Karar vermek özellikle bazı kişiler için yeterince zorlu bir durum değilmiş gibi baskı altında karar vermek daha da zorlu hale gelmektedir. Doğuştan kararsız olan insanları biliyorsunuzdur. Bazen ne yemek yiyecekleri gibi basit bir konuda dahi karar almakta zorlanabilirler. Özellikle bu kişiler için baskı altında karar vermek diğer kişilere göre çok daha zorlu bir hal alır. Kişinin kendisini baskı altında hissetmesi zaten başlı başına bir derttir. Peki baskı altında nasıl daha kolay ve doğru kararlar verebiliriz öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Karar Vermek Neden Zordur?
Bazı insanlar için her karar büyük bir önem taşımaz fakat yine karar almakta zorlanılan durumlar yaşarlar. Karar vermenin bu kadar zorlu bir süreç olmasının altında aslında en doğru kararı vermeyi istemek yatar. Kişiler karar aşamasında, doğal olarak her sonucu göz önünde bulundurmak isterler. Bununla birlikte sonucu en iyi yola çıkacak olan kararı almaya çalışırlar.
- Belirsizlik ve fırsatı kaçırma dürtüsü kişiyi karar verme konusunda daha da zorlu bir duruma sürükler.
- Bilişsel önyargı gibi durumlar, kişileri karar verme aşamasında olumsuz yönde etkiler.
- Kişide mükemmeliyetçilik gibi bir durum söz konusuysa yine karar verme aşamasında zorluk yaşamasına sebep olur.
- Fazla düşünen ve her şeyi kafaya takan kişilerinde karar verme konusunda zorluk çektiğini görürüz.
- Ne istediğini tam anlamıyla bilmeme durumlarında karar verme süreci zorlaşır ve uzar.
- Konu başlığımız olan baskı altında karar vermek ise, karar alma aşamasını daha zorlu hale getirir.
Baskı Altında Karar Vermek İçin Yapılması Gerekenler
En doğru kararı özellikle baskı altında alabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanızı öneririz.
Karar Tespiti
Öncelikle karar vermeniz gerekip gerekmediğini tam olarak anlayın ve alabileceğiniz kararları belirleyin.
Hedef Belirlemek
Ne istediğinizi ve alacağınız kararla neye ulaşmak istediğinizi belirleyin.
Bilgi Toplamak
Alacağınız kararın konusu için çeşitli bilgiler toplayın.
Seçenekleri Bulmak
Karar alacağınız konu için hangi seçeneklerinizin, yollarınızın olduğunu bulun.
Seçenekleri Tartmak
Topladığınız seçenekleri oluşabilecek sonuçlarını da düşünerek ve ulaşmak istediğiniz hedefe odaklanarak değerlendirin. Bu noktada basit bir artı eksi tablosu yaparak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Seçtiğiniz Yolu Belirleyin
Tüm bu aşamalardan sonra bahsettiğimiz artı eksi tablosuna da dayanarak size veya duruma en yakın olan ve en fazla artıya sahip olan kararı verin.
Gerektiği durumlarda başa dönerek adımları tekrardan uygulayabilirsiniz. Hedeflerinize giden hiçbir karar ortada mevcut değilse geriye dönüp tekrardan karar tespiti yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra zihninizin size sürekli baskıda olduğunu hissettirmesine izin vermeyin. Bu konumda karar verene dek her şeyin normal seyrinde olduğunu düşünmeye çalışın. Ve her ne olursa olsun dünyanın sonu gelmeyecek düşüncesiyle kararlarınızı almayı deneyin. Önerdiğimiz bu yöntemleri uygulayarak baskı altında dahi olsanız karar verme sürecinizin ne kadar hızlandığını deneyimleyeceksiniz.