Son zamanlarda “CEO Nedir ve Maaşları Ne Kadar?” araması oldukça fazla yapılmaktadır. Sizlerde bu aramaları yapıyorsanız ve bu konu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız, tam aradığınız yayındasınız.
CEO Ne İş Yapar?
CEO, herhangi bir şirketin ya da organizasyonun en üst düzey sorumlusudur. Bağlı olduğu yerin düzeninden, işlerin halledilmesinden ve yönetim adına verilecek olan bütün kararlardan sorumludur. Bulundukları yerin başarı ve başarısızlıklarının en büyük sorumluları Ceo’lardır. İnsan kaynaklarından finansa, yönetimden yürütmeye bütün alanları düzenli bir şekilde kontrol etmektedirler. Ceo unvanını alabilmek için bütün kar amacı güden şirketlerin içerisinde bulunabilirsiniz. Elbette pozisyonunuz ne kadar büyükse, sorumluluklarınızda o kadar büyük olmak zorundadır.
Ceo’nun Sorumlulukları ve Rolleri
Ceo’nun temel görevlerini size açıklayabiliriz ancak öncelikle şunu belirtmek isteriz. Eğer siz küçük bir aile şirketinde CEO’luk görevi üstleniyorsanız, günlük olarak saha da çalışmalarınız ve koşuşturmalarınız daha fazla olacaktır. Ancak büyük ve geniş çaplı bir şirkette çalışan biriyseniz, sadece belirli zamanlarda çalışabilir ve alınması gereken büyük kararlar olduğunda işe dahil olabilirsiniz.
Örneğin küçük bir aile şirketinde görev alırken yapılacak olan bütün organizasyonlar ve etkinliklere kadar bütün her şeyden siz sorumlu olursunuz. Ancak büyük küçük fark etmeksizin CEO görevini üstlenmek büyük bir özveri ve sorumluluk sahibi bir birey olmayı istemektedir. Ceoların en çok çalıştığı zamanlar genellikle büyük küçük toplantılar olmaktadır. Genelde günlerinin çoğunluğunu ofislerinde geçirmektedir ve evrak işleri ile ilgilenmektedirler. Şirket sahipleri olmadığı zaman içerisinde Ceolar baş sorumlu olmaktadır. Bu yüzden bütün toplantılara eksiksiz katılmak zorundadırlar.
Ceo Maaşları
Ortalama bir fiyat ile tahmin yürüttüğümüz zaman bir Ceonun yıllık kazancının 1Milyon TL olduğunu düşünebiliriz. Ayrıca Ceo olmak sadece iyi bir kazanç elde etmek değil, halk tarafından tanınmak ve saygı görmek anlamına gelir. Fakat unutmayın ki aldıkları maaş çalıştıkları yere değişiklik gösterebilmektedir.
Personel Alımı ve Elde Tutulmasında CEO
Ceo aynı zamanda insanları işe almakta ve onları doğru pozisyonlarda çalıştırmaktan sorumludur. Yani şirkete yeni bir kişi alınacağı zaman onun en başından geçmişini araştırır, nerelerde çalıştığına bakar ve şirket için doğru biri olup olmadığına karar verebilir. Aslında bakıldığı zaman bunun çok kolay bir iş olduğunu söyleyemeyiz. Büyük bir şirket için düşündüğümüz zaman insan kaynaklarından tutun, finans sorumlusu ve veri tabanı düzenleyicisine kadar birçok departman bulunmaktadır. Her departman için kaliteli bir kişinin işe alınması gerektiğini düşündüğümüz zaman bu işin ne kadar zor olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz.
Ceolar çalışanların performansları ve iş yürütülebilirliği ile de ilgilenmektedir. Böylelikle hem çalışanlar ile ilgi alakalı hem de iş düzeninin aksamaması için kontrol sahibi kişiler olmaktadırlar. Elbette Ceoları işe alan kişiler de vardır. Şirketlerin yönetim kurullarında alınan kararlara göre şirkete yeni alınmış bir Ceo öncelikle düzenli olarak takip edilir ve aksi bir durum olduğu sürece işinden kovulabilir.
CEO Değişikliğinin Etkisi
CEO geçişleri olduğu zamanlarda ise şirketler bundan hem olumlu yönde hem de olumsuz yönde etkilenebilirler. Performansı yüksek bir ceo farklı bir yerde çalışmaya başlarsa, şirket zaman içerisinde geriye düşmeye başlayabilir. Ancak performansı düşük olan bir Ceo gittiği zaman şirket yeniden ayağa kalkmaya başlayabilir.
Dışarıdan bakıldığı zaman çok fazla öneminin olmadığı düşünülen Ceoların aslında her konuda birer yardımcı olduklarını unutmamak gerekmektedir. Ceo değişikliği demek şirketin piyasasının değişimi demektir. Daha öncesinde çoğu şirketin Ceo değişimi sırasında hisse senetlerinin ani düşüşe geçtiği ya da bir anda tavan yaptığı görülmüştür. Önemli olan doğru yerde doğru adımları atmaktır.
Sertifikalar
CEO’lar genellikle üniversitelerin lisans bölümlerindeki işletme, muhasebe, muhasebe ve finans gibi ilgili bölümlerin mezunu olmaktadırlar. Elbette sadece mezun olmak değil okudukları esnada ve okul bitiminde yeterli başarı ve gayreti göstermek durumundadırlar. İş hayatına daha sonra atılmak isteyen mezunlar ise yüksek lisans yaparak kariyer hayatlarını tam anlamıyla noktalarlar.