Gıda Mühendislerinin ne iş yaptığı ve ne kadar maaş aldığı son yıllarda merak edilmektedir. Öyle meslekler vardır ki değeri ve önemi zaman ilerledikçe anlaşılmaya başlanır. Gıda Mühendisliği bu mesleklerden biridir. İnsanların gıda konusunda hassaslığı, her türlü detayı öğrenmek istemeleri, sağlıksız ortamlarda oluşan gıdaların tüketilmemesi gibi bir çok neden bulunmaktadır. Yazımız da bu bölümü okumak isteyen kişilerin neler bilmesi gerektiği hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Gıda Mühendisleri Ne İş Yapar?
Gıda mühendisleri bütün gıdaların güvenli şekilde üretilmesi, hazırlanması ve paketlenmesi alanında faaliyet göstermektedirler. Bundan dolayı gıda üretimi yapan her firmada iş bulabilmektedirler. Gıda mühendislerinin temel olarak görevleri şu şekildedir;
- Gıda ürünlerin doğru ve düzgün paketlenmesi konusunda faaliyetler göstermek
- Gıda bilimine uygun hareket edilmesini sağlamak
- Gıdalarda katkı oranını denetlemek
- Yenilikçi girişimlerde bulunmak
- Gıda örneklerinin incelenmesi ve rapor edilmesi
Belirttiğimiz maddeler Gıda Mühendisi olan kişilerin temel görevleri arasındadır.
Gıda Mühendisliği Maaşları
Bütün mühendislik maaşları konusunda incelediğimiz devlette ve özel sektörde alınan maaş başlığını bu yazımız içinde devam ettireceğiz. Mühendisliklerin çoğundan daha fazla devlette çalışma imkanı barından mühendislik türüdür diyebiliriz. Bu mühendislik türü için devlete yapılan alımlar daha fazladır.
Gıda Mühendisliği Maaşları Özel Sektör
Mezun olmuş bir kişi, kendini pozitif anlamda geliştirmiş biri olarak özel sektörde 8.000 ile 10.000TL ile işe başlamaktadır. Bu maaş kişinin çalıştığı kurum, özel yetenekleri gibi faktörler aracılığıyla değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı özel sektörde Gıda Mühendislerinin 11.900TL maaş ile işe başladıkları da bilinmektedir. Hemen hemen 4-5 sene iş tecrübesi olan mühendislerin 11.950Tl maaş aldığı bilinmektedir.
Gıda Mühendisliği Maaşları Devlet
Yeni mezun olmuş birinin özel sektör yerine devlette çalışması daha avantajlıdır. Bunun sebeplerinden biri de tecrübeye bakılmaksızın yüksek oranda bir maaş ile işe başlanabiliyor olmasıdır. Lakin açılan kadroların yeterli olmaması ve KPSS puanlarının yüksek olmasından ötürü mezun olan mühendisler özel sektörü tercih etmektedir. Her geçen gün mühendislik KPSS puanları artıyor olsa da Gıda Mühendisliği hala ortalamanın altında kalabilmektedir. Devlette çalışmak bundan ötürü sizin için avantajlı olabilir. Kamuda çalışmak konusunda kararlıysanız KPSS puanınızın 90 olmasını öneririm.
Devlette çalışmaya başlayan yeni bir mühendis ortalama olarak 8000-11000TL maaş ile işe başlamaktadır. Ayrıca yabancı diliniz, devam etmekte olduğunuz kurum gibi detaylar maaş konusunda size avantaj sağlamaktadır. Özetle devlet ya da özel kurum fark etmeksizin alacağınız maaş sizin yetenek ve bilgilerinize göre değişiklik göstermektedir.
Özel Sektörde Gıda Mühendisliği Çalışma Koşulları
Özel sektörde çalışma şartları tamamen firmanın faaliyet ve çalışmalarına göre değişiklik göstermektedir. Fabrika mühendisinin çalışma ortamı ile ofis mühendisinin çalışma ortamı bir olmamaktadır. Günlük bir mühendisin saatleri ofis ve saha arasında geçmektedir.
- Haftada bir gün haftalık izin.
- Sabah 09.00 – Akşam 19.00 çalışma saatleri.
- Öğle yemeği imkanı. Çoğu firma çalışanına öğle yemeği verir.
- Kahvaltı imkanı.
- Mesai hakkı.
Maalesef mesai ücretlerini ödemeyen bazı firmalar mevcut.
Devlette Gıda Mühendisliği Çalışma Koşulları
Devlette bulunan çalışma koşulları özel sektöre göre daha avantajlıdır.
- Mesai hakkı.
- Haftada iki gün izin.
- Öğle yemeği imkanı.
- Sabah 09.00 – Akşam 17.00 çalışma saatleri.
- Servis imkanı.
Çalışma koşulları başlıca bu şekildedir.