Çinkonun faydaları merak edilen konulardan biri olmuştur. Çinko vücudumuzda üretilmeyen dışardan besinler ya da takviyeler ile almamız gereken bir mineraldir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Büyüme ve gelişmeye etki eder. Vücudumuzda bazı sistemlerde görev alır bu nedenle gereksinimimizi almamız gereklidir.
Çinko Nedir?
Çinko vücudumuz için gerekli olan eser elementlerden birisidir. Çinko bir vitamin değil, mineraldir. Vücudumuzda bazı sistemlerin dengede ve düzenli çalışması için enzimlere ihtiyaç vardır. Bu mineral vücutta 200’den fazla enzimin yapısında bulunur. Bu nedenle çok önemlidir. Ortalama vücudumuzda 2 gram çinko bulunur. Bunun çok büyük bir oranı kemikte, kasta, saçlarda ve deride bulunmaktadır.
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için bu mineral elzemdir. Hem bağışıklık sisteminde hem de metabolik faaliyetlerde bu mineral birçok görevde yer alır. Bu mineral bağışıklık sistemini desteklemek için vücudumuzda görevlidir. Bunun yanında kemik sağlığında da etkilidir. Kemiğin mineral içeren yoğunluğunu arttırır. Ayrıca bu mineral, saç, tırnak, cilt sağlığına katkıda bulunur.
Anlatılan görevlerinden farklı olarak antioksidan yapıdadır vücutta bu şekilde etkinlik gösterir. Bu mineral göz hastalıklarının tedavisinde de etkilidir. Tedaviye yardımcı olur. Bunun yanında besinler dışında takviyelerle de çinko alınabilir. Birçok farklı formda takviyesi vardır. Fakat eksiklik olduğu ve besinlerle, günlük yemek düzeninizle eksikliğin kapanmadığı takdirde doktor tavsiyesiyle takviye kullanılması doğrudur.
Çinkonun Faydaları
Çinkonun faydaları her mineral gibi vücuttaki sistemlerde ve metabolizmada rol oynadığından birçok yararı mevcuttur. Vücutta birçok zararlı madde oluşur. Sigara kullanımı, alkol kullanımı gibi toksik maddeleri vücudumuza aldığımızda oluşan zararlı maddeleri vücut doğal antioksidanlarla arındırmaya çabalar. Bu mineral vücuttaki doğal antioksidanların çalışabilmesi için gerekli olan enzimlerin çalışmasını sağlar.
Bu mineral bahsedildiği üzere bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineraldir. Bağışıklık sistemi hücrelerini korur. Bu durumda bağışıklık sistemi hücreleri de aktivitelerini yerine getirebilir. Bunun yanında bu mineral kemik sağlığı için de çok önemlidir. Özellikle magnezyum ve kalsiyumla birlikte düzenli kullanıldığında kemik sağlığını olumlu etkiler. Ayrıca kemik mineral yoğunluğunu da arttırır.
Yapılan araştırmalar çocuklarda çinko eksikliği olanlarının yaşıtlarına göre boyunun kısa olduğunu göstermiştir. Yetişkin dönemde yapılan sporlarda kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Genel kemik sağlığını iyileştirmeye destektir. Yaşlıların kemik sağlığı için de yararlı bir mineraldir. Yaşlılarda görülen kemik erimesi, kemiklerin hassaslaşması gibi durumlarda uygulanan tedaviyi destekler.
Bunların yanında ciltte, tırnakta ve saçta bulunan keratin dokuya yararı olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalarda bu mineralin tırnaktaki kırılmaları azalttığı ve engellediği görülmüştür. Bunun yanında saç dökülmelerine karşı da oldukça faydalı bir mineraldir. Bu mineralin eksikliğine bağlı görülen saçkıran hastalığında bu mineralin takviyesi verildiğinde insanların saçlarının çıktığı gözlemlenmiştir.
Cilt dokusunda da diğer dokularda olduğu gibi bu mineralin olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Ciltteki dokuyu onarma konusunda çok yararlı olan bu mineral ciltte oluşan lekelere de olumlu etkiler bırakmıştır. Özellikle akne tedavisi gören bireylerde tedaviden sonra kalan akne lekelerini bu mineralin geçirdiği gözlemlenmiştir.
Bunun yanında iştah artışına da etki ettiği görülmüştür. Özellikle küçük çocuklarda iştahsız olanlara bakılıp kontrol edildiğinde çinko eksikliği yaşadıkları fark edilmiştir. Bu mineral tat duyusunun çalışmasını destekler. Dil üzerinde bulunan tadı algıladığımız reseptörler bu mineralle çalışır. Bu nedenle iştah artışında etkili olduğu bilinir.
Çinko Eksikliği Belirtileri
Çinko vücutta üretilemediği fakat vücudun farklı noktalarında birçok görevde yer aldığı için dışarıdan besinler yoluyla almamız gereken bir mineraldir. Alınmadığı zamanlarda vücudun bazı sistemleri sekteye uğrayabilir. Bu mineralin eksikliği genellikle tahıllı gıdaları çok fazla tüketen, vejetaryen, vegan olan bireylerde veya bir hastalık sebebiyle damardan beslenen kişilerde görülür. Bunun dışında inflamatuar bağırsak hastalığına sahip bireylerde, çok alkol tüketenlerde ve kistik fibriozis hastalarında da bu mineralin eksikliği görülür.
Eksikliğinde şiddetli ishal görülür. Bunun yanında bağışıklık sistemine etki ettiğinden dolayı bağışıklık sisteminde zayıflama bu sebeple de çabuk hastalanma görülebilir. Ciltte, saçta ve tırnakta etkili ve yardımcı bir mineral olduğundan dolayı eksikliğinde yara iyileşmelerinde gecikme, saçların dökülmesi, tırnakların çabuk kırılması gibi etkiler görülebilir. Bunun dışında da tat alma duyusuna etki ettiği için iştah kapanıklığı olabilir. Bu mineralin eksikliğinin görüldüğü çocuklarda büyüme ve gelişme de yavaşlama görülebilir.
Çinko Kaynakları
En zengin besinler balık, et ve kabuklu deniz ürünleridir. Bitkisel kaynaklarda fındık ve baklagiller olabilir. Tam tahıllı ürünler fitat içerdiklerinden dolayı bu mineral açısından çok zengin değillerdir. Bunun dışında tavuk, hindi, susam, hardal, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, patates, yer fıstığı gibi besinlerin içeriğinde de bulunur.