gibi birçok çeşidi mevcuttur böylece listenizi daha da uzatmış olursunuz. Hepsi lezzetli, hepsi sağlıklı olan bu çorbaların hangileri ya da hangisi ile faaliyete geçeceksiniz karar vermeye başlayın bir an önce.
Çorba Dükkanı Açmak İçin Gerekli Evraklar
Çorba Dükkanı Açmak için Gerekli evraklar nelerdir onları konuşacağız. Biz sizler ön bilgilendirme olarak sizlerin temin etmesi gerekli olan belgelerden söz edeceğiz ancak sizler Vergi Dairesi ve Belediye ile görüşerek güncel bilgileri bu dairelerden alabilirsiniz. Gıda üzerinden bir işletme faaliyeti edindiğiniz için ruhsat aşamasını kolaylıkla yerine getirmenizi sağlayacak gerekli olan koşulları bağlı Belediyelerden öğrenebilir ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmeniz gereklidir. Bunlardan bazıları başlıca şu şekildedir;
- Tapu ya da Kontrat,
- Bina İmar Durumu ve İskân Belgesi,
- Vergi Levhası,
- Nüfus Cüzdanı,
- Dolum Belgesi ve Yangın Söndürme Tüpü,
- Muayene Kartı,
- Oda Kayıt Belgeleri,
- Ustalık Belgesi,
- Bina Muvafakat Belgesi,
- Ticaret Sicil Gazetesi,
- İmza Sirküleri,
- Faaliyet Belgeleri,
Türkiye’de Çorba Tüketimi
Izgarayı ya da döneri sabahları tüketemezsiniz ancak çorbayı sabahları erken saatlerde, akşamüstü, öğlen vaktinde, gece geç saatler de günün her saatinde tüketebilirsiniz. Bu nedenle bir çorbacı dükkânı açtığınız zaman, vakit sınırlamanız da yoktur. Müşteriler günün her saatinde gelip çorba içebilirler. Satmakta olacağınız bu ürünü Türk insanı çok seviyor olması bu işi en önemli avantajlardan biri haline getiriyor. Türk’ün damak tadı çorba tüketimine oldukça yatkındır ve bunu sadece lezzetli bulduğu için değil ya da alışkanlık olduğu için de değil, çorba tüketmeye ihtiyaç duyduğu için yapıyor.
Türkler çorba içmeyi içlerini ısıtması için de tüketiyor, midesini yumuşatması için de tüketiyor, hafif bir yiyecek olması nedeniyle ihtiyaç duymaktadır. Çorba içmek sadece tat olarak değil ülkemiz insanın ihtiyacına karşılık verdiğinden dolayı duygular üzerinden mesaj ileten bir yiyecektir. Türk kültürümüzde çorba anne sevgisini, şefkati anımsatır, hastalara şifa verme özelliği taşır. Türk vatandaşlarının bilinç altında ayrı bir algıya sahip olması nedeniyle halkımız çorba tüketmeye her zaman olumlu yaklaşmaktadır.
Sağlığımıza iyi gelen ve tüketmek için belli bir zamanı bulunmaması nedeniyle çorba satışının da belli bir zamanı bulunmamaktadır. İşletmelerin birçoğu sabah saatlerine kadar çorba satışlarını sürdürmektedir. Vardiyalı sistemde personel çalıştırarak da 24 saat kesintisiz hizmet vermeyi de tercih edebilir. Müşteri yelpazesi oldukça geniştir ve çorba içmek için gelen insanlar her meslek grubundan, toplumun tüm kesiminden gelmektedir. Çorba satışı yapmak için trafiğin oldukça yoğun olduğu yol kenarı ve caddeler iyi bir konum olarak düşünülebilmektedir.
Bunun yanı sıra uzun yol kısımlarında bulunan alanlar, mola vermek için kullanılan alanlar konum için iyi yerlerdir. Çorbayı yapacak olan kişi ile başlayabilirsiniz çalışmalara. Ustalık belgesi olması günümüz zamanında meslek standartlarına yönelik meslek yeterlilik belgesi talep etmektedir. Bizzat kendiniz yapacaksanız eğer çorbaları herhangi bir ustalık kursuna katılım sağlamalı veya ustalık belgesi olan bir aşçı ile çalışmalısınız.
Ne kadar büyük bir dükkân düşünüyorsunuz? Sermayeniz yeterli olacak mı? Günde kaç çorba satışı hedefiniz mevcut? Kaç çeşit çorba satmayı planlıyorsunuz? Çorbanın dışında hangi garnitürleri düşünmektesiniz? Tatlı servisi de yapacak mısınız? Tatlınız kaç çeşitten oluşacak? Bu sorulara net bir şekilde cevap almadan net bir sermaye miktarı belirlemek zordur.
Hizmet potansiyeli net olarak ortaya çıkamadan ne yazık ki personel ihtiyacınız da net olarak bilmek zordur. Öncelikli olarak bölge seçiminiz, iş yeri ve konumun ne derece uygun olduğu, çevrenin uygunluğu araştırmalıdır. Dükkâna ve bölgeye karar verdikten hemen sonra çorba çeşitliliği ve maliyeti satış süresi ve üretim miktarına göre değişkenlik gösterir.
Çorba Dükkanı Dekarasyonu
Dekorasyonlar, gıda üzerinde uygun olacak tasarımlar, mutfakta ki gereçler, masa ve sandalye tercihi ve de buna benzer birçok detay malzeme alışverişine yönelik ürün kalite ve fiyat araştırması yapmak gereklidir ve gider hesaplarına dahil edilmelidir. Reklam çalışmasının ilerletilmesi, işletme tanımı için gerekli olacak reklam faaliyetleri üzerinde karar vermek ve de uygulamak önemli ve öncelikli aşamalardan birsidir.
Çorba Dükkanı Açmak için gerekli şeyleri sizlere anlattık, bu tarz yazılar için İnternete Gel sitemize göz atabilirsiniz.