Bu yazımızda enerji sistem mühendisleri bölümünde okuyan yada okumayı düşünenler için meslekle ilgili bilgi ve maaşlarının ne kadar olduğuyla ilgili araştırmalarımızı aktaracağız. Enerji, içinde bulunduğumuz zamanda hayatımızın her noktasında önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı enerji sistemleri bölümü de çok önemsenen ve dikkat çeken bir bölümdür.
Bu bölümün amaçlarından biri, meydana gelen enerjiyi çevreye zarar vermeden kullanıcıya ulaştırmaktır. Enerji Sistem mühendisleri de bu süreçte planlama, proje ve enerjiyi kullanılacak hale getirme de görevlilerdir.
Enerji Sistem Mühendislerinin Görevleri Nelerdir?
Bu meslek grubunu tercih eden kişiler oluşan enerjiyi çevresindeki faktörlere göre olabilecek en düşük ücretle kullanılabilecek hale gelmesini sağlar. Enerji sistem mühendisleri işi gereği farklı mühendislik dallarıyla iş birliği halinde çalışmalar yapabilir. Liste halinde enerji sistem mühendislerinin görevlerini sizlerle paylaşacağız. Bunlar başlıca bu şekildedir;
- Enerji dönüşümü yaparken çevreye zarar vermeden bu işi yapmaları gerekmektedir.
- Enerji kullanımında verimli, tasarruflu ve teknolojiyle uyumlu işler çıkarmalıdır.
- Enerjinin oluştuğu yerlerden en kaliteli ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için tasarım, analiz ve hesaplar yapmalıdır.
- Kalite, kontrol işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
- Mekanik tesisat düzenleri oluşturması
Enerji dönüşüm işlemlerinde oluşan sorunların bulunması ve bu sorunları çözecek projeler hazırlamalı.
Enerji Sistem Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
Hem özel sektörde hem de kamuda enerji sistem mühendislerinin çalışabileceği bir çok çalışma alanı mevcuttur. Her meslekte olduğu gibi maaş konusu kamu ve özel sektörde değişiklik göstermektedir. Bu sebepten dolayı maddeler halinde bu konuyu size anlatacağız.
Anlatımımıza geçmeden sizinle önemli bir noktayı paylaşmak istiyoruz. Elbette hayatınızda yapacağınız meslek grubunun maaşlarını araştırmak istemeniz çok normal bir durumdur. Ancak kariyer planlamanızı direkt maddi açıdan değerlendirmeyin.
Elbette kazanacağınız para önemli fakat sizi mutlu etmeyecek ya da karakterinizle uygun olmayan bir meslek tercih etmemelisiniz. Sevebileceğiniz meslek seçimi yapmanız hem psikolojik açıdan hem maddi kazancınız açıdan çok daha iyi olacaktır.
Özel Sektörde Çalışan Enerji Sistem Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
2011’de İŞKUR’un yapmış olduğu “En Popüler Meslek” anketinde, enerji sistem mühendisliği birinci seçilmiştir. Bu mesleğin bu denli tercih edilmesinin sebepleri arasında, hepimizin kullanmış olduğu enerjinin çok önemli olmasından kaynaklıdır.
Ayrıca ülkemizde son zamanlarda yatırım alanında en çok tercih edilen sektörlerden biri enerji sektörüdür. Hepimizin bildiği gibi teknoloji çağındayız ve bunun için enerji sektörü her geçen gün daha da gelişiyor. Sektör gelişirken bu alanda çalışacak kalifiyeli kişilere ihtiyaç da artmaktadır.
Diğer mühendisliklere nazaran enerji sistem mühendisi olan kişiler özel sektörde daha rahat iş bulabilmektedir. Elektrik üretimi yapan şirketler, Ar-Ge şirketleri, barajlar veya nükleer santral birimleri gibi çoğu alanda çalışabilmektedir. Enerji sistem mühendislerinin de aldıkları maaş çalıştığı şirkete, pozisyona, çalışma şartları veya tecrübeye bakılarak değişkenlik göstermektedir.
Bu duruma örnek vermek gerekirse saha içerisinde çalışan mühendisin maaşıyla, proje yapan ve ofis ortamında çalışan mühendisin maaşı birbirinden farklı olabilir. Enerji sistem mühendislerinin aldıkları maaş yaklaşık olarak 4250 TL ile başlar ve 30.000TL’ye kadar artış gösterebilir. Fakat özel sektörde çalışan mühendisler için net ücret bilgisi paylaşmamız etik olmaz. Belirttiğimiz ücretler de yaklaşık ücretlerdir.
Devlet’te Çalışan Enerji Sistem Mühendisleri Ne Kadar Kazanır?
Yeni mezun olmuş mühendisler devlet bünyesinde daha kolay bir şekilde çalışabilirler. Bunun sebebi ise devletteki alınan maaşlar birbirine denk olan maaşlardır. Mezun olur olmaz işe giren bir mühendis ve yıllardır çalışan bir mühendisin maaşları arasında çok fark bulunmamaktadır. Devlette maaşı belirleyen bazı unsurlar bulunmaktadır; YDS puanı, yüksek lisans, eşinin iş durumu, çocuk sayısı, sertifikalar bu unsurlardan bazılarıdır.
Devlet bünyesinde çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Özellikle Kpss sınavından yüksek bir puana ulaşmanız gerekiyor. Fakat atama sayısı az olduğu için bazen yüksek puanla bile yerleşemeyenlerin olduğuna şahit olabiliriz.
Devlet bünyesinde enerji sistem mühendislerinin çalışabileceği bazı kurum ve kuruluşlar; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye Elektrik İletim AŞ. gibi çoğu kuruluşta bu meslek dalına ihtiyaç duyulmaktadır. Devlette çalışmak isteyen mühendisler 8000-11000 TL arasında bir maaş almaktadır.
Sizlere bu yazımızda Enerji Sistemleri Mühendisliği ile ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştık. Dileriz yapacağınız meslek seçimlerinde bu konudaki sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.