Anne ve bebek için ten tene temasın önemi büyüktür. Doğumdan sonraki ilk 15 ila 45 dakika arasında annede pozitif duygular yayan oksitosin hormonu seviyesinde artış görülür. Bu süreçte bebek çıplak olarak annenin çıplak tenine (özellikle göğüs bölgesine) teması sağlanırsa, birçok yönden avantaj sağlar. Anne ve bebek bu temas sayesinde birbirinin kokusunu alır ve gevşer. Bununla birlikte annede oksitosin seviyesi daha da artar ve süt artışına sebep olur. Bebek, annenin kalp atışını ve teninin sıcaklığını hissederek ağlaması azalırken uykuya dalması kolaylaşır.
Ten Tene Temas Nedir
Anne ve bebek için ten tene temas, bebek doğduktan hemen sonra kurulanır ve annenin çıplak göğsü üzerine bırakılır. Her ikisinin de üstü sıcak bir çarşaf veya battaniye ile örtülür ve en az bir saat ya da ilk emme sonuna dek bu şekilde tutulur.
Ten Tene Temasın Bebek Açısından Avantajları
Anne ve bebek için ten tene temasın, bebek açısından avantajlarını inceleyelim.
- Doğumdan hemen sonra anneye temas ettirilen bebek daha az ağlar.
- Annenin teninin sıcaklığı sayesinde yenidoğan bebeğin ten sıcaklığı da düzene girer.
- Sağlıklı emzirmenin başlangıcı gerçekleşir. Doğumdan hemen sonra annenin göğsüne temas ettirilen bebek, hem koklama hem yalama yoluyla annenin meme ucunu bulup kendiliğinden emmeye başlar.
- Bebeğin stres seviyesinde düşüş görülür.
- Bebeğin büyüme ve gelişimi hızlandığı için yoğun bakım ünitesinde kalma süresi azalır.
Ten Tene Temasın Anne Açısından Avantajları
Anne ve bebek için ten tene temasın, anne açısından avantajlarını inceleyelim.
- Ten tene temas sayesinde anne daha pozitif bir emzirme sağlar.
- Anne sütü üretimi daha sağlıklı hale gelir.
- Doğum sonrası depresyon riski azalır.
- Oksitosin hormonunun erken salgılanması sebebiyle doğum sonrası kanama riskinde azalma görülür.
Anne Ve Bebek İçin Ten Teması Ne Kadar Sürer
Doğum yapılan hastanelerin yenidoğan politikalarına bağlı olarak süre de değişim görülebilir. Genel olarak bir saat veya daha uzun bir zaman verilmektedir. Doğumdan sonra bebek ve anne için gerekli bakımların yapılması ardından, doğumhaneden kalacakları odaya götürülürken de ten tene temas devam edebilir. Bir süre sonra odada emzirme gerçekleşir. Önemli olan nokta, annenin çıplak göğsü ile bebeğin ten tene teması olabildiğinde uzun tutulmasıdır.
Baba Ve Bebek İçin Ten Tene Temas
Baba ve bebek arasındaki ten tene temasta önem taşımaktadır. Bebeğin, babanın çıplak göğsüyle mümkün olduğunda temas ettirilmesi, bebek ile baba arasındaki bağın gelişip güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda bebeğin duygusal gelişimi açısından da önem taşır.