Amazon’dan satış yaparak Nasıl Para kazanılır sorusu ile yıllardır karşılaşmaktayız. Sanırım tecrübelerimi artık sizinle paylaşmalıyım diye düşünüyorum. 2008 yıllarında üniversite öğrencisi olduğum zaman Amazon üzerinden satış yapmaya başladım. 2015’in Ekim ayında tam zamanlı olarak çalıştığım iş yerimden ayrılarak bu işe başladım ve daha çok kazanmaya başladım. O zamandan bu zamana kadar bütün vaktimi amazon üzerinde harcamaktayım.
Bu süre zarfında Amazon’da satış yapmak adına birçok bilgi edindim. Hatta 2018 ve 2019 yılları arasında amazon üzerinden 1 Milyon$ değerinde satış rakamına ulaştım. Bu makalemde sizlere amazon üzerinden nasıl satış yapılır bundan bahsedeceğim. Çoğu sitede kişiler tarafından belirli bir ücret karşılığında satılan bu bilgileri, sizlere ücretsiz olarak vereceğim. Aklınıza takılan sorularınızı ya da merak ettiklerinizi alt kısımda yorum yaparak bana ulaştırabilirsiniz.
Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?
Öncelikle Amazon’da satış yapmak için neler yapmanız gerek en başta bunlardan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere Amazon dünya üzerinde en büyük e-ticaret platformu olarak geçmektedir. Apple’ın arkasından gelerek 1 trilyon Dolar’a ulaşan hacmi ile apple sonrası ikinci gelen bir şirket konumunda bulunmakla beraber Amazon’un kurucusu olan Jeff Bezos dünyanın en zengin insanları arasında yer almaktadır.
Amazon’da ödemeniz gereken aylık sabit fiyat olan (Amerika için 39.99 $) karşılığında ürünlerinizi dünya üzerinde milyonlarca kişiye ulaştırabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki fotoğrafa bakarak sizlere bir inceleme gösterebilirim. Burada Amazon platformu üzerinde ROLANDA adlı bir şirketin, kişinin satış yaptığı gösterilmekte. Amazon’da satış yaptığınız esnada 3. Şahıs olarak (third party seller) adlandırılırsınız. Müşteri bir ürünü sipariş ettiği zaman (ROLANDA) olarak görülmeye devam edersiniz.
Fulfilled by Amazon ifadesini gördüğünüz zaman almak istediğiniz ürünün kargolanmasının Amazon tarafından yapılacağı anlaşılmaktadır. Sağ kısımda bulunan “Other Sellers on Amazon” yani (diğer satıcılar) ifadesi ise aynı ürünü satışa koyan kişileri göstermektedir. Satıcıların bulunduğu kısımda Amazon.com’un olmadığı fark etmişsinizdir. Çoğu üründe esas satıcı Amazon’dur. Genel olarak şunu söyleyebiliriz, eğer bir ürünün satıcı listesinde Amazon’un adı yoksa, Rolanda gibi yani şahısların satış yaptığı anlaşılmaktadır. Ama insanlar bir şey satın almak istediklerinde, başka şirketlerle muhatap olmak yerine, Amazonu tercih ederler.
Amazon’da satış yapmak istediğiniz zaman satmak istediğiniz ürününüz ya satın alma kutucuğu (buy box) ya da sağdaki diğer satıcıların olduğu kısımda yer almaktadır. Genel olarak diğer satıcılar kısmında sadece 3 isim yer almaktadır. 3’ten daha fazla satıcı varsa, müşteri bakmak istediği ürünün linkine tıklayarak bütün satıcıları görebilir.
Yukarıda bulunan görselde Catan isimli oyunu baz alırsak aynı ürünü satışa koymuş 81 kişinin olduğunu görüyoruz. Ancak Amazon’da satış yapmak isteyenlerin karşısına çıkan temel kural, müşterinin sizin ürününüzün linkine tıklamasıdır. Buradaki algoritma tam olarak anlaşılamasa da belirlediğiniz fiyat, feedback dereceniz ve gönderim türünüz en etkili 3 faktör olacaktır.
Gönderi yöntemi dediğimiz (fulfillment method) Amazon’dan en yüksek verimi almak için çok önemli bir faktördür. Fulfillment by Amazon olduğunda yani kısaca, Amazon güvencesini tamamen arkanıza aldığınızda, satış konusunda ve tercih edilme konusunda daha avantajlı olacaksınız. Fulfillment by Amazon (FBA), Amazon’da satış yapmanın en pratik ve ideal yoludur, bunu söylemiştik. Şimdi FBA’nın ne olduğu hakkında gelin size bilgiler verelim. Sırası ile anlatacak olursak başlıca şu şekildedir;
- İlk olarak Amazon’da satmak istediğiniz ürünü buluyorsunuz.
- Bu ürününüzü Amazon üzerinde satışa koyuyorsunuz. Ürün için belirlemek istediğiniz fiyatı yazmayı unutmayın.
- Ürününüzü Amazon’un büyük depolarına kargolamak için hazırlıyorsunuz.
- İstediğiniz taktirde bir kargo paketinin içinde birden çok ürün gönderebilirsiniz. Ürünlerinizi depoya kargoladıktan sonra, asıl amacınız bu noktadan sonra ürünleri Amazon’un deposuna sağ salim ulaştırmak. Paketleme konusunda aşırı özenmenize gerek yok. Zaten Amazon sizin adınıza gerekli önemi göstererek paketleme yapacaktır.
- Eğer 20 tane ürün satmak istiyorsanız, aynı kutuya ya da poşete koyarak Amazon’un deposuna gönderebilirsiniz.
Bu noktada size düşen iş bitti sayılır. Bundan sonraki işlerin geneli sizleri ilgilendirmemektedir.
Depoya Giden Ürünler Hangi İşlemlerden Geçer?
Şimdi depoya gönderdiğiniz ürünlerin nasıl bir işlemden geçtiğini tek tek inceleyelim.
- Öncelikle göndermiş olduğunuz ürünler tek tek onaylanır, ürünleriniz kargolama ve taşıma sırasında zarar görmüş mü görmemiş mi kontrolden geçer.
- Ürünleriniz onaylandıktan sonra, site üzerinde o ürününüzün aktive edilme işlemi gerçekleşir. Bu da artık ilana koyduğunuz ürünün onaylı bir şekilde satışa sunulmasına imkan sağlar.
- Ürünleriniz herhangi biri tarafından sipariş edilene kadar depoda güvenli bir şekilde bekletilir.
- Müşterinizin ürünü sipariş ettiği zaman, amazon çalışanı ürünü güvenli bir şekilde kargolar ve teslimata hazır hale getirir.
- Ürününüz kargolandıktan sonra, ürün fiyatı hesabınıza yansıtılır. Burada Amazon kendi adına düşen kesintiyi yapmaktadır. Ürünleriniz her satıldığında size haber verme amaçlı e-mailler gönderilir.
- 2 haftada bir paranız banka hesabınıza yatırılır.
Kısa bir özet yapacak olursak, sizin yapmanız gereken şey ürünü bulup, amazonda kargolamak ve satışa sunmaktır. Geriye kalan bütün süreçlerde amazon sizin adınıza ilgilenmektedir.