Araba neden hararet yapar sorusunun cevabını araştırmak için makalemizi ziyaret ettiyseniz ya bu sorunla siz karşılaştınız ya da bir tanıdığınızın başına geldi. Genellikle aynı şeylerden dolayı yaşanılan hararet yapma sorunu, erken fark edilip önlem alınmadığı sürece ciddi motor arızalarına ve haliyle de masrafa yol açmaktadır.
Araç Motoru Neden Hararet Yapar?
Araba neden hararet yapar sorusuna vereceğimiz ilk cevap araç motorudur. Genellikle sürücülerin yaz aylarında daha çok karşılaştığı sorunlardan biri hararetdir. Hararet demek bir şeyin çok fazla ısınması ve devamında arıza yapması demektir. Yaz aylarında hararet yapan araç sayısının bir hayli arttığını biliyoruz. Motor işlevini yerine getirirken pek çok noktada enerji sarf ettiği için motor aşırı ısınabiliyor. Eğer soğutma sistemlerinde bakımsızlık ve eksiklikler varsa motorun hararet yapma olasılığı daha çok artmaya başlıyor.
Araçların hararet yapma sebeplerini şu şekilde açıklayabiliriz; Motor ilk çalıştırıldığı andan durdurulduğu ana kadar geçen süre içerisinde bir çok hareket eyleminde bulunur. Bu eylemler sırasında motor aşırı enerji ve efor sarf ettiği için ısınmaya başlar. Ayrıca yaz aylarında bu ısınmanın daha çok olduğu motor kısmında mühendisler bir dizi çalışmalarda bulunmuş ve sıcaklık derecesinin artışına göre soğutma sistemleri geliştirmiştir.
Elbette bu soğutma sistemleri de birer mekanizma olduğu için gerekli bakımlar yapılmadığı taktirde yine hararet ve motor arızası gibi durumlarla karşılaşma olasılığı bir hayli artmaktadır. Peki mühendisler tarafından geliştirilen bu soğutma sistemleri hangi parçalardan oluşmaktadır? Sorumuzun cevabı için devam edebiliriz.
Araçlarda Soğutma Sistemi Parçaları
Araba neden hararet yapar sorusunun ikinci kısmı soğutma sistemidir. Motor çok ısındığı sürece aracın mekanik parçalarına zarar vermeye devam eder. Bu yüzden ciddi arızalar ve masraflarla karşılaşmamak için soğutma sistemlerine ihtiyaç duyarız. Bu soğutma sistemlerini aşağıda sizler için sıraladık.
Soğutma sıvısı
Araba neden hararet yapar sorusunun diğer maddesi ise soğutma sıvısıdır. Motorlu araçların tamamından sıvılar ve yağlar çok önemli bir yer almaktadır. Hararet yapmasını önlemek için ve motorun korunmasında yardımcı olan asıl sistemimizden biri soğutma sıvısıdır. Soğutma sıvısı düzenli olarak kontrol edilmeli ve eksildiği zaman tamamlanması gereklidir.
Soğutma pompası
Araba neden hararet yapar sorusuna vereceğimiz diğer bir cevap ise soğutma pompasıdır. Soğutma sıvısının döngüsünü yerine getiren mekanizmadır. Eğer bu mekanizma arıza yaparsa soğutma sıvısı işlevini yerine getiremez ve motor ısısı artmaya başlar. Soğutma sıvısını bir döngü halinde çalıştırmaya yarayan ve gerekli yerlere ileten bu pompanın gerekli yerlerde kontrol edilmesi ve arıza yapma ihtimali olduğunda yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Radyatör
Araba neden hararet yapar sorusuna vereceğimiz son cevap ise radyatördür. Soğutma sıvısını sıcaktan koruyan ve soğukluğunu dengede tutan mekanizmadır. Dışarıdan gelen pislik ve tortulu havanın içeri ulaşmasını engellemesinin yanında, suyun soğuk kalmasına ve motorun hararet yapmasına engel olan önemli bir parça diyebiliriz. Radyatör arızası ise sıvının işlevini yerine getirememesine ve akabinde motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.
Motor Neden Hararet Yapar?
Öncelikle bu sorunun cevabını arayanlardan biriyseniz eğer, kolay bir şekilde yanıtlara ulaşabilmeniz adına sizler için aşağıda sıraladığımız maddelere göz atabilirsiniz.
Soğutma Ekipmanı Sorunları
- Genellikle hararet yapan araçlardaki sorunlar soğutma sistemlerinde oluşan bir sıkıntıdan kaynaklanmaktadır. Soğutma mekanizmasının kontrolleri iyi yapılmadığı taktirde arızalarla karşılaşabilir ve ciddi masrafların altına girebilirsiniz.
- Soğutma suyunun yetersiz olması motorun hararet yapma riskini oldukça arttırmaktadır. Sıvının ‘’ motor soğukken ‘’ haznesine bakılmalı ve eğer eksikse kapağının açılıp eksik suyun tamamlanması gerekmektedir.
- Soğutma fanı eğer görevini tam anlamıyla yerine getiremiyorsa muhtemelen tesisatında bir sıkıntı vardır. Elektrik tesisatı kontrol edilmeli ve arıza giderilmelidir. Aksi halde özellikle de şehir içinde motorunuz hararet yapabilir.
- Devirdaim pompası yeterli sıvıyı yeterli derecede motor içine döngü yapmazsa motor kendini yeterince soğutamaz ve aşırı bir şekilde ısınmaya başlar. Düzenli olarak devirdaim pompasını kontrol edebilir ve eğer arıza yaparsa yenisini alarak sorunu çözebilirsiniz.
- Soğutma tesisatındaki hortumları ara ara kontrol edebilirsiniz. Böylelikle eğer bir kaçak ya da sızıntı varsa soğutma sisteminiz düzgün çalışmaz ve soğutma sıvınızın seviyesi devamlı olarak eksilmeye devam eder.
Aracınızın hararet yapması sadece mekaniksel hatalardan dolayı kaynaklanmaz. Eğer siz aracınızın motorunu çok zorlar ve zamansız vites atarsanız, motor aşırı tepkime ve enerji sarfiyatından ötürü hararet yapabilir.
Motor Hararet Yaparsa Ne Yapmalıyız?
Aracınızın harareti yükseldiğinde anında durup aracı stop etmek tamamen yanlıştır. Bunu sakın yapmayın, motor sıcaklık seviyesi yüksekken bunu yapmanız halinde motor parçaları birbirine yapışabilir ve ciddi bir masraf açabilir. Böyle bir durumda aracınızla hareket halindeyseniz eğer, yavaşça aracı durdurmalı ve rolantide çalışmasına izin vermelisiniz. Ayrıca aracın kaloriferini açmanızda motor sıcaklık seviyesinin düşmesine yardımcı olacaktır.