Algoritma nedir sorusu son zamanlarda yazılımın artması ile beraber pek çok yazılımcı tarafından merak edilmektedir. Çoğu zaman matematik ve bilgisayarla ilgili olan bu algoritma kavramını hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Şöyle ki, bir matematik sorusu çözerken ne kadar ihtiyacımız varsa daha pek çok alanda ihtiyacımız bulunur. örneğin yemek yaparken de ihtiyacımız vardır. Bu örnekleri daha da artırabilirsiniz, mesela notlarımızı hesaplarken de yararlanabiliriz.
Şimdi hep beraber bu algoritma kavramının detaylarını inceleyelim. Bir işin en güzel ve doğru şekilde yapılması için izlenmesi gereken adımların tümüne algoritma denir. Yani bir sorunun adım adım çözümlenmesidir. Genel olarak bir başlangıcı ve bir de bitiş durumu vardır. Bu düzenle çözülmeye çalışılan sorunlar, adımlar izlenerek en doğru olan çözüme kavuşur.
Algoritma Ne İşe Yarar?
Hayatımızın her noktasında algoritmayla karşılaşmamız mümkündür. Bunun sebebi ise problemleri çözerken algoritmanın yöntemine başvurmamızdır. Algoritmanın 3 bölümü vardır;
- Giriş kısmı,
- Verilerin işlenmesi ve sonuca ulaşılması,
- Sonuca varılan kısım,
Algoritmanın başlıca bölümleri bu şekildedir.
Algoritma İle Programlamanın İlişkisi
Problem çözerken en sık başvurulan yöntem programlamadır. Karışık olmamalı, daha anlaşılır olmalıdır. Bu sebeple programlamaların kullandığı diller ile ilişkilendirilir. Programlama dilleriyle bilgisayarlara geçirilir. Günlük hayatımızda en sık kullandığımız sosyal medya uygulamalarında bile algoritma vardır. Bu algoritmalar belirli zamanlarda güncellenir ve daha da genişler.
Algoritmalar Bize Ne Gibi Avantaj Sağlar?
Bahsettiğimiz bu algoritmalar programlama yaparken fazlasıyla işimizi kolaylaştırır. Algoritmayla adımlar sırasıyla yazılır ve karışıklığın önüne geçilmiş olur. Bu sebeple program yazarken de işlemlerimizi kısa zamanda halledebiliriz. Ayrıca programda değişiklikler yapmak istediğimiz zaman kullanarak kolayca değişiklik yapabiliriz.
Sıkıştırma Algoritma Nedir?
Bilgisayarlarımızda saklamak istediğimiz fotoğraf, ses ya da video gibi dosyaları orijinalinden farksız olacak şekilde hafızada daha az yer doldurmasını sağlayan algoritmalardır. Kayıplı ve kayıpsız diye iki türden oluşur.
Genetik Algoritma Nedir?
Problem çözerken yaptığımız işlemleri bilgisayarda taklit eden algoritmalardır. Tek çözümle değil birden fazla çözüm sunabilirler. Bundan dolayı tek bir çözüme odaklanmak yerine, en doğru çözümü bulmamıza yardımcı olurlar.
Sıralama Algoritma Nedir?
Bu algoritmalar karmaşık haldeki verilerin düzene girmesinde yardımcı olur. Bu düzen sayesinde aradığımız dosyayı vakit kaybetmeden bulabiliriz. Hem düzen açısından, hem de vakit açısından büyük avantaj sunmaktadır.
Kök Bulan Algoritma Nedir?
Bir arama yaparken sadece kelimeyle yetinmeyip, o kelimenin köküne kadar arama yapan algoritmalardır.
Kripto Algoritma Nedir?
Sizin verilerinizi farklı yöntemler kullanarak verilerinize ulaşmak isteyenleri engelleyen algoritmalardır.
Arama Algoritma Nedir?
Anahtar kelimeyle aranan verilerin bulunmasını sağlayan algoritmalardır. Bu seçenek genelde, büyük verilere ulaşmak isterken bize oldukça kolaylık sağlar.
Nasıl Algoritma Oluşturabiliriz?
Bir program seçerek, algoritma oluşturmaya başlayabilirsiniz. Problemi çözmek için karşılaşabileceğimiz tüm durumları incelemeliyiz. Sonrasında bulduğumuz çözümler içinde en iyisini seçmeliyiz. Yaptığımız her adımı numaralar halinde listelemeliyiz. Bu numaralandırma işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Değişken
Bulduğumuz değerleri program aktif olduktan sonra değerlerin atanmış olduğu veri tutuculardır.
Tanımlayıcı
Programı oluşturan kişi tarafından program içerisindeki değişkenleri, özel tipleri ve sabitleri isimlendirmek için kullanılan sözcüklerdir.
Döngü
Belli bir işlem satırını, yine belli bir koşula bağlayıp tekrarlayan terimdir.
Sayaç
Yapılan bazı işlemlerin belirlenen sayıda yapılması demektir.
Sabit
Bu programlamalarda değişmeyen verilerdir. Algoritma terimleri bu şekilde olup sizlere birkaç örnekle detaylandıralım;
1. Örnek
Bir üniversite öğrencisinin aldığı notların beşlik sistem üzerinde nasıl göründüğünü inceleyelim. İlk önce öğrencinin vize ve final notlarını girmesi gerekmektedir. Sonra ise vize ve final notlarının ortalamaları alınır. Daha sonra ortalamasına bakarak bu öğrencinin notalarıyla hangi aralıklarda olduğunu bulabiliriz.
- Başla,
- Vize notlarını oku,
- Final notlarını oku,
- Vize+Final=Toplam,
- Toplam/2=Ortalama,
- Ortalama 85 ve 85+ ise Not:5,
- Ortalama 75 ve 75+ ise Not:4,
- Ortalama 65 ve 65+ ise Not:3,
- Ortalama 55 ve 55+ ise Not:2,
- Ortalama=0 ise Not:1,
- Notları yaz,
- Bitir,
2. Örnek
Klavyenizden 2 farklı sayının ortalaması ile ilgili bir örnek inceleyelim. Algoritma da doğru sonuç bulmak için adımları dikkatli takip etmeliyiz. Başlangıç olarak 2 sayı seçmeliyiz. Sonrasında sayıları toplamalıyız. Son adım olarak da bulduğumuz toplamı ikiye bölüp ortalamasını almalıyız.
- Başla,
- İlk seçilen sayı okunur (x),
- İkinci seçilen sayı okunur (y),
- x+y=Toplam,
- Toplam/2=Ortalama,
- Bitir,
Bu yazımızda algoritma terimi ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırıp, paylaştık. Böylece sizde algoritma yöntemiyle bir çok sorununuza çözümler oluşturabilir, oluşturduğunuz en doğru çözümü seçebilirsiniz.