Çocuk zekasına genlerin etkisi olup olmadığı, çocuk zekasını anneden alır, babadan alır tartışmalarına elbet şahit olmuşsunuzdur. Çocuk zekasına genlerin etkisi olup olmadığı veya çocuk zekasını genlerin nasıl etkilediği özellikle ebeveynler tarafından merak uyandıran bir sorudur.
Zeka Nedir
Zekanın tanımının belli bir kalıp altında açıklaması yoktur. Zeka sözlük anlamı olarak; insanın düşünmesi ve akıl yürütmesi, nesnel gerçekliği algılaması ve kavramaya çalışması, yargılamadan sonuç çıkarmaya kadar olan bütün yetenek ve becerilerini kapsamaktadır. Birçok zeka tanımında, deneyimlerden öğrenme, ders çıkararak değişen ortamlara adaptasyon sağlama becerisi üzerine bilgiler bulunmaktadır.
Zeka Unsurları
- Uyum sağlama
- Akıl yürütme
- Planlama
- Problem çözme
- Soyut düşünme
- Gelişen karmaşık durumları anlamlandırma
Becerileri bulunur.
Çocuk Zekasına Çevrenin Etkisi
Çevrenin beyin gelişimine etkisi üzerine yapılan araştırmalar farklılık göstermektedir. Ancak çevre zeka üzerinde oldukça etkili bir faktördür. Yeterli ve doğru beslenen, doğru eğitim alan ve sağlıklı ortamda yetişen çocukların IQ seviyelerinin 10 puan civarlarında artış gösterdiği çalışmalar mevcuttur. Yani çocuklar üzerinde çevrenin bilindiğinden daha fazla etkisi olduğu söylenmektedir.
Çocuk Zekasına Genlerin Etkisi
Potansiyel olarak anne ve babanın ortalama zekasının çocuk zekası üzerinde etkili olduğu söylenmektedir. Ancak prenatal dönemde annenin yaşadığı durumlar embriyo üzerinde etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Bu durum zekanın kişiden kişiye değişim göstermesinin nedenlerinden bir tanesidir. Çocuk zekasına çevrenin, alınan eğitimin, verilen bakımın ve ihtiyaçların giderilmesinin etkisi olduğu gibi anne baba ve diğer yakın akrabaların da etkisi büyüktür. Nasıl ki saç rengi ve şekli, göz rengi, yüz hatları ve diğer fiziksel özellikler aile üzerinde genetik aktarım ile çocuğa geçiyorsa zeka da aynı şekilde genetik aktarım ile geçer. Genetik Mirasın kaçınılmaz bir gerçektir ancak alınan doğru eğitim zeka seviyesini yükseltir.