Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci altı aydan sonra başlamaktadır. Altı aydan sonra bebek gelişimi ilerlediği için anne sütünün yanı sıra ek gıdaya geçiş yapılmaktadır. Bu süreçte bebeğin besinlere karşı alerjisi olup olmadığını anlamak için kontrollü bir geçiş sağlanmalıdır. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklerde hazımsızlık, ishal ve kabızlık gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu yüzden süreci az miktarda ve uzun bir zamana yararak sürdürülmelidir. Alerjik reaksiyon olarak vücutta kızarıklıklar da olası yan etkiler içinde yer almaktadır. İşte Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş süreci..
Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci olabildiğince yavaş şekilde ilerlenmesi gereken bir dönemdir. Geçiş sürecinde temel beslenme olarak anne sütü veya mama verilmesine devam edilmelidir. Ek gıdaya geçiş sürecinde ek besin günde tek öğün olarak verilmelidir. Şeker ve tuz oranı olmayan tek bir besin tercih edilmelidir. Herhangi bir ek besin verildikten sonra en az üç gün beklenerek bebekteki etkiler gözlenmelidir. Alerjik reaksiyon gözlenmesi durumunda aynı ek gıda tekrar verilmemelidir.
Bebeklerin sindirim ve dolaşım sistemi tam olarak gelişmediği için gaz sorunlarıyla karşılaşılabilmektedir. Bu konuda bebekler gözlenmeli ve sorunla karşılaşıldığı durumda ek gıda kesilmelidir. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğu için enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmaktadır. Bu yüzden verilecek olan ek gıda iyi temizlenmeli ve hijyenik olmalıdır.
Ek Gıdaya Geçişte İlk Besinler Neler Olmalıdır?
Ek gıdaya ilk geçiş sürecinde elma, armut, kabak ve havuç gibi mevsimsel sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Besinler suda ya da buharda haşlanarak püre haline getirilerek bebeğe sunulmalıdır. İlk ek gıda denemelerinde besinlerin taze ve doğal olmasına dikkat edilmelidir. Hazır ve paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Bebekler ek gıda tadım sürecinde mümkünse aç iken denemeler yapılmalıdır. Damak adları gelişmemiş olduğu için besinleri reddetmeleri oldukça doğal bir durumdur.
Bu tarz sorunlarla karşılaşıldığında besin daha sonra tekrar denenmelidir. Besinler tek bir şekilde tadım yapıldıktan belirli bir süre sonra iki besin olarak verilebilir. Tadım sonrası olumlu ilerlediği takdirde yoğurtlu meyve ve sebze çorbası gibi besinler bebeğe verilebilir. Bebeklerde gelişim sürecinde diş etlerinde hassasiyet olduğu için besinler plastik yumuşak uçlu kaşıkla servis edilmelidir. Besinler püre şeklinde ve kolay yutulabilir şekilde sunulmalıdır.
Ek Gıdaya Geçişte Alternatif Liste Ek gıda sürecinde annelere yol göstermesi açısından alternatif bir liste oluşturulması oldukça yarar sağlamaktadır. Bebeklerin ek gıda sürecinde bedensel ve zihinsel gelişimi açısından sağlıklı bir ilerleme kaydetmesi için beslenme büyük öneme sahiptir. Ek gıda sürecinde hazırlanacak liste protein, vitamin ve mineral bakımından zengin olmalıdır. Tercih edilecek besinler konusunda karasız kalınması durumunda sağlık kuruluşlarından ve uzman doktorlardan destek alınarak da liste hazırlanabilir. Bu süreçte A vitamini ve demir bakımından zengin olan ıspanak gibi besinler tercih edilebilir.
Ek gıdanın ilk sürecinde meyve, sebze, yoğurt ve tahıl içerikli öğünler verilmelidir. Tuz, şeker ve baharat miktarı olabildiğince az olmalıdır. İlerleyen süreçten 7. Aydan sonra öğün adedi ikiye çıkarılabilir. Bu zaman zarfında kahvaltılarda pekmez, peynir ve yumurta sarısı gibi besinler protein ve lif ihtiyacını karşılayabilir. Tavuk, kırmızı et ve balık gibi besinler de protein bakımından zengin olduğu için tercih edilebilir. Tavuk ve et suyuyla yapılan çorbalar kemik gelişimi için oldukça yarar sağlamaktadır. ,
Ek Gıda Sürecinde Tercih Edilmemesi Gereken Besinler
Ek gıdaya geçiş sürecinde tercih edilmesi gereken besinlerin yanında kaçınılması gereken bir çok besin vardır. Bu süreçte domates, portakal ve kiraz gibi alerji oranı yüksek besinler tercih edilmemelidir. Muz ve patates gibi kabızlığa neden olan besinlerden kaçınılmalıdır. Besinlerin tatlandırılmasında bal yerine pekmez gibi lif oranı yüksek besinler seçilmelidir. Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerinin içerisinde katkı maddesi fazla olduğu için tercih edilmemelidir. Çikolata, kahve ve çay gibi kafein içeren besinler beyin gelişimini olumsuz etkilediği için uzak durulmalıdır.
Baklagiller de sindirim açısından elverişli olmadığı ve bebeklerde gaz sorununa neden olduğu için kaçınılmalıdır. Kuruyemiş grubundaki besinlerin de alerji oranı yüksek olduğu için kaçınılması gereken besinler içerisindedir. Bebeklerin ek gıda sürecini rahat bir şekilde geçiş ağlaması için işlenmiş ve hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır.