Genel sağlık sigortası borcu olan kişiler öncelikle bu testi yaptırabilmek için araştırmaya girmelidir. Bu testin yaptırılmasının en büyük sebeplerinden biri, eğer yeterli gelire sahip değilseniz borçlarınızın tamamen siliniyor olmasıdır. Bu yazımızda, öğrenciler, ev hanımları, çalışmayan kişiler için bu bilgilere yer verdik.
Gelir Testi Nasıl Yapılır?
Sosyal devlet anlayışı vatandaşlarının refah düzeyinin yüksek olmasından, temel ihtiyaçların temin edilmesine kadar olan bütün süreçlerde yanında olmayı gerektiren bir anlayıştır. Bu sürede 2006 yılında Genel Sağlık Sigortası kavramı ortaya çıkarıldı.
Bu kanun kişi hangi mesleği yaparsa yapsın yatırdığı prim üzerinden ücretsiz bir şekilde sağlık üzerine hizmet almasını sağlamak için faaliyet göstermeye başladı. Bu kanun bütün vatandaşları kapsadığı için işsiz, çalışan, çalışmayan kim varsa içinde barındırmaktadır. Bundan dolayı bu testin yapılmasının önemi artmıştır. Devlet durumu olmayan insanlara bu hizmeti sunmaya devam etmek için böyle bir sistem geliştirmiştir.
GSS Gelir Testi Nedir?
Genel Sağlık Sigortasının kısaltılmış haline GSS adını vermekteyiz. Genel Sağlık Sigortası, Bu sistem 2000’li yıllarda vatandaşların daha rahat ve uygun bir şekilde sağlık hizmeti almalarını sağlamak için kurulmuştur. Sistem içerisinde bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının katılımı mecbur kılınmıştır. Çıkartılan kanuna göre GSS’nin hizmetlerinden yararlanmak için halk belirlenen düzeyde primlerini ödemek zorundadır. Bu primleri ödeme imkanı olmayan vatandaşlar için devlet bunu ödeyerek sürekliliği devam ettirmektedir.
Devletin, primlerini ödeyemeyen vatandaşlar için hazırlamış olduğu bir yöntem vardır. GSS gelir testi, bireyin bu hizmetlerden yararlanmak için ödemesi gereken primi ödeyememesini devlete ispatlaması gerektiği üzere kurulmuş bir sistemdir. Bunun sayesinde devlet, durumu olmayan insanları daha kolay bir şekilde tespit edebilmektedir.
Gelir Testi Nasıl Hesaplanır?
Bu sorunun iki cevabı vardır. Vatandaşların çoğu bu konunun ilgileneni Sosyal Güvenlik Kurumu olarak düşündüğü için oraya gitmektedir. Bu, testi yaptırmanın bir yolu olsa da diğer seçeneğe göre daha zordur. Sosyal Sigorta Kurumu’na giden vatandaşlarımız bu testi yaptırabilmek için bazı hususları yerine getirmelidir.
Bunlardan bazıları testi yaptırmak isteyen kişinin, bizzat müracaat etmesi. Bir diğeri ise testi yaptırmak isteyen kişinin yanında 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanının bulunması gerektiğidir. Tüm şartlar sağlandıktan sonra SSK’nın test sonucunu açıklamasını beklemek gerekir. Bu normalden daha uzun sürebilir. GSS testi yaptırmak isteyen vatandaşlar E-devlet üzerinden de başvuruda bulunabilir.
E-Devlet Gelir Testi
Gelir testi yaptırmak isteyen ve durumu olmayan vatandaşlar için bu hizmet çok büyük bir nimettir. Devlet bu primleri ödeyemeyen vatandaşlar için kendisi ödeme yapmaktadır. Tam da bundan dolayı bu kişilerin devlet tarafından eksiksiz bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. İşte bu yüzden bu testi yaptırmak zorunlu kılınmıştır. Gelir testi yaptırmanın en basit yolu şüphesiz e-devlet sisteminden yapılan başvurudur. E-devlet sisteminde Aile ve Sosyal Güvenlik Kurumu kısmından başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir Testi Hesaplama Formülü
Gelir testi yaptırılması bu uygulamanın başlamasından itibaren tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına mecbur kılınmıştır. Bunun belli başlı sebepleri vardır. Vatandaşın gelir düzeyini ölçüp bu doğrultuda prim düzeyini belirlemek. İkinci sebep ise çalışmayan ve gelir düzeyi olmayan vatandaşların belirlenip devlet desteğinden faydalanmalarını sağlamaktır. Bu testte dikkate alınan faktörler şu şekilde sıralanmıştır;
- Kişinin sürekli almakta olduğu maaş, günlük, harç gibi ücretlerin 1/12’si,
- Aile fertlerinin oturmuş olduğu ve sahip oldukları konutun rahiç bedelinin 1/240 ‘ı,
- Herhangi bir konuttan kira alıyorsa onun 1/120 ‘si,
- Eğer diğer konutlardan kira geliri gelmiyorsa ya da elde edilen kira miktarı gösterilmemişse bu konut yada konutların rayiç bedelinin 1/240 ‘ı,
- Aile bireylerinin sahip oldukları arsa gibi mülkiyetlerin rayiç bedelinin 1/240 ‘ı,
- Bu mülklerden hepsinden elde edilen kira geliri varsa bu gelirin toplamı,
- Aile bireylerine ait araçların kasko bedelinin 1/120 ‘si,
- Aile bireylerinden birinin dahi olsa büyükbaş ve küçükbaş hayvanları varsa bu hayvanlardan elde edilen gelirin toplamı ,
- Devlet tarafından düzenli olarak verilen burs gibi ödemelerin toplamı,
- Yukarıda bahsettiğimiz bütün gelirlerin genel toplamı,
Tüm bu değerler hesaplanıp ölçülerek kişinin düzenli olarak ödemek zorunda olduğu prim miktarı hesaplanmaktadır.
Gelir Testi Sorgulama
GSS gelir testi başvurunuzu yaptıktan sonra e-devlet üzerinden yaptığınız başvuruyu sorgulayabilirsiniz. Gelir testi yaptırmak zorunlu bir husus olduğu için testinizin sonucunu kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.
Gelir Testi Sonucu Öğrenme
Gelir testi yaptıran vatandaşların bunu iki farklı şekilde yapabileceklerini açıklamıştık. Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek testi yaptıran kişiler, başvuru yaptıkları kuruma tekrar giderek sonuçlarını oradan öğrenebilirler. Online olarak testi yaptıran kişiler e-devlet üzerinden sonuçlarını kontrol edebilirler. Testinizin sonucuna göre ödemek zorunda olduğunuz prim tutarını yada ödemenize gerek kalıp kalmadığını buradan öğrenebilirsiniz.
Gelir Testi Yaptırmazsak Ne Olur?
Sosyal Güvenlik Kurumunun son yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 10 milyon 541 bin vatandaşın GSS prim borcu bulunmaktadır. Sayının fazla oluşundan anlaşılacağı üzere çoğu kişinin borcunun olduğundan bile haberi yoktur. Gelir testine girmek işte bu sebepten dolayı çok önemlidir. Gelir testi yaptırmamanız sonucunda farkında olmadan devlete borçlanmış durumda oluyorsunuz.