Bilgisayarda bit’in ne olduğu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnsanlar geçmişten beri merak etmiş, icat bulmaya çalışmışlardır. Geçmiş zamanlarda bulunan bilgisayar, ateş kadar önemli bir buluştur. İşte bu yüzden bilgisayarların çalışma şekli her zaman merak edilmiştir. Bu yazımızda genellikle sorulan sorulara cevap vereceğiz.
Bilgisayarda Bit Nedir?
1 ya da 0 değeri alan bilgisayarların en küçük hücresidir. Bilgisayarda bit değerlerinin karşılığı donanımda gerilim olup olmamasıdır. İşlemcilerin içinde yer alan gerilim noktaları 1 olursa bu en büyük hücredir. Tersi ise 0’dır. Şifrelenerek saklanarak verilerin bu değerlerine “bit” denir. Hücrelerin sayısı arttıkça yapılacak olan işlemlerin hızı da artar.
Bilgisayarda Bit Nasıl Çalışır?
Bilgisayar yapılmasını istenen işlemleri hatasız ve en hızlı şekilde yapmak için vardır. Günlük hayatımızda bir çok nesne ile işlem yapmaktayız. Bilgisayarlar verileri saklamak için vardır. Aslında biz kelimelerle her şeyi aklımızda tutarken, bilgisayarlar 1 ve 0 yapılarıyla içinde saklar. Bilgisayarlarda kullanılan şifrelemelerinin ilkel ve güvenilir olduğunu unutmamalıyız.
Bilgisayarım Kaç Bit Nasıl Öğrenirim?
Donanıma, yapısına göre bilgisayarlar farklılık göstermektedir. Asıl konumuz olan bilgisayarlarda bit, bilgisayarların performansına göre değişir. 32 yada 64 bit gibi ifadeler bilgisayarların özellikleri konusunda bize bilgi vermektedir. Kullanıcıların aklına bilgisayarım kaç bit sorusu gelebilir. Bilgisayarın biti ve hızı nasıl öğrenilir.
- Masa üstünüzde sağ tıklayın
- Karşınıza çıkan sekmede özellikler kısmına basın
- Karşınızdaki sayfada alt kısımda bilgisayarınızın kaç bit olduğunu göreceksiniz.
Bu işlem ile bilgisayarınızın teknik özelliklerini de görebilirsiniz. Bu sayede bilgisayarda bit durumunun ne olduğunu rahatlık ile öğrenebilirsiniz.
Binary (İkili) Sistem Nedir?
Farklı bir söyleyişle ikili sayı sistemi olarak bilinen binary sistem bitlere verdiği veriyi 1 ve 0 kombinasyonlarla şifreleyen sistemdir. Donanımda içinde bulunan bitlere karşılık gelen hücre gerilimleri 5 Volt ise o bit 1 değerdedir. 0 Volt ise 0 olarak kalır. Bilgisayar böylelikle verileri şifrelemiş olur. Binary sistemin içinde sadece 1 ve 0 bulunur. Bu rakamları kullanarak tek tek şifreleme yapabiliriz. Üçüncü Bir veri olursa ona göre şifreleme yapmak durumunda kalırız.
Binary (İkili) Sistem Ne İşe Yarar?
Fikir oluşturmak için konuya decimal (onluk) sistemi inceleyerek başlayalım. Saymayı öğrendiğimiz günden beri birçok ondalık sayıyı biliriz. Birler basamağı 1, onlar basamağı 10, yüzler basamağı ise 100 ile çarpılır bunu hepimiz biliyoruz. En son çarpımlar toplanır ve sayıya ulaşılır. Bilgisayar üzerinde sistemin içerisinde yaptığımız çarpımlar ile birlikte şifrelemelerimizi görebiliriz.
Byte nedir? Ne İşe Yarar
Byte internet kullanıcılarının özellikle merak ettikleri konular arasında yer alır. Peki byte nedir? Byte kavramının yanında mb vegb nedir sorusuna cevap verelim. Bit konusunda bilgilendirme yaptık fakat insanlar byte konusunda merak ediyorlar. 8 bitten oluşan kümeye byte denmektedir. Byte 8 kavramını ifade eder. 0’dan 255’e kadar olan tüm sayıları küme içinde tutabiliriz.