Arı Sütü besin değeri açısından oldukça yüksek bir doğal kaynaktır ve aynı zamanda dünya üzerinde en pahalı sütlerden biridir. Arı sütünün cilde ve vücuda faydaları çokça olmasının yanı sıra bilinen büyük bir yanılgı vardır. Arı sütü kesinlikle propolis ile bir tutulmamalıdır. Aynı şey olmamakla birlikte bazı kişilerde alerjen ve ölümcül risklere neden olabilir. Kullanmadan önce doktora danışmak oldukça önemlidir. Arı sütü genç işçi arılar vasıtasıyla üretilen jelimsi beyaza yakın akışkan kıvamda bir sıvıdır. Bu sıvı Kraliçe Arının yaşam kaynağı olmak ile birlikte insanlar için oldukça faydalıdır.
Arı Sütü Nedir?
İçerisinde Biotin, Demir, Fosfor, Kükürt, Bakır, Kalsiyum, B vitamini, Potasyum ve vücutta üretilemeyen 8 temel amino asit olmak üzere 17 Amino Asit bulunmakta. Bu maddenin sütle alakası olmamasına rağmen bir çok dilde süt diye adlandırılmıştır. Arı sütünün işçi arılarının yutak üzeri bezlerinde salgılanan bir madde olduğu açıklanıyor. Kraliçe arı ve bebek arılar için üretildiği söylenen bu sütün, tüketimi yavru arılar için ilk 3 gün işe sınırlıdır. 3 günün ardından beslenme şekillerinin bal ve polen tüketimine döndüğü belirtiliyor.
Arı Sütü Üretimi
Kraliçe arı, işçi arılar ve erkek arıların depoladığı sütün alınma işleme olduğu söyleniyor ancak buradaki önemli olan kısım gözeneklerden toplanan bu ürünün alınması sonucunda bütün arıların ölüyor olmasıdır. Arı sütü üretiminde aşılama ve doğal yollar olmak üzere 2 tip yol izlenebiliyor. Doğal yöntemlerde İşçi arıların Kraliçeyi beslemelerine teşvik ediliyor. Aşılamada ise Kraliçe arının bölmesine işçi arı gözlerinden larvalar transfer edilmektedir.
Arı Sütü Üretiminde Eğitim
İşkur, Düzce Valiliği, Düzce İl Özel İdaresi, Düzce Üniversitesi ve Bölge Kaymakamlığı desteğiyle 2017 yılında Kayda Değer İstihdam Projesi ile bu sektör için eğitimler vererek girişimci adaylara yetki belgelerini vermişti. Eğitimin hemen ardından öğrencilere 2 adet arılı kovan hediye edilmiştir. Arı sütü üretimi ile ilgili olarak 2014 yılında Bitlis’te, 2015 yılında ise Muğla Büyük Şehir Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından Muğla Arı Yetiştiriciliği Birliği ile ortaklık yaparak uygulamalı eğitimler verilmiştir.
Belediyeler ve ilgili kooperatiflerle bağlantıya geçilerek İşkur, eğitim bilgilerine ulaşmak mümkündür. Günümüzde Üniversiteler konuya ilgi göstererek ilgili bölümler açarak mesleki eğitim ve öğretim olarak hizmet veriyorlar. Türkiye Kalkınma Vakfı eğitim ve destek alınabilen kuruluşlardan birsidir.
Arı Sütü Üretimine Türkiye Kalkınma Vakfı’nın Katkısı
Bu vakıf 1969 Yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Kırsal Küçük İşletmelerinin gelişmelerine katkıda bulunmak için Ankara Arıcılık Geliştirme Projesini, Türk ve Alman iş birliği yaparak hayata geçirmiştir. Yapılan Teknik İş Birliği Anlaşası, Almanya’dan sağlanan Teknik desteğin sayesinde iki ülke bir araya gelmekte. Bakanlar kurulunun kararı ile Entegre Arıcılık Projesi, Türkiye Kalkınma Vakfına verilmiştir. Vakfın önemli özelliklerinden olan arıcılık hakkında eğitim hizmetlerinin veriliyor olması aynı zamanda aracılık araç gereçlerinin İhtiyaçlarının karşılanmasında ve piyasada buluşturulması destek sağlıyor bu da arıcılık için büyük bir destektir.
Her yıl üreticilerine 30.000 adet ana arı ihtiyaçlarını karşılayan ve üretimdeki en önemli ihtiyaçlarından birini karşılamış olan Türkiye kalkınma vakfı, arı üreticilerinin ihtiyaçlarını bu yönde karşılamıştır. Vakıf tarafından çokça önemsenen Araştırma-Geliştirme faaliyetleri, 1996-2002 yılları arasında dar gelirli üreticiye Girişim Destek Fonu adı altında destek sağlamıştır.
IPARD Nedir?
Avrupa Birliği’ne bulunduğumuz başvuru sayesinde ülkemize belli başlı kriterler ve yardım yapılmıştır. Katılım Öncesi Mail Yardım Aracı, yani İPA 5 ilkeden oluşmaktadır. Bu ilkelerden birinin Kırsal Kalkınma Koşulu olduğu söylenmekte. 2007-2013 yıllarında ülkemize saplanan mail yardımlarından ile 42 ilimiz faydalanabilmiştir. Arıcılık IPARD programlarından faydalanılan sektörlerden biridir.
Arıcılığın Geleceği
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Kalkınmayı destekleyen kurumlar iş birliği ile 11 Bin projeye 3 Milyar bağış verilmiş ve bu bağışlar 7 Milyar civarında yatırıma sebep olmuştur. Arıcılık olmadan sağlıklı küresel beslenme söz konusu olamayacağından, iklim özelliklerinin değişmemeli bunun için çevrenin hasar görmesini engellemek küresel bir sorumluluk olarak görülmekle birlikte, ortak uğraşlar tüm ülkeler tarafından Ulusal ve Uluslararası platformlarda gösteriliyor.
Türkiye üretilen Arı sütünün en kalitelisi ürün olduğu söylenmekte ancak, toptan fiyatlarının 2016 yılında 5 Bin Türk Lirası civarlarında olduğu ve kilosunun 20 Bin Türk Lirası satışa verildiği dile getirilmekte. Sahte ürünler konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi ve sürekli dikkat etmesi gerekmekte.
Arı Sütü İhracatı
Türkiye dünyanın 2. en büyük bal üreticisi konumundadır. Küresel bal pazarları 3 Milyar Dolardır. Türkiye’nin pazardaki payı yüzde 1,1 olarak verilmiştir. Küresel pazarda daha çok söz sahibi olabilmek için bal ihracatının katlanarak küresel pazarda Arı Zehri ve Arı Sütü üretiminin artması gerekir. Türkiye’nin bal pazar hacminin tam fiyatı henüz verilmemesine rağmen 500 Milyon Türk Lirası olarak açıklanan bu organize satışlar ¼’lik kısmı olarak sunuldu. Ayrıca büyük bir kısmı henüz kayıt dışı olduğu söyleniyor. Arıcılık sektöründeki faaliyeti gösteren firmalar sağlıklı bir şekilde büyümelerini gerçekleştirmiştir.