Biyomühendisliğin maaşları bu alanda öğrenim gören ve yeni mezun olacak kişiler tarafından merak edilmektedir. Sıklıkla araştırılan bir konudur. Birçok kişinin henüz bilgi sahibi olmadığı bu bölüm tıp alanında önemli yeniliklere imza atan bir bölümdür. Bu yazımızda da sizlere biyomühendislik hakkında bilgiler vereceğiz. Bunun yanında kafanızda bulunan soruları elimizden geldiği kadarı ile gidermeye çalışacağız.
Biyomühendisler Ne İş Yapar?
En temel ifadeyle biyomedikal teknolojileri ile birlikte mühendislik tasarımını yan yana getiren mühendislik bilimidir. Bu bölümde öğrenim gören 4 yıllık lisans öğrencileri başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra meslekleri ile mezun olurlar. Biyomühendislerin çalışma alanları tıp sektöründeki bilimsel yenilikler üzerinedir. Görevleri ve yerine getirmek zorunda oldukları sorumluluklarıysa şu şekildedir;
- Kimyasalların üretilmesini sağlamak amacıyla bakteri tasarımı yapmak.
- Tıbbi görüntüleme sağlayan cihazların geliştirilmesi ve tasarlanması.
- Hasta teşhisinde kullanılmakta olan taşınır cihazların geliştirilmesi ve üretilmesi.
- Doku mühendisliğindeki çalışmalar.
- Genetik analizlerin yerine getirilmesi.
Biyomühendislerin Maaşları
Biyomühendis olabilmek için öncelikli olarak lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir. Zor bir alan olmasının yanında eğlenceli bir bölümdür. Bu bölümden lisans eğitimini tamamlayanlar, özel sektörlerde veya devlet de uygun olan kadrolarda işe başlayabilir. Fakat bu meslek gurubunda devlete atanmak zordur. Nedeni ise kadro açığının az olmasıdır. Fakat düzenli ve sıkı çalışarak KPPS sınavından yüksek puan alarak kamu kurumlarında iş bulabilirsiniz.
Diğer mühendislik bölümleri gibi devlette ve özel sektörde değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple maaş değerlendirmesini sizlere iki şekilde aktaracağım. Maaş bilgisine geçmeden önce sizlere söylemek istediğimiz bir noktaya değinelim. Bu meslek oldukça Önemli bir meslektir. Sağlık sektöründeki önemli gelişmelerle birden çok hastalıkta erken teşhis edilmesinde ve erken tedavi sağlar.
Bu sebeplerle biyomühendislik önemli bir konumdadır. Bu bölümü okuma kararı almadan önce kendinizi tanımalısınız. Şahsi özellikleriniz melek gereksinimleri ile pek uyumlu değilse tercih etmemeniz de fayda var. Sevmediğiniz ve zoraki yaptığınız bir işte hem modunuz hep düşer hem de ilerleme sağlayamazsınız.
Özel Sektörlerde Biyomühendis Maaşları
Özel sektöre yönelik iş imkanları devlete göre daha kolaydır. Bu sadece Biyomühendisler için değil diğer tüm mühendislik alanları için geçerlidir. Bu bölüm ülkemizde yeni olarak bilinmektedir. Bu bölümün önemi henüz bilinmediği için iş imkanları da azdır. Bu olumsuzluklara rağmen bu alanda kendini geliştirmiş, öğrencilik yaşamında belirli uzmanlığa erişmiş kişiler yüksek maaşlı işler bulabilmektedir. İlaç firmalarının bu meslek gurubuna çok ihtiyacı vardır.
Eğitim hayatları bittikten sonra ilk etapta asgari ücretli iş bulurlar. 2022 yılında bir Biyomühendisin başlangıç maaşı 4250 TL’dir. Kendinize yapacağınız bireysel yatırımlar geleceğinizi etkiler. Mesleğiniz ile ilgili olarak güncel bilgileri takip etmeli ve gelişime sürekli açık olmalısınız. Edindiğiniz tecrübeler ve bilgi birikimi ile alacağınız ücret de artacaktır.
Kıdemli Biyomühendis (2 YIL)
5000 TL ile 6500 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Uzman Biyomühendis (5 yıl+)
6000 TL ile 8500 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bu tablo belirlenen gruplardaki Biyomühendis maaşları dikkate alınarak tahmini olacak şekilde oluşturulmuştur. Bunlar elbette değişkenlik göstermektedir. Önce iyice araştırmanızı tavsiye ederiz.
Kamu Sektöründe Biyomühendis Maaşları
Özellikle yeni mezun olanlar yüksek ücretler almaktadır. Özel sektörde ise yeni mezun olan kişileri asgari ücret üzerinden çalışmaktadır. Devler kadrosunda ise en az mühendis maaşları 8000 TL’dir.
Kamu personeli olarak biyomühendisler 8000 TL – 11000 TL arasında ücret almaktadır. Elinize geçecek olan net ücret ise kadrodaki derecenize göre belirlenir. Yabancı diliniz, eş ve çocuk durumlarınız gibi unsurlarda maaş üzerinde etki gösterir.
Biyomühendislerin Çalışma Koşulları Nelerdir?
Biyokimyasal, ilaç, gıda, genetik, biyomedikal, geri dönüşüm ve arıtma gibi sektörlerde çalışabilmektedirler. Mezun olan kişiler bu sektörlerde iş istihdamı sağlayabilirler. Maaşlarda olduğu gibi çalışma koşulları da devlete ve özel sektöre göre değişkenlik gösterir.
Büyük ölçekli firmalarda;
- 09.00 – 18.00 saatleri çalışma sağlanır.
- Hafta sonları (Cumartesi – Pazar) tatildir.
- İş yerinde hekim vardır.
- Fazla mesai gerektiren durumlarda ödemenizi alırsınız.
- Servis imkanı ve öğle yemeği vardır.
- Dini ve Milli bayramların hepsinde tatil vardır.
Küçük ölçekli firmalarda ise;
- 08.30 – 19.00 saatleri arasında çalışma sağlanır.
- Öğle yemeği çalışılan yere göre değişir. (Ödeme olarak da verilebilir)
- Haftalık bir gün izin vardır.
- Dini ve milli bayramlar tatil olur. Ancak değişkenlik göstermektedir.
Devlette Kamu Personeli Olarak Çalışma
Devlet kurumlarında çalışmanın en zor tarafı atanma durumudur. Bu süreci başarılı bir şekilde atlatırsanız çok daha rahat koşullar altında çalışırsınız. Çalışma saatleri yasal koşullarda olur. İş ve özel hayat dengesini rahatlıkla kurarsınız.
- Hafta içleri 09.00-17.00 saatleri arasında çalışma sağlarsınız.
- Hafta sonları tatilleriniz vardır.
- Kurumlarda iş yeri hekimi bulunmalıdır.
- Tüm dini ve milli bayramlarda tatil vardır.
- Servis hizmetleri vardır.
- Öğle yemekleri vardır.
Kurumlara göre çeşitli sosyal haklarda mevcuttur.