Araçlarda yalıtımın önemi hakkında konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Öncelikle, günümüzde kullanılmakta olan tüm otomobillerin çoğu kısmında yalıtım malzemesi bulunmaktadır. Ancak bunun yeterli olup olmadığı elbette bir tartışma konusu. Bugün sizlerle bu konu hakkında biraz konuşacağız.
Araçlarda Yalıtım
Araçlarda yalıtım, son derece önemlidir. Uzun yolda, yağmurlu havalarda ve ses geçirgenliği konusunda yalıtım malzemesi kullanılmaktadır. Aynı zamanda fabrikasyon yalıtım yeterli olmadığında bunu sonradan da yapabiliyorsunuz. Aradaki farkı daha net görmek istiyorsanız eğer, youtube de yalıtım yapan kişilerin öncesi ve sonrası videolarını izleyebilir, aynı zamanda fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Dilerseniz şimdi sözü daha fazla uzatmadan, yalıtım hakkında konuşacağımız yazımızı incelemeye başlayalım.
Ses Yalıtımı
Normal koruma yalıtımı ile ses yalıtımı arasında büyük bir fark var. Özellikle hızlı ve yüksek beygirli bir araç kullanıyorsanız, ses yalıtımı da son derece önemlidir. Fabrikasyon olarak çamurluk içlerinde ve aracın alt kısmında yalıtım bulunur ancak bu yeterli olmamaktadır. Uzun yolda belirli bir hıza çıkıldıktan sonra aracın altından gelen ses, sizi bir noktada rahatsız etmeye başlayacaktır. Bunun önlenmesi için ise, kaliteli ve ultra güçlü ses yalıtım malzemeleri bulunmakta.
Bunu ister kendiniz uygulayabilir, istersenizde profesyonel kişilerin yapmasını tercih edebilirsiniz. Ayrıca sadece aracın alt kısmına değil, ses yalıtımını elinizin ulaşabildiği her noktaya rahatlıkla yapabilirsiniz. Faydasını ise yola çıktığınız zaman daha iyi anlayacaksınız.
Otomobil tutkunu youtube kanalları, bazı araçlarına ses yalıtımı yaparken aynı zamanda bunun yapım aşamasını da paylaşmaktadır. Sizlerde bu videoları takip ederek, neyi nasıl yapmanız gerektiğini daha iyi görebilirsiniz. Aracın en arka kısmından, göğüs kısmına kadar yalıtım yapan ve aşırı derecede sesi kesen, daha doğrusu bunu başaran birçok kişi bulunmakta.
Alt Yalıtım
Her aracın aslında belirli bir yaşam ömrü vardır. Araçlarda yalıtım bu konu da çok önemli diyebiliriz. Buna kimse inanmasa da bizler böyle olduğunu düşünüyoruz. Bu yaşam ömrü sonrasında araçlar çürümeye başlar ve özellikle de alt taban sacının olduğu kısımlardan başlar. Günümüzde hala 30-40 senelik araçlar kullanılmakta ve genellikle hepsinin sonradan tamir olduğunu, restore edildiğini görebiliyoruz.
Bu restore sonrasında ise, araçların önce taban kısmı yenileniyor, sonrasında ise pütür adı verilen madde tabanca yardımı ile komple arabanın altına sıkılıyor. Bunun sebebi ise, yalıtım ve koruma. Pütür kalın ve koyu bir malzemedir. Kalın oluşundan ötürü ses ve ısı yalıtımı sağlar, yoğun bir madde olup yapıştığı için ise çürümeyi engeller. Araçların normal halinde de pütür bulunmaktadır ancak tüm detaylarda yada her noktada sıkılmamaktadır. Fabrikanın standart ölçülerine göre sıkılan pütürler, belirli bir zaman sonra birçok yol durumundan ötürü aşınmaya ve bozulmaya başlar.
Sizler bunu sonradan düzeltebilir ve komple yeniden pütür atmaya başlayabilirsiniz. Sonucunda ise hem aracın içten müdahalesi, hem de dıştan müdahalesi sonucu sağlam ve dayanıklı bir şekilde yalıtım oluşturmuş olacaksınız.
Yukarıda bahsetmek istediğimiz şey araçların yalıtımı konusunda sağladığı faydalardır. Sizlerde, bazı noktalarda aracınızın yalıtımından şikayetçi oluyorsanız, eminiz ki bu makalemiz sizlerin işine oldukça yarayacaktır. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.