Otomotiv mühendislerinin ne iş yaptığı ve aldıkalrı maaş son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile beraber pek çok lise öğrencisi tercih etmektedir. Günümüzün en hızlı büyüyen sektörü Otomotiv Sektörüdür. Her geçen gün içinde farklı özelliklerde farklı taşıtlar piyasaya çıkmaktadır. Hızla büyüyen bir sektörün içinde mühendislere de ihtiyaç duyulmaktadır. Makine Mühendisliğinden ayrı olan otomotiv mühendisliği hakkında bu makalemizde sizlere detaylı bilgiler vereceğiz.
Otomotiv Mühendisleri Ne İş Yapar?
Taşıtlar artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir. Her ihtiyacımıza karşı bir taşıt bulunmaktadır. Otomotiv mühendisliği bu anlamda önemli bir yere sabittir. Otomotiv Mühendisliği taşıtların projesi, yapımı, özellikleri hakkında tüm hazırlıklar vb. bütün konularda aktif olmaktadırlar. Otomotiv mühendislerinin genel anlamda sorumlulukları şu şekildedir;
- Taşıtların geliştirilmesi ve daha dayanıklı hale getirilmesi,
- Güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yeni tasarımlar oluşturmak,
- Verimli ARGE çalışmaları,
- Piyasa bulunan taşıtlar hakkında bilgi ve verilerin toplanması,
- Taşıtlarda oluşan sorunların tespit edilip ortadan kaldırılması,
Elbette bu maddelere eklemeler yapmak mümkündür.
Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Otomotiv mühendisleri mezun oldukları andan itibaren özel sektör ya da devlette çalışma imkanlarına sahiptirler. Devlette iş imkanı özel sektöre göre bir tık az olabilir fakat iş imkanları mevcuttur. Bu anlamda maaşları özel sektör ve devlet olarak iki başlık altında inceleyeceğim.
Özel Sektörde Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Türkiye’de otomotiv sektörü her geçen gün hızla gelişmektedir. Mercedes, Hyundai gibi markaların ülkemizde fabrikaları bulunmaktadır. Büyük fabrikalarda her branşa göre Otomotiv Mühendisi çalışmaktadır. Üretim, donanım, servis gibi alanlarda görev almaktadırlar. Elbette satış ve pazarlama alanında da görev alabilirler. Tecrübenizin artması doğrultusunda özel sektörde 4-5 yıl geçiren bir mühendis 7000-9000TL maaş alabilmektedir.
Devlette Otomotiv Mühendisliği Maaşları
Kamu üzerinde Otomotiv Mühendislerinin başvurabileceği bazı alanlar bulunmaktadır. Bu kadrolar aslında Otomotiv Mühendisliği üzerine açılmadığı için atanmak biraz zor olabilir. Devlette çalışmayı hedefleyen bir kişi KPSS üzerinden 93-94 puan almalıdır.
Bu puanı alabilmek için kişinin 1 sene boyunca KPSS sınavına hazırlanması gerekmektedir. Devlette çalışan Otomotiv Mühendisleri 10.000-11.000TL maaş ile işe başlarlar. Zamanla yapılan rutin zamlar ile maaşları artış göstermektedir.
Otomotiv Mühendisliği Çalışma Koşulları
Otomotiv Mühendisliğinin maaş ve detayları konusunda yeterince bilgi verdik, bir de çalışma koşullarını inceleyelim. Otomotiv mühendisleri genel olarak fabrikada çalışmaktadırlar. Fabrikaların giriş çıkış saatleri sabah 9 akşam 6’dır. Eğer işiniz çoksa ve mesaiye kalmanız gerekirse mesai ücreti alırsınız. Öğle yemeği ve servis hizmetleri bulunmaktadır. Fabrikalarda öğle yemeği verilmektedir ve ayrıca sabah kahvaltısında sunulmaktadır. Mühendislerin haftada bir gün izinleri bulunur. Çalıştığınız yere göre bu izin süresi 2 gün olarak değişiklik gösterebilir.