Çocuk istismarı maalesef ki asırlardır süre gelen bir durumdur. Günümüzde sosyal medya araçları sayesinde duyulma oranı daha fazla olduğu için bir yandan şanslıyız. Çocuk istismarı nedir, çocuk istismarı şekilleri ve çeşitleri nelerdir sorularına yanıt vermek için buradayız. Öncelikle çocuk istismarının tam olarak ne anlama geldiğine bakalım.
Çocuk İstismarı Nedir
Çocuk istismarı yada ihmali cinsel, fiziksel, duygusal veya sosyal açıdan çocuğun gelişimini engelleyen, etkileyen, travma yaratabilecek eylem ve eylemsizliklerin tümüdür. Çocuk istismarı anne baba veya bakıcı görevini üstlenen bir kimse tarafından gerçekleşebileceği gibi dışarıdan bir kimse veya bir tanıdık tarafından da gerçekleşebilir. İstismar sonuçlarında neler olabileceğini ve istismarlara karşı ne gibi önlemler alınabileceğini öğrenmeden önce çocuk istismarı çeşitlerinden bahsetmek istiyorum.
Çocuk İstismarı Çeşitleri Nelerdir?
İstismar çeşitleri sandığımızdan fazladır. Listenin başında ilk bahsedeceğimiz istismar çeşidi çocuk cinsel istismarı olacak.
Çocuklarda Cinsel İstismar
Bir yetişkinin cinsel istek ve arzularını çocuğu araç olarak kullanması sonucunda oluşur. Burada çocukla cinsel ilişkiye girme, çocuğun cinsel organlarına dokunma, yetişkinin kendi cinsel organını çocuğa gösterme veya dokundurmaya çalışma şekillerinde maalesef ki gerçekleşebilmektedir. Çocukta cinsel istismar aile içinde veya aile dışındaki bireyler tarafından olabilir. Aile içinde gerçekleşen çocuk cinsel istismarında araştırmalara göre aile bireylerinin patolojik rahatsızlıklara sahip olduğu görülmektedir.
Cinsel istismar yaşamış olan çocuklarda kaygı bozuklukları sıklıkla görülmektedir. İleriki yaşamları boyunca bir uzmandan destek almadığı sürece kişinin ilişki kurmaktan kaçındığı veya gereğinden fazla insan ilişkisi kurduğu görülebilmektedir. Her iki koşulda da kişinin ilişkilerinin sonu genel olarak yalnızlık ile sonlanmaktadır.
Çocuklarda Fiziksel İstismar
Fiziksel istismar 18 yaşından küçük olan çocuk veya gencin anne baba yada bakıcı rolünü üstlenen birey tarafından ihtiyaçlarının karşılanmaması şeklinde görülebileceği gibi şiddet eylemleriyle de görülebilmektedir. Çocuğa elle yada bir nesneyle vurularak, yakılarak, itilip sarsılarak, ısırılarak gerçekleşebilmektedir. Çocuğun herhangi bir fiziksel hasara uğraması, yetersiz beslendirilmesi, yaralanması veya yaralanma riski taşınması çocuk fiziksel istismarıdır.
Çocuğa fiziksel istismar uygulayan aile bireylerinde veya bakıcı rolünü üstlenen bireylerin patolojik rahatsızlıkların yanında öfke kontrol problemleri, madde veya fazla alkol kullanımları görülmektedir. Fiziksel istismara maruz kalan çocuğun ileriki yaşamı boyunca uzman bir destek almadığı sürece içine kapanık asosyal bir birey haline gelmesi, öfke problemleri yaşaması, etrafa veya kendisine fiziksel zararlar verme dürtüsüne sahip olması olanaklıdır.
Çocuklarda Duygusal İstismar ve İhmal
Çocukta duygusal istismar, cinsel ve fiziksel istismara göre tanımlanması ve hukuken ispatlaması daha zor olan bir istismar çeşididir. Fiziksel ve cinsel istismarların içerisinde duygusal istismar yani daha anlaşılabilir adıyla söylemek gerekirse sözlü istismar, görülmektedir. Çocuğa sözlü bir şekilde aşağılayıcı, kişiliğini, gururunu zedeleyici söylemlerde bulunulmasıdır. Çocuğu tehdit etme ve ağır cezalar verme olarak da görülmektedir. Yani çocuğun kişiliğini, gelişimini ve duygusal gelişimini zedeleyecek sözlü eylem yada eylemsizliklerin tümüdür.
Yukarıda duygusal ihmal olarak bahsettiğimiz tanım ise çocuğa yeterli ilgi, sevgi ve şefkatin gösterilmemesi, bu tarz duygulardan maruz bırakılmasıdır. Duygusal istismar ve ihmale maruz kalmış olan çocuklarda ve ileriki yaşamlarında dışavurum, içe kapanıklık, özgüven problemi yaşama, asosyallik, çocuk çağı mastürbasyonları ve intihar düşünceleri eylemleri görülebilmektedir.
Çocuk istismar ve ihmal çeşitlerini bu şekilde sıralayıp doğabilecek sonuçlardan bahsettikten sonra, bu tarz istismar ve ihmallere karşı sağlıklı ebeveynler olarak çocukları nasıl koruyabileceğimizden kısaca bahsetmek istiyoruz.
Çocuk İstismar Ve İhmallerine Karşı Önlem Alın
Öncelikle çocuk sahibi olmadan ve bir çocuğun bakımını üstlenmeden önce bir uzman psikolog ile görüşme yapmalısınız. Bu sorumluluğa hazır olup olmadığınızı, istemeden de olsa bu istismarlardan birini veya bir kaçını gerçekleştirebilme durumunuzun olup olmadığını bu şekilde daha net bir şekilde anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yine çocuk sahibi olmadan veya bir çocuğun bakımını üstlenmeden önce kişisel gelişim ve çocuk gelişim kitapları okuyabilir, bu tarz gruplara katılabilirsiniz.
Yukarıda saydığımız maddelerden sonra çocuğunuz üzerinde özellikle aile dışından olan bireylerin söz hakları bulundurmalarına izin vermeyin. Diğer kişilerin çocuğunuzla aşırı fiziksel temas kurmasını göz ardı etmeyin. Eğer çocuğunuz bir istismara maruz kaldığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek aldırmalısınız.