Mekatronik mühendisliği; yazılım, makine gibi elektronik disiplinleri birbirine bağlayan bir sektördür. Teknolojinin gelişim göstermesi robotik ve yazılımsal olarak sektörün büyümesine katkı sağlamıştır. Haliyle bu durumdan dolayı ihtiyaç arttırmıştır. Makalemizde mekatronik mühendisliği hakkında bilgileri sizinle paylaşacağız.
Mekatronik Mühendisleri Ne İş Yapar?
Mekatronik mühendisliği; elektronik, robotik alanlarda faaliyet göstermektedir. Sorumlulukları ve yaptığı işler sektörün faaliyetlerine göre değişiklik göstermektedir.
- Belirli programlar sayesinde çizim ve tasarım oluşturma,
- Bilgisayar destekli programlar sayesinde üretim ve imalat üzerine çalışmalar yapmak,
- Motor, sensör gibi ürünlerin tasarımını oluşturma,
- Kullanıcı paneli arayüzü kodlama,
- İşlemleri biten makinelerin kontrollerini sağlama,
- Araştırma ve geliştirme kapsamında faaliyet gösterme,
- Fabrikanın güvenliği ve düzenini kontrol etme,
- Havacılık, otomotiv, sanayi gibi sektörlerin kullandığı malzemelerin üretimini sağlama,
- İnternet üzerinden haberleşme protokollerini geliştirme,
- Akıllı ev sistemleri gibi sistemlerin oluşumunu sağlama,
Bu alanlarda Mekatronik Mühendisleri görev almaktadır.
Mekatronik Mühendisliği Çalışma Alanları
Mekatronik mühendisliği, neredeyse bütün mühendislik alanlarını içinde barındırdığından ötürü çalışma alanları oldukça fazladır. Yazılımın, elektroniğin bulunduğu her noktada mekatronik mühendislerine rastlamamız mümkündür. Mekatronik mühendislerinin başlıca çalışma alanları şu şekildedir.
- AR&GE bölümü
- Yazılım ve donanım bölümü
- Pazarlama ve satış
- Proje tasarım
- Montaj
- Kalite ürün kontrolü
- Laboratuvarlarda test etme
Mekatronik Mühendisliği Maaşları
Mekatronik Mühendisliği bölümünü başarılı bir şekilde tamamlayan mezunlar hem özel sektör hem devlette çalışma fırsatı bulmaktadır. Ama önemli olan bölümü okurken kendinize neler kattığınız olacaktır. Yabancı dil, pratik yapma, sahada bilgi yeterliliği gibi unsurlar sizin için önemlidir.
Devlette Mekatronik Mühendisliği Maaşları
Maalesef devlette mekatronik mühendisliği kadrosu çok azdır. Bundan dolayı herhangi bir devlet kurumunda çalışmak oldukça imkansızdır. Devlette çalışmak isteyen mühendislerin açılan ya da açılacak olan kadroları iyi takip etmesi gerekmektedir. Devlet kurumunda çalışmak isteyen kişilerin KPSS sınavında başarılı bir not almaları gerekmektedir. Girdiğiniz KPSS sınavından alacağınız puan 2 yıl geçerlidir.
Aldığınız not yüksek olursa açılacak olan kadrolardan birine girme şansınız olacaktır. Ortalama olarak devlette kadroya girdiğiniz sürece 8000-12.000TL civarı maaş almış olacaksınız. Alacağınız maaş, yabancı dil, bilgi yeterliliği, tecrübe gibi unsurla değişiklik gösterebilmektedir. Her sene düzenli olarak yapılan zamlar ile maaşınız artış gösterecektir.
Özel Sektörde Mekatronik Mühendisliği Çalışma Koşulları
- Hafta sonu tatili vardır.
- Mesai saatleri sabah 9 akşam 8’dir.
- Servis imkanı bulunmaktadır.
- Özel günler için tatil hakkınız vardır.
- Fazla mesailerinizin ücretleri ödenmektedir.
- Belli zamanlarda ikramiye alabilirsiniz.
Tecrübenize ve kendinize kattıklarınızla özel sektörde yükselmeniz mümkün olacaktır.
Devlette Mekatronik Mühendisliği Çalışma Koşulları
Devlet kadrolarına atanmanın zor olduğunu biliyor olsak ta atandıktan sonra rahat bir iş hayatınız olacağını unutmamalısınız. Devlette çalışma standartları hemen hemen her kurum için aynı düzeydedir.
- Servis ve öğle yemeği imkanı bulunmaktadır.
- Kurumun kendi hekimi mevcuttur.
- Hafta sonu tatilleri vardır.
- Sabah 9 akşam 5 olarak çalışabilirsiniz.
- Özel günler tatildir.
- Fazla mesai ücretleriniz ödenmektedir.
- Yıllık izinlerinizi kullanabilirsiniz.
Bazı kurumların özel sağlık kuruluşları ile anlaşmaları bulunmaktadır bundan faydalanabilirsiniz. Alacağınız maaş meslek seçimi konusunda sizin için bir avantajdır ama tek hedefiniz bu olmamalıdır. Seçmek istediğiniz mesleğin geleceğinizi belirleyeceğini unutmamalısınız. Aklınızda her zaman bu işi yıllar sonra yaparken de mutlu olur muyum sorusu gelmeli.
Bu sorunun cevabını bulduğunuzda mesleğinizi bulmuşsunuz demektir. Ülkemizde hiçbir üniversite size meslek garantisi sunmayacaktır. Fakat seçmek istediğiniz mesleği severek yapmak isterseniz karşınıza çıkan bütün engelleri aşmaya başlayacaksınız.