Günümüz teknolojisinin hızla büyümesinden ötürü teknolojik aletlerden beklentilerimiz daha da artmaktadır. Elektronik bir cihaz alacağımız zaman en büyük beklentimiz hızı ve performansı olmaktadır.
SSD Nedir?
Verilerinizi depolamak için kullandığımız bir cihazdır. SSD’nin açılımı Solid State Drive olarak bilinmektedir. Bunun sebebi sabit disklere göre daha avantajlı ve hızlı olmasıdır.
SSD İçeriği
SSD, verileri depolamak için yonga adını verdiğimiz parçalardır. Veriler NAND Flash adı verilen yongalarda saklanır ve RAM olarak adlandırdığımız donanımın hızıyla birleşerek performans artışı sağlamaktadır. Olası bir elektrik kesintisinde RAM içinde bulunan veriler bazen kaybolsa da içinde depolanmış veriler zarar görmemektedir. Bu da kullanıcılar için oldukça avantajlıdır. İçinde kullanılan yongalara SLC, MLC, TLC, QLC olmak üzere isimler verilmiştir ve alt grupta sıralanmıştır. Bu yongalarda depolanan verilerin sayısı arttıkça performansta düşüşler görebiliriz.
SLC
SLC’nin Single Level Cell’ olarak adlandırıldığını bilelim. Her hücresinde 1 bit veri depolayan SLC, bu yüzden diğer yongalardan daha az kapasiteye sahiptir. Bu dezavantajını nötrleyecek unsuru ise performansıdır. Aynı zamanda 1 bit veri saklıyor olsa da olası durumlarda veri kaybı yaşamanıza engel olmaktadır. SLC tipi SSD’ler fiyat açısından pahalı olduğundan dolayı genelde şirketler tarafından tercih edilmektedir.
MLC
MLC’nin Multi Level Cell olarak adlandırıldığını bilelim. Her hücresinde 2 veya 2 den fazla bit saklayabilir. Performansa bakacak olursak SLC’ye göre daha düşük olması dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
TLC
TLC’nin Triple Layer Cell olduğunu ve her hücrede 3 bit veri saklayabildiğini bilmeliyiz. Yaygın bir şekilde kullanılan bu modeli diğer alt modellere göre daha küçük kalmaktadır.
QLC
QLC olarak adlandırılan Quad Level Cell, her hücresinde 4 bit veri saklar. Böylece daha küçük bir alana daha büyük bir bilgi depolanabilmektedir.
Avantajları
- En önemli avantajlarından biriside sistemin mevcut hız performansını arttırdığı olarak bilinir.
- İşletim sisteminizin oldukça hızlı çalışmasını sağlar.
- Cihazlarınız yüksek performans ile çalışmaya başlar.
- HDD gibi mekanik parça ile dolu olmadığından gecikmeler yaşanmaz.
- Bütün verileri aynı hızda sonuçlandırabilir.
- Mekanik parçalarla dolu olmadığından daha sessizdir.
- Hareketli parçaları bulunmadığı için darbe ve sarsıntılardan etkilenmez, bu konuda HDD’ye göre fazla yararlar sağlamaktadır.
- Yüksek nem, fazla ısı gibi sorunlarda çalışmasını devam ettirir.
Dezavantajları
- En büyük dezavantajının kapasitelerinin sınırlı olması olarak değerlendirebiliriz.
- Fiyat pahalılığını unutmamak gerekir.
- Fakat avantajlarla dolu olduğundan dolayı alan pek çok kişi dezavantajlara çok fazla takılmazlar.
SSD’nin Takılı Olup Olmadığını Nasıl Anlayabiliriz ?
Bilgisayarınızda SSD’nin olduğunu kontrol etmeniz için ufak bir işlem gerekecektir. Öncelikle Bu Bilgisayar kısmına sağ tıklayarak Yönet seçeneğine dokunun. Sonrasında açılan ekranın sol kısmında Aygıt yöneticisine tıklayarak Disk Sürücüleri kısmına ulaşın. Altta göreceğiniz model bilgisini Google üzerinden aratarak olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Dizüstü Bilgisayar’da SSD
Dizüstü bilgisayarınızı SSD ile kullanmak istiyorsanız sisteminize uygun bir araştırmasına girmelisiniz. Aldıktan sonra ilk olarak sisteminizi komple yedekleyin ve bilgisayarınızı tamamı ile kapatın. Şarj kablosunu prizden çekin ve bataryayı çıkarın. Alt kısımda bulunan HDD’yi vidaları varsa vidalarıyla sökün. Vidaları söktükten hemen sonra HDD çerçevesini göreceksiniz. Sabit HDD’yi yerinden sökün. Yerinde duran çerçevenin içine takabilirsiniz. Son olarak bilgisayarınızı açın ve BİOS ekranından taktığınız zaman ana disk olarak seçin.
Masaüstü Bilgisayar
Masaüstü için SSD alacağınız zaman ilk olarak anakart üzerinden gerekli olan bilgilere tamamı ile erişmelisiniz. Aldıktan hemen sonra bilgisayarınızın ana kapağını sökün ve HDD bulunan yere ulaşın. HDD’yi yerinden çıkararak yeni aldığınız SDD yerine oturtun. Eğer 2,5 inç bir sürücünüz varsa direkt yerine takabilirsiniz. Fakat kasanın içinde 3.5 inç yer varsa dönüştürücü alarak takabilirsiniz. Yuvaya koyduktan sonra bilgisayarınızı açın ve BİOS ekranından ana sürücü olarak seçin.
SSD Fiyatları
Detaylı incelediğimiz yazımızın sonunda fiyat hakkında bilgi vermek isteriz. Fiyatlar, tercih ettiğiniz GB kısmında farklılık gösterebilir. 120 GB’lık SSD’ler şu aralar 180-200 TL arasında satılıyor. 240 GB’lık SSD’ler ise 260-300 TL gibi fiyatlarda satışa çıkmaktadır. Daha fazla alana sahip olmak isteyenler 500-600TL gibi fiyatlara bulabilirler.